ΔΙΕΘΝΗ
Καρφιά της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν: “Καμία πρόοδος στο θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας – προτίθεται να προβεί σε ενδεχόμενους επώδυνους συμβιβασμούς”
Πριν από λίγες ημέρες η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με ανακοίνωση της με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία χτυπούσε το καμπανάκι στην κυβέρνηση για τυχόν υποχωρήσεις στο θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
“Παρόλο που αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή, τόσο η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας, το 2019, όσο και ο λόγος και οι δεσμεύσεις του στην αρχή της πρώτης θητείας, δε σημειώθηκε καμία πρόοδος στο θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας. Αντιθέτως, στη δεύτερη θητεία της η Κυβέρνηση δηλώνει, δια του πλέον επίσημου στόματος, ότι προτίθεται να προβεί σε ενδεχόμενους επώδυνους συμβιβασμούς με το γειτονικό κράτος.” τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕ.
Παράλληλα αναφέρει:
” Καλούμε την κυβέρνηση να διατηρήσει ακλόνητη τη θέση της απέναντι σε κάθε πιθανή υποχώρηση από τα δικαιώματά μας. Ο διάλογος είναι επιθυμητός, υπό τον όρο, ότι βασίζεται σε σταθερές αρχές, σεβόμενος τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.”
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από πλήθος υπουργών και στελεχών, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης θα αφορά τη συνεργασία για το μεταναστευτικό, οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες για το Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το φαινομενικά θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και η προσπάθεια δημιουργίας προσδοκιών εκ μέρους και των δύο κυβερνήσεων, μας προβληματίζει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά προκαλεί συνεχώς, τόσο στο επίπεδο ρητορικής, όσο και στο πεδίο. Δημιουργεί νέα τετελεσμένα μέσω του ανοίγματος των περίκλειστων Βαρωσίων και μας υπενθυμίζει ακόμα περισσότερο την «ανοιχτή πληγή» του Ελληνισμού, όπως ακριβώς χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κογκρέσο την παράνομη κατοχή της Κύπρου, οραματίζεται τη “Γαλάζια Πατρίδα”, ομιλεί για τουρκική μειονότητα σε Θράκη και Δωδεκάνησα, για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Ενώ ακόμη ηχεί στα αυτιά μας η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη για «υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης».
Παρόλο που αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή, τόσο η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας, το 2019, όσο και ο λόγος και οι δεσμεύσεις του στην αρχή της πρώτης θητείας, δε σημειώθηκε καμία πρόοδος στο θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας. Αντιθέτως, στη δεύτερη θητεία της η Κυβέρνηση δηλώνει, δια του πλέον επίσημου στόματος, ότι προτίθεται να προβεί σε ενδεχόμενους επώδυνους συμβιβασμούς με το γειτονικό κράτος.
Ακόμη, δεν μπορούμε να παραλείψουμε, ότι σε πρόσφατη ερώτηση αναφορικά με το εγκληματικό και γενοκτονικό παρελθόν της Τουρκίας σε βάρος των Ελλήνων, εννοήθηκε από τον Πρωθυπουργό, ότι η αναφορά καθιστά πρόκληση από την ελληνική πλευρά, τακτική που μας οδηγεί «στα κόκκινα» και πως «μοναδική εκκρεμότητά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ».
Τέτοιες δηλώσεις αναδεικνύουν δυστυχώς ένα πνεύμα, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού το 2019. Εάν αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να παραγραφούν μέσα σε λίγους μήνες, που η Τουρκία επιδεικνύει διαλλακτική συμπεριφορά, τότε πρακτικά υποβιβάζουμε τη σημασία του εγκλήματος της Γενοκτονίας, την Ιστορία μας και την Αξιοπρέπειά μας. Δείχνει, ότι δε διδασκόμαστε από το παρελθόν.
Ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, εκφράζουμε την ανησυχία μας και επισημαίνουμε τον κίνδυνο που ενέχει η μη αναγνώριση του παρελθόντος, η οποία οδηγεί σε επανάληψή του. Αυτή η στάση αποδυναμώνει τη θέση μας έναντι των απαράδεκτων διεκδικήσεων, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Οπωσδήποτε, κανείς δεν επιδιώκει την ένταση. Αυτό όμως, δεν μπορεί να αποτελεί συνεχώς δικαιολογία. Καλούμε την κυβέρνηση να διατηρήσει ακλόνητη τη θέση της απέναντι σε κάθε πιθανή υποχώρηση από τα δικαιώματά μας. Ο διάλογος είναι επιθυμητός, υπό τον όρο, ότι βασίζεται σε σταθερές αρχές, σεβόμενος τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Φαίνεται, πως η συνεδρίαση και οι επικείμενες συμφωνίες, χρησιμοποιούνται ως όχημα για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Εμείς όμως, συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα κρίσιμα ζητήματα, παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις και δηλώνουμε αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε υποχώρηση από τα δικαιώματά μας.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης
Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου
Να σημειωθεί ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατοχυρώθηκε νομοθετικά πριν από 19 χρόνια με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.