Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kαμίνης σε Νικολάου: “Περιμέναμε τουλάχιστον μια στοιχειώδη αυτοκριτική σχετικά με την κατάσταση στις φυλακές!”

Published

on

Σημεία Ομιλίας Γιώργου Καμίνη κατά την ενημέρωση από την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφία Νικολάου προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας και τις αυτοκτονίες στις φυλακές

 

  • Ενώ μιλάγατε σαράντα λεπτά, δεν κάνατε τον κόπο να αναφερθείτε σε κανένα από τα δύο ζητήματα, τα οποία απασχόλησαν κατά κόρον τη κοινή γνώμη τον τελευταίο καιρό. Το ένα είναι η περίπτωση του κρατούμενου, φυλακισμένου Βασίλη Δημάκη. Το άλλο είναι η ιστορία με τη Νιγρίτα Σερρών.

 

  • Έχουμε, από τότε που αναλάβατε: αυτοκτονία υπαλλήλου εξωτερικής φρουράς τον Αύγουστο. Δύο αυτοκτονίες κρατουμένων το Σεπτέμβρη. Μία ανθρωποκτονία εκτός φυλακής από σωφρονιστικό υπάλληλο το Νοέμβριο. Έναν θάνατο κρατουμένου στο Μαλανδρίνο και μία κρατούμενη πέθανε στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών το Μάρτιο. Μία δολοφονία κρατουμένου από συγκρατούμενο. Αυτοκτονία υπαλλήλου της εξωτερικής φρουράς τον Μάιο.

 

  • Κοντεύετε να συμπληρώσετε έναν χρόνο Γενική Γραμματέας σ’ αυτή τη θέση. Είναι δυνατόν να μην κάνετε μία στοιχειώδη αυτοκριτική, γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τέτοιες κραυγαλέες περιπτώσεις, δεν μπορέσατε να τις αντιμετωπίσετε;

 

Για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και την αποσυμφόρηση των φυλακών

Advertisement

 

  • Ουσιαστικά, προσπαθούμε να το λύσουμε κάθε φορά αποσπασματικά και υπονομεύοντας όλη τη λογική της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και του Σωφρονισμού. Πώς; Με νομοθετικές παρεμβάσεις που μειώνουν τις ποινές ή αναστέλλουν την εφαρμογή τους.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης το 2013, έφτασε μάλιστα, να επιβάλει πρόωρη απόλυση για ποινές κάθειρξης για πάνω από 10 χρόνια.

 

  • Υπαρχουν μεγάλα περιθώρια για ορθολογικότερη ανακατανομή των κρατουμένων. Για παράδειγμα, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών στον Ελαιώνα έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους υπαλλήλους από κρατούμενους. Όταν σας είχα κάνει κοινοβουλευτική ερώτηση, μας είχατε απαντήσει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 έγιναν μόλις επτά αιτήματα μεταγωγής δεκτά.

 

  • Για τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να προωθούμε για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τον εξανθρωπισμό της ποινής, δεν έχει γίνει τίποτα. Η κοινωφελής εργασία αναβλήθηκε επ’ αόριστο. Τι σκοπεύετε να κάνετε με το θέμα της κοινωφελούς εργασίας; Τις αγροτικές φυλακές τις έχετε αξιοποιήσει πλήρως; Με το χώρο ημιελεύθερης διαβίωσης στον Κορυδαλλό, τι θα κάνετε; Θα λειτουργήσει;

 

  • Για την ηλεκτρονική επιτήρηση, σας είχα υποβάλει σχετικό ερώτημα. Μου είχατε πει ότι μελετάτε την επέκταση του μέτρου. Ελπίζουμε να προωθηθεί.

 

  • Για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, έχετε προχωρήσει χωρίς να αναθεωρήσετε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο. Σας είχα ζητήσει αυτή τη μελέτη, την οποία επικαλείστε. Δεν την είδα ποτέ. Ισχυρίζεστε πως η έκθεση είναι απόρρητη: με βάση ποια νομοθετική διάταξη είναι απόρρητη μια τέτοια έκθεση;