Η Shireen Abu Akleh σκοτώθηκε την ώρα που έκανε ρεπορτάζ – 19 οι θάνατοι δημοσιογράφων στην Δ.Όχθη

Μία από τους βετεράνους δημοσιογράφους του πρακτορείου στα γεγονότα της Δυτικής Όχθης, βρήκε τραγικό θάνατο αφότου πυροβολήθηκε, ενώ κάλυπτε μια επιδρομή του ισραηλινού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων της κατεχόμενης περιοχής.

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου της, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για τη δολοφονία της, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «κατάφωρη δολοφονία» και «ειδεχθές έγκλημα που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να ασκήσουν ελεύθερα το καθήκον τους». Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κατηγόρησε επίσης τον ισραηλινό στρατό.

Η Abu Akleh, σκοτώθηκε κάνοντας τη δουλειά της, μέσα σε έναν κόσμο που επιμένει να φιμώνει τους δημοσιογράφους – ακόμη και να τους δολοφονεί. Εάν δε κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, η δολοφονία της Abu Akleh θα αποτελέσει κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου επιθέσεων κατά του Τύπου στην Παλαιστίνη, αλλά και της συστημικής βίας κατά των Παλαιστινίων γενικότερα.

Ο θάνατός της, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή και θλίψη σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων και κλιμάκωσης της βίας στη Δυτική Όχθη – ερχόμενος μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου 2022, ο οποίος κατήγγειλε ότι η δημοσιογραφία φιμώνεται και απειλείται σε περισσότερα από τα δύο τρίτα του κόσμου. Μάλιστα, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια πόλωση των μέσων ενημέρωσης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον περασμένο χρονο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, ο θάνατος της Abu Akleh ανεβάζει τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, από το 1992 μέχρι σήμερα, στους 19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ