Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

“Iστορική” συμφωνία για την Ευρώπη: Νέα οικονομικά δεδομένα με 7ετή ευρωπαϊκό προυπολογισμό.

Published

on

Γράφει ο Άγγελος Γαβρής.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε ορόσημο προϋπολογισμού 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ και πακέτο ανάκαμψης COVID-19 νωρίς το πρωί της Τρίτης.

H συμφωνία έρχεται  μετά από μέρες “πικρών διαβουλεύσεων” σχετικά με τον επταετή προϋπολογισμό και το πακέτο ανάκαμψης που περιλαμβάνει από κοινού δανεισμό ενός ταμείου ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστεί ως επιχορηγήσεις και δάνεια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel το χαρακτήρισε «καλή συμφωνία», δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι σταθερή».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, εν τω μεταξύ, υπογράμμισε σημαντικές παραχωρήσεις στην αναζήτηση συμβιβασμού, λέγοντας ότι εξέφρασε τη λύπη της για τις περικοπές στις «σύγχρονες πολιτικές» στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν το χαρακτήρισε «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη».

Το πρόγραμμα ανάκαμψης περιλαμβάνει επιχορηγήσεις αξίας 390 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια αξίας 360 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω συμβιβασμού με τις λεγόμενες λιτές τέσσερις, τώρα πέντε, χώρες – Κάτω Χώρες, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία.

Το ταμείο ανάκαμψης είχε αρχικά ορίσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διανεμηθούν ως επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, τα οποία υποστηρίχθηκαν και ωθήθηκαν από μια στενή γαλλο-γερμανική συμμαχία.

Τη Δευτέρα, η Μέρκελ επιβεβαίωσε την υποστήριξή της για “ουσιαστικά τμήματα επιχορηγήσεων” που θα χορηγηθούν σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

Advertisement

“Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε για μια εξαιρετικά ιδιαίτερη κατάσταση”, είπε, προσθέτοντας: “εξαιρετικές ιδιαίτερες καταστάσεις απαιτούν επίσης εξαιρετικές και ιδιαίτερες προσπάθειες”.

Νωρίς την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρζ μοιράστηκε μια φωτογραφία , δηλώνοντας ότι το τελικό πακέτο ήταν “καλό αποτέλεσμα για την ΕΕ”.

Τώρα η συμφωνία θα πρέπει να περάσει τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο σύντομα θα συγκαλέσει ειδική σύνοδο ολομέλειας.

Νέο μνημόνιο μέσω του ταμείου ανάπτυξης;

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός από το Ταμείο αυτό φέρνει μαζί του και ένα πλεονέκτημα, εκτός από το μεγάλο μειονέκτημα του νέου μνημονίου: “Νομιμοποιεί” την πλήρη συμμετοχή των τίτλων χρέους της χώρας στα προγράμματα της ΕΚΤ, όχι μόνο του έκτακτου PEPP, αλλά και του κανονικού που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, και από το οποίο παραμένει αποκλεισμένη η Ελλάδα.

Ωστόσο αντί να παίζουμε με τις λέξεις, μιλάμε ανοιχτά πλέον για έναν νέου τύπου μνημονιακής πολιτικής στην Ε.Ε. Με τον “7ετή προϋπολογισμό” και το 50/50 επιχορηγήσεων/δανείων , μιλάμε για μια ασπίδα της Ε.Ε στον πληττόμενο Νότο, για 1η φορά χωρίς εμφανείς όρους λιτότητας και ασφυκτικής οικονομικής επιτήρησης, μα μιλάμε για πιο “ήπια” επιτήρηση, με εντελώς διαφορετικούς όρους απλής καθομιλουμένης. Η Ελλάδα έχει κερδίσει σημαντικά οφέλη, επανέρχεται όμως, στην οικονομική κατάσταση που προσπαθούσε επί χρόνια να βγει. Μια Ελλάδα που το πολιτικό της τοπίο διέπεται από το πέπλο που έχει ρίξει η “γαλάζια κανονικότητα” σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Να θυμίσουμε πως στην διαχείριση κρίσεων, η ΝΔ δεν έχει και το καλύτερο παρελθόν αφού επί πρωθυπουργίας Κ.Καραμανλή 2004-2009 , το ελληνικό χρέος εκτοξεύθηκε, οδηγώντας την χώρα στην εποχή των Μνημονίων…

De ja vu? -Που λένε και οι Γάλλοι; Είδομεν….