Καθολικό Lockdown σε όλη την Αττική -Σκέψεις για κλείσιμο όλων των σχολείων!

"Ξανά" στα ίδια με πέρισυ μετά από την "διαχείριση" της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σκέψεις για καθολικό Lockdown τύπου Μαρτίου, κλείνουν ξανά όλα τα σχολεία;

Ενώ ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε σκληρό lockdown σε όλη την Αττική παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η πρόταση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων ενδεχομένως και όλων των βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).

Μην ξεχνάμε πως πολλοί ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν μιλήσει ευθέως για κλείσιμο όλων των σχολείων και σκληρό lockdown για να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ παράλληλα είμαστε σε θέση να πούμε πως αυτή η άποψη έχει κερδίσει έδαφος εντός της επιτροπής.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια ο οποίος σημείωσε πως το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση. Στη συνέχεια, τόνισε ότι σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown».

Αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, αναμένεται να συνεδριάσει η υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε να επεξεργαστεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και να φωτογραφίσει το στιγμιότυπο της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα.

Όπως είχε γίνει και τις προηγούμενες φορές, η επεξεργασία αυτή διαρκεί 2 ημέρες και όταν ολοκληρώνεται πηγαίνει στην επιτροπή που συνεδριάζει την Παρασκευή ώστε να βγει η απόφαση.

Κεραμέως για σχολεία: Το ευκολότερο θα ήταν να κλείσουν όλα

Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή ανακοίνωσης καθολικού lockdown, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως παίρνουν τις αποφάσεις για το αν θα ανοίγουν ή θα κλείνουν τα σχολεία λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες

«Ο πρώτος είναι το πώς θα προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, ο δεύτερος είναι το πώς θα συνεχίσουμε όσο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία»

Η Υπ. Παιδείας είπε ότι το «ευκολότερο» θα ήταν να κλείσουν όλα τα σχολεία μέχρι το τέλος της πανδημίας.

«Τα παιδιά όμως ανήκουν στα σχολεία, είναι ο φυσικός τους χώρος. Βεβαίως όμως θα κληθούμε να λάβουμε αποφάσεις όπου κλείνουν σχολεία και ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, παρακολουθούμε βήμα-βήμα», τόνισε.

αίθουσα σχολείου - κλειστά σχολεία λόγω κορονοιου

Δεν γίνονται συστηματικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Στην απέναντι πλευρά υπάρχουν και οι επιστήμονες που επικροτούν το άνοιγμα των σχολείων!

Συγκεκριμένα για ακόμη μία φορά, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τόνισε πως ήταν πολύ σωστό που άνοιξαν τα σχολεία.

«Ανησυχώ γιατί δεν γίνονται τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών συστηματικά και δεν γίνονται τεστ σε δείγμα των παιδιών επίσης συστηματικά».

«Αν σε μια τάξη 25 ή 26 παιδιών, υπάρχει ένα κρούσμα θα μεταδοθεί γρήγορα γιατί τα παιδιά είναι πολύ κοντά, κι αν αυτό συμβαίνει σε ένα μεγάλο σχολείο με πολλά τμήματα με συστεγαζόμενα σχολεία, τότε είναι εύκολο να έχουμε τεράστια έκρηξη» είπε.

Αποκαλύψεις Γώγου για σχολεία

Η έξαρση των κρουσμάτωνφέρνει άμεσα το ζήτημα των σχολείων της χώρας στην επιτροπή, καθώς όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος θα συζητηθεί την Παρασκευή.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ηγούνται της διασποράς του ιού, αλλά ακολουθούν την πορεία της πανδημίας και αντανακλούν την εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία. Ωστόσο, όταν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη , τότε ενδεχομένως να συμμετέχουν σε αυτήν.

Νέα λουκέτα στα σχολεία λόγω κρουσμάτων

Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα με τα κλειστά σχολεία και τμήματα λόγω παρουσίασης κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας

Έως τώρα τα σχολεία και τα τμήματα που είναι κλειστά είναι πάνω από 400

Ποιες είναι οι περιοχές αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου

Παράλληλα, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου κλειστά παραμένουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, εκτός της Ειδικής Αγωγής, επίσης έως τις 14/02/2021.

Οι περιοχές αυτές είναι:

 • Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
 • Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
 • Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
 • Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 • Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
 • Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 • Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας
 • Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας
 • Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 • Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης

Περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Επιπλέον, στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου εφαρμόζεται η πλήρης αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων, εκτός της Ειδικής Αγωγής.

Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

 • Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
 • Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 • Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης
 • Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
 • Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τζανάκης: Κλείστε όλα τα σχολεία

Για κλείσιμό όλων των σχολείων μίλησε ο καθηγητής πνευμολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμώντας πως στις  αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ σημείωσε πως  η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%.

Ο Νίκος Θωμαϊδης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το μοντέλο, που έχει αρκετές πάντως αβεβαιότητες, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα.

 

ΠΗΓΗ: “ALFAVITA.GR”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ