Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κάτω τα χέρια από το ΑΣΕΠ “- Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα

Published

on

“Κάτω τα χέρια από το ΑΣΕΠ “

Γράφει στο “The Socialist” η Ζέφη Δημαδάμα *

Ο  Ν. 2190/1994  του ΠΑΣΟΚ γνωστός και ως «νόμος Πεπονή»  με τον οποίο ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα ΠΑΣΟΚ που στόχευσε στον περιορισμό των ρουσφετιών και στην εξάλειψη του πελατειακού κράτος στο δημόσιο τομέα! 

 

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) είναι η ελληνική ανεξάρτητη αρχή που διασφαλίζει την ορθότητα των προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν εποπτεύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

 

Από το 1994 έως σήμερα το ΑΣΕΠ τροποποιήθηκε πολλές φορές, τα 24 άρθρα του έχουν τροποποιηθεί 137 φορές (!) κάτι που αποδεικνύει τις αντιστάσεις του πελατειακού κράτους, ωστόσο  αποτελεί τη “σανίδα σωτηρίας” για την αξιοκρατία του συστήματος διορισμών, μια χαραμάδα εμπιστοσύνης για τους πολίτες.

 

Θυμίζω ενδεικτικά τη διακυβέρνηση της ΝΔ το 2006 που  συστηματικά αποδυνάμωνε το ΑΣΕΠ αντιμετωπίζοντας το ως «εμπόδιο» και δημιουργώντας προσχώματα επιδιώκοντας την  απαξίωση του ΑΣΕΠ με αποψίλωση των υπηρεσιών του και με την ενδυνάμωση των προφορικών συνεντεύξεων και μάλιστα  χωρίς να επιτρέπεται ένσταση κατά του αποτελέσματος (περιπτώσεις όπως προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών,  ΕΑΒ , ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ) 

 

Με την ανάληψη της εξουσίας πριν 17 μήνες η ΝΔ ξεκίνησε άμεσα μπαράζ διορισμών αποκλειστικά κομματικών προϊσταμένων, διευθυντών και διοικήσεων σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, επιδιώκοντας την κατάλυση κάθε αντικειμενικής και αξιοκρατικής προσέγγισης αλλά και της απαξίωσης των δημόσιων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι είναι αντισυνταγματική η  τοποθέτηση μετακλητών υπαλλήλων σε μόνιμες θέσεις Προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση.

Advertisement

 

Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή αναδεικνύει συστηματικά την προσπάθεια υπονόμευσης του ΑΣΕΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αμετανόητη η ΝΔ, επαναλαμβάνει τις πρακτικές του παρελθόντος της για την οικοδόμηση ξανά ενός κομματικού κράτους της δεξιάς. 

 

Από τη μια η επιμονή για αλλαγή του ΑΣΕΠ από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο υποκρύπτει “θολές ζώνες” και δίνει  χώρο στην  επάνοδο ενός συντηρητικού δεξιόστροφου και πελατειακού κράτους με αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από το ΑΣΕΠ αλλά και τη συγκρότηση επιτροπών, των οποίων τα μέλη θα είναι -κατά απόλυτη πλειοψηφία- υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων, διορισμένα αποκλειστικά από τον Υπουργό με απλή εποπτεία και χωρίς καμιά ουσιαστική παρέμβαση από τον Πρόεδρο ή Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ.

 

Από την άλλη ας δούμε ειδικότερα τι συμβαίνει τους τελευταίους 17 μήνες  με τροπολογίες και αποφάσεις που παρακάμπτουν απροκάλυπτα το ΑΣΕΠ: 

 

– Τροπολογία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για πρόσληψη προσωπικού, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 (κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης) ακόμη και της δυνατότητας στο ΑΣΕΠ, να προβαίνει σε κατ’ ένσταση έλεγχο νομιμότητας των πινάκων!

Advertisement


-Τροπολογία  Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων και προκήρυξη 1.200 θέσεις συνοριοφυλάκων, με τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων να εξαντλείται σε τρεις αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ κατά παράβαση του άρθρου 2, της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3812/2009.

 

-Τροπολογία Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το άρ.50 του ν.4635/2019 και άρ.57 του ΠΔ  40/2020 για τον Οργανισμό του Υπουργείου σύσταση θέσης “μετακλητού προϊσταμένου” για τη Γενική Διεύθυνση Κυβερνο-ασφάλειας, που αποφασίζεται και τοποθετείται με απόφαση του Υπουργού. 

 

– Προσλήψεις Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου λόγω έκτακτων αναγκών σε πρόσληψη 370 ατόμων εκτός ΑΣΕΠ, μέσω τριμελούς  επιτροπής που θα κρίνει τις ενστάσεις και θα αποτελείται από 2 μέλη, που ορίζει η ίδια η  κυβέρνηση.

 

– Στο Υπουργείο Πολιτισμού η Υπουργός άλλαξε τη σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από 7μελές σε 9μελές για μία μόλις  συνεδρίαση, ώστε να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο κονδύλι!

Advertisement

 

Παραθυράκια και τροπολογίες ξεφυτρώνουν συνεχώς, ανοίγουν τον “ασκό του αιόλου” και ναρκοθετούν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

Αυτό που το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τόσα χρόνια πριν και διασφάλισε και θωράκισε συστηματικά, η κυβέρνηση της ΝΔ εν έτει 2020 και εν μέσω πανδημίας γκρεμίζει συστηματικά. 

 

Το Κίνημα Αλλαγής θα προασπιστεί το ΑΣΕΠ όχι γιατί είναι έργο ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση για αξιοκρατικές προσλήψεις και εγγυάται τα όνειρα των νέων για μια αξιόπιστη, αξιοκρατική, δίκαιη κοινωνία. 

 

Το “project” της ΝΔ για την επάνοδο της δεξιάς στο δημόσιο τομέα θα μας βρει δυναμικά απέναντι! 

 

Advertisement

 

*Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)

Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο