Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ψήφος των αποδήμων, η αποχή και η “ελαττωματική Δημοκρατία” στην Ελλάδα

Published

on

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως με άρθρο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών.

5.500.000 Έλληνες, πολίτες της χώρας, ψήφισαν στις Εθνικές Εκλογές το 2019. Με βάση την αναλογία σε ποσοστά εισόδου στην Βουλή, αντιστοιχεί 1%-55.000 ψήφους. Σημαντικό αυτό να γίνει αντιληπτό, δηλαδή κάθε 55.000 ψήφοι, αντιστοιχούν σε 1% ποσοστού κόμματος, με το ποσοστό που “βάζει” κάποιο κόμμα στη Βουλή, να είναι το 3%, δηλαδή, 165.000 ψήφοι. 

Αναμένεται, με βάση τον εκλογικό νόμο για την ψήφο των αποδήμων, να προκύψουν βουλευτές επικρατείας με βάση το ποσοστό κάθε κόμματος-αναλογικά από κάθε “απόδημη περιφέρεια” μα η “παγίδα” για την Δημοκρατία, συνιστάται στο γεγονός πως οι συνολικοί ψήφοι, προστίθενται στο καθολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, καταμετρώνται όλοι οι ψήφοι συνολικά και βγάζουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η προσθήκη ενός νέου “εκλογικού σώματος” που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να “Αγγίξει” και τις 600.000 νέες ψήφους, σίγουρα μπορεί να “αλλοιώσει” τα αποτελέσματα και να θέσει νέους όρους στην εκλογική διαδικασία.

Εδώ υπάρχει ένα “κενό” που μπορεί να έχουμε την ατυχία να καλυφθεί με μικροκομματικά κριτήρια:

Το “κενό” της Δημοκρατίας, έγκειται στο εντελώς πρόχειρο εκλογικό σχέδιο νόμου, το οποίο δεν προφυλάσσει τους Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι είναι ενεργοί ψηφοφόροι. Ίσως μια λύση να ήταν η αναλογική συμμετοχή των αποδήμων με συγκεκριμένο όριο ψήφων που θα λειτουργούν ενεργητικά στην διαδικασία των εκλογών και όχι προσθετικά.

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ 

Advertisement

ΘΕΜΑ: Συνολικά πάνω από 6 εκατ. ευρώ για “ενημέρωση των αποδήμων” έχει δώσει η κυβέρνηση! (έγγραφα)

 

 

Το ζήτημα της “αποχής” στις εθνικές εκλογές 

Κάποιοι εκ της κυβερνήσεως, πανηγυρίζουν σήμερα για τις εξαγγελίες Βορίδη σχετικά με τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων. Και αυτό είναι λογικό αν λάβουμε ως γεγονός αδιαμβισβήτητο την “συντηρητική πισίνα” των ψηφοφόρων του απόδημου Ελληνισμού.

Ωστόσο, καλό θα ήταν, αν θέλουμε πράγματι να “τονώσουμε την Δημοκρατία” στην χώρα μας, να φροντίσουμε να μειώσουμε την τεράστια αποχή που παρατηρήθηκε τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και στις εκλογές του 2015.

Το 2019 η αποχή “Χτύπησε” σε ποσοστό 43% – το αντιλαμβάνεστε; Το κυβερνών κόμμα- το κάθε κυβερνών κόμμα εκλέγεται σε καθεστώς ψηφοφορικής αδιαφορίας από σχεδόν τους μισούς Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους!

Advertisement

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από εθνικές κάλπες έχει καταγραφεί στις εθνικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015 με 43,43%, ενώ υψηλά ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά και στις προηγούμενες εκλογές της μνημονιακής εποχής (Μάιος 2012 34,88%, Ιούνιος 2012 37,51%, Ιανουάριος 2015 35,13%).

Ας φροντίσουμε, να βγει κάποια “Τροπολογία” κύριε Βορίδη και οι συν αυτώ, που να μειώνουν τα επίπεδα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκλογική διαδικασία και μετά, φροντίζουμε να καλύψουμε και τα κενά για την διευκόλυνση των ψήφων των αποδήμων!