“Ισότητα των φύλων. Λεφτά υπάρχουν (;) ” – Tης Ζέφης Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος PES Women, Διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Η ισότητα των φύλων αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρωταγωνίστησαν σε αυτό το πεδίο έχοντας στον πυρήνα των αρχών τους την ισότητα των φύλων  όχι μόνο ως οριζόντια αρχή αλλά και ως πρακτική σε όλες τις  πολιτικές. 

Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου πρέπει να εφαρμόζεται κάθε μέρα και σε κάθε πολιτική. Και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει  υλοποιήσει αναγκαία βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση,  η κατανομή των οικονομικών της πόρων δεν αντανακλούν ακόμη τα παραπάνω. 

Αν δεν διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατευθύνονται δίκαια ώστε να επωφελούνται εξίσου οι άνδρες και οι γυναίκες τότε δεν θα υπάρξει ποτέ ισότητα στην πράξη. Όχημα για την επίτευξη αυτών είναι ο  ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ο οποίος δύναται να μετατραπεί σε ένα κρίσιμο και  αποτελεσματικό μέσο για την ισότητα (gender budgeting).

Όπως έχουμε υπογραμμίσει μόνο το 21,7% των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δείκτες που σχετίζονται με το φύλο στον τελευταίο πολυετή προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020.

Το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα δεσμεύτηκε να παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τις πολιτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων κατά τη νέα περίοδο 2021-2027.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποτυπώνονται και στα εθνικά κοινοβούλια και στους εθνικούς προϋπολογισμούς και χρηματοδοτήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέχει πολύ από την υιοθέτηση αυτών των κριτηρίων ώστε να ικανοποιηθούν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι ίσες ευκαιρίες και η ενδυνάμωση των γυναικών. 

Το Κίνημα Αλλαγής ακολουθώντας την ιστορική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην ισότητα των φύλων κινείται σταδιακά στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη. 

Ωστόσο, στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη θα έχει ενδιαφέρον να αναπτύξουν οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής τις θέσεις τους για την ισότητα στην κατανομή των πόρων, τη γυναικεία ενδυνάμωση αλλά και την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στις κομματικές διαδικασίες και στα κοινά. 

Εξάλλου, η ισότητα των φύλων επανέρχεται στο προσκήνιο πολύπλευρα και οδυνηρά με την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των γυναικοκτονιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ