Published
4 έτη agoon
By
NEWSROOMΟι πρώτοι αγώνες για την ισότητα των φύλων στον κόσμο
Ενώ τα πρώτα συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων τους το Μάιο 1886, η πρώτη διαμαρτυρία εργατριών για τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής έγιναν 10 χρόνια νωρίτερα, το Μάρτιο του 1857.
Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς, αφού έβαζε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών. Ζητήματα που παραμένουν επιτακτικά και σήμερα.
Η θέσπιση νόμου για την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα
Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο που συντηρούσε διακρίσεις λόγω φύλου. Ενίσχυσε την κοινωνική υποστήριξη της γυναίκας. Διαμόρφωσε μίας νέας αντίληψης για το ρόλο των δύο φύλων. Ενθάρρυνε τη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μας. pic.twitter.com/TeGaFiMpcr
— ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (@pasok) November 25, 2020
Η εναρµόνιση της Ελλάδας µε το Κοινοτικό ∆ίκαιο για την ισότητα των φύλων συνέπεσε µε την ίδρυση των θεσµικών µηχανισµών για τον σχεδιασµό και την υλοποίηση πολιτικών ισότητας από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το Συµβούλιο Ισότητας των δύο Φύλων που ιδρύθηκε το 1982 εξελίχθηκε το 1985 στην Γενική Γραµµατεία Ισότητας (ΓΓΙ) η οποία αποτελεί σήµερα το βασικό κρατικό µηχανισµό για την ισότητα στην Ελλάδα.
Ο αγώνας των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου για αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, καρποφόρησε με το νόμο 1329/1983, ένας νόμος που άλλαξε προς τα καλύτερα την ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.
Τα κύρια σημεία του νόμου :
– Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κεντρική του προεκλογική ομιλία στην Αθήνα το 1981, δεσμεύεται για θέσπιση της ισότητας των φύλων κάτι το οποίο πραγματοποιείται το 1983. (Στο 5.10′ και μετά στο video)
“Ε. Σ. Υ….. είπες ένα ευχαριστώ στον Γεώργιο Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ;”
Άρθρο γνώμης: “Ο Τσοβόλας των εργαζομένων”
Χάρη στον Σαρτζετάκη ο Ανδρέας τελείωσε μια και καλή με τον Καραμανλή
Δολοφονία Γρηγόρη Λαμπράκη – Η αλήθεια του Χρήστου Σαρτζετάκη
Η πιο επεισοδιακή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Χρήστος Σαρτζετάκης
«Η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο»