“Ημέρα Ευρώπης- Ημέρα Χαράς” – Toυ Τζίτζιρα Άγγελου

    Ημέρα Ευρώπης- Ημέρα Χαράς 

Σήμερα 9 Μαΐου έχουμε να γιορτάσουμε πολλά, με ένα από αυτά να είναι η μέρα της Ευρώπης. Μια μέρα η οποία μας θυμίζει την συνεργασία μεταξύ των κρατών και την αλληλεγγύη. Πως φαίνεται αυτό στην καθημερινότητα μας ;

1ον Στο κομμάτι της Υγείας: Νομίζω ότι θα συμφωνήσουν όλοι όταν λέω πως αν δεν ήταν η ΕΕ δεν θα είχαμε καταφέρει να εμβολιάσουμε ούτε το 5% του πληθυσμού με την πρώτη δόση. Αυτό που κατάφερε η ΕΕ είναι κάτι το πρωτόγνωρο και ας μην το αναγνωρίζουμε όλοι. Συγκεκριμένα η χώρα μας με την οικονομική στήριξη που έδωσε στις επιχειρήσεις δεν θα μπορούσε μόνη της να αγοράσει όσα εμβόλια χρειάζεται τόσο γρήγορα.

2ον Στο κομμάτι της Οικονομία: Μπορεί τα μνημόνια, σε πολλούς, να φάνηκαν ως μια αρνητική απόφαση αλλά η αλήθεια είναι ότι, παρά τα αρνητικά τους, μας βοήθησαν ώστε να μην χρεοκοπήσουμε επίσημα. Φυσικά για αν βρεθούν αυτά τα χρήματα, ήταν αναγκαία η μεγάλη βοήθεια της ΕΕ στην χώρα μας. 

3ον Στο κομμάτι των Υποδομών: Όπου και αν δείτε στην περιοχή σας, σίγουρα θα έχετε δει μια πινακίδα με την σημαία της ΕΕ. Σε σχολεία, δρόμους, κέντρα υγείας και αλλού υπάρχουν αυτές οι πινακίδες που δείχνουν ότι η ΕΕ έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό με χρήματα ώστε να φτιαχτούν.

Φυσικά όμως για να έχουμε μια πραγματικά ενωμένη και προοδευτική ΕΕ χρειάζονται να γίνουν κάποια πράγμα :


1ον Χρειάζονται αναγκαίες αλλαγές στην ελληνική́ εκπαίδευση. Αρχικά́  η αύξηση της της ύλης ως προς τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ψήφος μας, ως το υπέρτατο δημοκρατικό́ μας όπλο,  έχει δύναμη και η ορθή́ της χρήση είναι απαραίτητη. Σε αυτό́ συμβάλει η σε βάθος γνώση και κατανόηση των ευρωπαϊκών θεσμών όπως των διαδικασιών και των οργάνων που λαμβάνουν χωρά οι διαβουλεύσεις και οι αποφάσεις, που αποτελούν το πλαίσιο κοινής συνύπαρξης και δράσης, ως μιας Ένωσης των κρατών μελών.

2ον Ιδιαίτερης σημασίας είναι η προβολή́ από́ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενημερώσεις για ευρωπαϊκά́ και ευρωκοινοβουλευτικά θέματα ακολουθώντας τις ειδήσεις και την επικαιρότητα πάντα με αντικειμενικότητα και δημοσιογραφική́ ηθική́. Τα Μ.Μ.Ε. παίζουν σημαντικό́ ρόλο τόσο στη διάπλαση της κοινής γνώμης όσο και στην μετάδοση της πληροφορίας, και η θέση μας στην Ε.Ε. χρίζει παρακολούθησης, ανάλυσης, εποικοδομητικής κριτικής και στήριξης. 

3oν Χρειαζόμαστε μια ποιο ενωμένη Ευρώπη η οποία θα έχει νόμους οι οποίοι θα ισχύουν υποχρεωτικά για όλα τα κράτη μέλη. Έτσι ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα όλων των ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο αυτών. Αυτό είναι ποιο αναγκαίο από ποτέ, ιδικά τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας στην Ανατολική Ευρώπη. Όχι όμως μόνο στην νομοθεσία αλλά και στην κοινή πολιτική όπως στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ή για το προσφυγικό και την καταπολέμηση των ακραίων στοιχείων.

Σήμερα, ημέρα της Ευρώπης 9 Μαΐου, όχι μόνο πρέπει να δούμε πως μας έχει βοηθήσει η ΕΕ και τι έχει κάνει για μας αλλά και εμείς θα πρέπει να δούμε το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να επιβιώσει και να μεγαλώσει. Μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε να πάμε ψηλά ενώ αν είμαστε διχασμένοι θα αποτύχουμε.

Άγγελος Τζίτζιρας Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ