Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Καρά Τεπε” -“Άθλιες συνθήκες, αρουραίοι δαγκώνουν μωρά”-ΥΠ.Μετανάστευσης – “Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα”

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεγάλη δημοσιότητα έχουν λάβει οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού αναπτυξιακής βοήθειας, Γκερντ Μίλερ- Το Ελληνικο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, έσπευσε να χαρακτηρίσει “Ανυπόστατα” τα δημοσιεύματα αυτά.

“Γκέρντ Μίλερ” -“Αθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι της Λέσβου-Αρουραίοι δαγκώνουν μωρά!”

Παρ΄ ότι έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες από την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας οι πρόσφυγες στη Λέσβο εξακολουθούν να ζουν υπό «καταστροφικές συνθήκες», καταγγέλλει ο Γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ. «Ο νέος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ προφανώς δεν είναι καλύτερος», δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Επικαλούμενος τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» ο κ. Μίλερ επισημαίνει ότι η διεθνής οργάνωση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τετάνου στο Καρά Τεπέ, καθώς στα υγρά από τις βροχές αντίσκηνα οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά και μπορεί να τους μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες.  Όπως λέει «πρόκειται για φρικτές συνθήκες, στη μέση της Ευρώπης». Ο Γκερντ Μίλερ προειδοποιεί μάλιστα ότι λόγω του χειμώνα η κατάσταση για τους πρόσφυγες στη Λέσβο θα επιδεινωθεί.

Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα οι συνθήκες των προσφύγων στο Καρά Τεπέ στο στόχαστρο της κριτικής του Γκερντ ΜίλερΓια δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα οι συνθήκες των προσφύγων στο Καρά Τεπέ στο στόχαστρο της κριτικής του Γκερντ Μίλερ

Ο πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωκοινωνικής Ένωσης (CSU), που ως υπουργός είναι αρμόδιος για τη συνεργασία της Γερμανίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες, είχε επισκεφθεί πριν δύο χρόνια τη Μόρια. Συγκρίνοντας την κατάσταση εκεί με προσφυγικούς καταυλισμούς που έχει επισκεφθεί ο ίδιος στο βόρειο Ιράκ ή το νότιο Σουδάν, εκτιμά ότι «πουθενά αλλού δεν επικρατούν τόσο άσχημες συνθήκες, όπως στη Λέσβο».  Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Μίλερ, ότι οι διαδικασίες ασύλου επιτόπου αργούν να ολοκληρωθούν. Σε αυτό το διάστημα τα μεγαλύτερα προσφυγόπουλα έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να πάνε στο σχολείο. Όπως υποστηρίζει, «αν αυτό δεν αλλάξει, θα μεγαλώσει, εδώ στη μέση της Ευρώπης, μια χαμένη γενιά.»

 

«Παντελώς ανυπόστατα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι Λέσβου και τα οποία κάνουν λόγο για «αρουραίους που δαγκώνουν μωρά».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κάποια από τα δημοσιεύματα αυτά «εκτός από ανυπόστατα, είναι κατευθυνόμενα και υποβολιμαία».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι περιγραφές αυτές βασίζονται σε δηλώσεις μέλους των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ωστόσο η οργάνωση «είναι εκτός της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι», ενώ μέσα στη δομή προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη γιατροί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους Γιατρούς του Κόσμου, το διεθνή και ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον ΕΟΔΥ και άλλες τέσσερις ΜΚΟ.

«Είναι ενδεικτικό των προθέσεων των ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν ένα γερμανικό δημοσίευμα, το γεγονός ότι δεν προχώρησαν σε καμία προσπάθεια διασταύρωσης των όσων ψευδώς αναφέρουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιου είδους “πληροφορίες” είδαν το φως της δημοσιότητας την ημέρα που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, συνοδεία δημοσιογράφων που κατέγραψαν αναλυτικά ό,τι είδαν. Σε όλες ανεξαιρέτως τις γωνιές της προσωρινής δομής», σημειώνει το υπουργείο και προσθέτει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και συμμετέχουν, ακούσια ή εκούσια, σε μία εκστρατεία συκοφαντίας κατά της Ελλάδας και της προσπάθειάς της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο».

Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι «υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα» τα οποία όμως αντιμετωπίζονται με σειρά έργων σε εξέλιξη, όπως αντιπλημμυρικά, έργα για την καθαριότητα, την επαρκή ύδρευση και ηλεκτροδότηση, ύψους 6,059 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση