Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή: “Να ξεκαθαρίσει η ΝΔ εάν θα μας οδηγήσει στον ESM και σε νέο μνημόνιο”

Published

on

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

Τα περιοριστικά μέτρα είχαν αρνητικές επιπτώσεις και στην λειτουργία του πολιτεύματος, δημιουργώντας ένα μοντέλο αντεστραμμένης δημοκρατίας, όπου η εκτελεστική εξουσία μετατρέπεται σε νομοθετική και αποφασίζει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκ των υστέρων καλείται να κυρώσει η Βουλή

Αυτή η έκτακτη κατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις έχει αγγίξει τα όρια της κατάχρησης ή του ευτελισμού των διαδικασιών, όπως στην περίπτωση των περιβόητων σεμιναρίων κατάρτισης που κατέληξε σε φιάσκο. Είναι θλιβερό για την κυβέρνηση να γίνεται χλεύη εκείνων που απέτυχαν στο πεδίο της «αριστείας» και να μην υπάρχουν παραιτήσεις.

Ως Κίνημα Αλλαγής ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις. Ψηφίσαμε μέτρα της κυβέρνησης που δίνουν λύσεις, αλλά δεν συναινούμε σε όλες τις επιλογές, εφόσον υπάρχει κίνδυνος οι αποφάσεις της να δημιουργήσουν τους νέους προνομιούχους και μη προνομιούχους του αύριο, να οδηγήσουν σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και νέες στρατιές ανέργων. Οι αποφάσεις της από την αρχή της κρίσης είχαν χαρακτηριστικά πελατειακής πολιτικής, κοινωνικής αναλγησίας και αδικίας, προκατάληψης και ιδεοληψίας.
Είναι πελατειακή πολιτική η κυβέρνηση να επιλέγει ποιους θα στηρίξει και ποιους όχι, αφήνοντας έξω επαγγελματικές κατηγορίες που θα έπρεπε να ενταχθούν κατά προτεραιότητα, για να αλλάξει την απόφασή της μετά από λίγο

Είναι κοινωνική αναλγησία, όταν προσφέρει επίδομα μόνο σε 150.000 από τους 470.000 μακροχρόνια άνεργους ή όταν με γραφειοκρατικά προσχήματα αφήνει εκτός στήριξης κατηγορίες ωρομίσθιων, χαμηλόμισθων ή υποαπασχολούμενων.

Advertisement

Είναι αδικία και προκατάληψη, να αφήνει εκτός των μέτρων στήριξης αγρότες και κτηνοτρόφους, υπονομεύοντας τη διατροφική επάρκεια της χώρας

Είναι νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η άποψη της κυβέρνησης ότι όποιος δεν μπορεί στην κρίση να κολυμπήσει, τότε ας πνιγεί. Με αυτή τη λογική και υιοθετώντας τις εντολές των τραπεζών αφήνει έξω από τις ευκαιρίες στήριξης τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να μείνουν ανοιχτές, ακόμα και με τα τραύματα της προηγούμενης δεκαετούς κρίσης, ακόμα και με την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στην πλάτη τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης για έκδοση ευρωομολόγου εγκαταλείφθηκε νωρίς και τώρα στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης ζητώντας άμεσες ενισχύσεις. Να ξεκαθαρίσει εάν θα μας οδηγήσει στον ESM και σε νέο μνημόνιο

Εμείς καταθέτουμε τρεις τροπολογίες που υπηρετούν το στόχο να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία:
Η πρώτη προβλέπει μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2020 στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις και πλήρη απαλλαγή για τις άμεσα πληττόμενες. Είναι μέτρο χωρίς δημοσιονομική επίπτωση.

Η δεύτερη αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας και προβλέπει α) επαναφορά των διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με βάση τα σημερινά δεδομένα, β) διασφάλιση μέρους της γεωργικής περιουσίας από την εκποίηση, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, γ) διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων του 4605/19 με υποχρέωση των τραπεζών να απαντούν εντός μηνός στις αιτήσεις όσων πληρούν τα κριτήρια επιλογής

Η τρίτη αφορά την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων του ΕΣΥ και όλων όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου απέναντι στον κορωνοϊό, α) με την υπαγωγή των εργαζομένων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, των προνοιακών δομών και δομών υγείας, του «Βοήθεια στο Σπίτι» και των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και β) με τη χορήγηση επιδόματος έκτακτων συνθηκών στους ανθρώπους που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Συμφωνούμε στην επιβράβευση των εργαζομένων στις δομές υγείας και την πολιτική προστασία με την καταβολή μισού μισθού.
Συμφωνούμε με την ένταξη στην 3μηνη αναστολή δόσεων όλων όσοι εξυπηρετούν ρυθμίσεις βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κάτι που είχαμε ζητήσει με ερώτησή μας στις 26/3.
Συμφωνούμε με την τροπολογία για μείωση κατά 40% των φοιτητικών ενοικίων. Το είχαμε ζητήσει με ερώτησή μας την 1/4.
Είναι θετικό ότι διευρύνεται ο σκοπός και η λειτουργία του ΕΚΕΑ και δικαιώνεται η θέση του Κινήματος Αλλαγής για ανάγκη αύξησης των τεστ, ειδικά σε υγειονομικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, φιλοξενούμενους σε γηροκομεία και δομές ΑμεΑ.
Συμφωνούμε με τις ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων στο ΕΣΥ. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση κάλυψη κενών θέσεων. Να υπάρχει έλεγχος του ιδιωτικού τομέα στην τήρηση πρωτοκόλλων πρόληψης και διαχείρισης του κορωνοϊού.
Συμφωνούμε με την στήριξη των ΜΜΕ για την πληροφόρηση των πολιτών, αλλά με κριτήρια. Να αφορά και τα περιφερειακά ΜΜΕ και να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός των απόψεων

Advertisement