Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

“Η συγγνώμη των ΜΜΕ για το «Λεφτά υπάρχουν» και η επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής”

Published

on

Στη συνέντευξη του Νίκου Χατζηνικολάου την περασμένη Πέμπτη, ειπώθηκε μια μεγάλη αλήθεια και μια σημαντική αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια κοπτοραπτικής, απ’ όλα τα λεγόμενα συστημικά-φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της χώρας, ακούστηκε η περίφημη φράση του Πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως ακριβώς τη χρησιμοποιούσε ο ίδιος στις τότε προεκλογικές (του) εκδηλώσεις.
Σημειωτέον, η παρακάτω αμοντάριστη δήλωση από τη συχνότητα του Αντ1, βάζει ένα τέλος στην απομυθοποίηση της φράσης «Λεφτά υπάρχουν» όπου είχε πάρει ανάλογες διαστάσεις με το πάλαι ποτέ “Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα…”
Για πρώτη φορά, έπειτα από μια 10 ετία διαστρέβλωσης των λεγομένων του Πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η ξακουστή φράση «Λεφτά υπάρχουν» ακούστηκε μαζί με τη συνέχεια της ως εξής:
“(…)Με ρωτούν συνέχεια, πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος σου. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ώστε, να αυγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν ένα νέο πλούτο. Αλλά αυτά, θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο, που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον κι όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας”.
Η αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν, ήρθε από ένα δεξιό (ανέκαθεν) κανάλι, εγνωσμένου όμως κύρους και δημοφιλίας σε συνδυασμό με τη διαπίστωση του παλιού και γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου πως ο Πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι ο “αδικημένος” της μεταπολίτευσης, λόγω των έκτακτων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών εκείνης της τραγικής περιόδου για την Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα, πράγματι θα συμφωνήσω με την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διατηρεί το ρυθμιστικό του ρόλο, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών με απλή αναλογική το 2023.
Από την άλλη πλευρά, παρατηρώντας κανείς ως εξωτερικός παρατηρητής τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, θα έλεγε πως είναι πράγματι υπερβολή, 6 υποψήφιοι να διεκδικούν την ηγεσία ενός μικρού κόμματος του 8%.
Εντούτοις, η πολιτική ρεβάνς ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα Παπανδρέου-Βενιζέλου είναι τόσο μεγάλη, που επαναφέρει το εσωκομματικό σκηνικό σε επίπεδα 2007…
Βέβαια, στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το κόμμα ΚΙΝΑΛ, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν  τα όσα κωμικοτραγικά λαμβάνουν χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μάλλον αποστρέφουν με τη στάση τους μερίδα των ψηφοφόρων του.
Πάντως, η εσωκομματική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ και ο νικητής των εκλογών του ερχόμενου Δεκέμβρη, θα διαδραματίσουν εξελίξεις για τη συγκρότηση της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης, που θα είναι λόγω εκλογικού συστήματος συμμαχική, οπότε και θα επιλέξει ο νέος Πρόεδρος είτε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη ή αντίστοιχα με τον Τσίπρα!
Σε κάθε περίπτωση, τα ντιμπέιτ μεταξύ των 6 υποψηφίων αρχηγών (Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης Γερουλάνος, Χρηστίδης) όπου θα ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, θα κεντρίσουν ενδεχομένως και το ενδιαφέρον των λεγόμενων αναποφάσιστων ψηφοφόρων, όπως αυτοί προκύπτουν από τις διάφορες μεγάλες συστημικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.
Για τα υπόλοιπα οψόμεθα…
Αβραάμ Θ.Λαφαζάνης
* Φιλόλογος, Ειδικός Παιδαγωγός