“Καβάλα στο… κύμα!” Του Παναγιώτη Τουχτίδη.

“Καβάλα στο… κύμα!” 

Του Παναγιώτη Τουχτίδη*

     Πλέον οι εικόνες στην τηλεόραση δεν παρουσιάζονται με την προαναγγελία «πάμε γρήγορα στα διεθνή νέα»…Πρώτη είδηση,  πρώτη ελληνική είδηση  οι πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο καμάρι του Κοινωνικού Κράτους!

     Καβαλήσαμε το κύμα, αυτό το περιβόητο δεύτερο κύμα της «γριπούλας» και οι αριθμοί τείνουν να γίνουν από απειλητικοί, καταστροφικοί…Δεν αγγίζουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάνουμε άλματα εκατοντάδων! Δεν ανακοινώνουμε σποραδικές απώλειες, καταγράφουμε δεκάδες θανάτων!

     Οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλάζουν χρήση από «γενική» σε covid. Νοσηλευτές ντυμένοι πολλές φορές σε όλο το 8ωρό τους εμφανίζουν αφυδάτωση, ναυτία, δερματίτιδες, ουρολοιμώξεις ακόμη και ψυχολογικές διαταραχές…ΕΝΤΑΣΗ! Oι κλινικές του παθολογικού τομέα γέμισαν περιστατικά με κορονοιό και επιτάσσονται και τα χειρουργικά τμήματα πλέον για να εξυπηρετηθούν όλοι. Προσωπικό που αγνοεί διαδικασίες και μεθοδολογία γίνεται σε μια νύχτα και με ελάχιστη, ενίοτε ανύπαρκτη εκπαίδευση, νοσηλευτικό covid. O κορονοιός «καταπίνει» ειδικότητες και εξειδικεύσεις…χειρουργοί στηρίζουν τους παθολόγους στο κοινό μέτωπο και πνευμονολόγοι στέκονται μαζί γιατροί και διδάσκαλοι!  

     Όλοι διαβάζουν , ψάχνουν , αναζητούν πληροφορίες που έρχονται από τους παθόντες στο εξωτερικό κατά το πρώτο κύμα, μεταλαμπαδεύοντας ότι μπορούν  από τη γνώση που οικειοποιούνται σε όποιον σταθεί δίπλα τους…Κάποιοι προνοούν και αναζητούν μελέτες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους για να παραμείνουν όρθιοι, να μην εγκαταλείψουν τον συνάδελφο, να ανταπεξέλθουν καλύτερα αν μολυνθούν, να επιστρέψουν γρηγορότερα…λαμβάνουν πια συστηματικά βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλάζουν διατροφικές συνήθειες!

    Οι συνάδελφοι της τεχνικής υπηρεσίας και της πληροφορικής αγωνίζονται να προλάβουν τις εξελίξεις, να φτιάξουν δίκτυα, κέντρα κόστους, να εμφανίσουν κλινικές από το πουθενά για τα νέα δεδομένα, να διαμορφώσουν χώρους, να φέρουν οξυγόνα….αέρα , ΑΕΡΑ!

     Ανάμεσά μας σταθερά προστατεύοντας τα νώτα μας οι υπάλληλοι των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών…αυτοί κι αν είναι αφανείς ήρωες! Πασχίζουν για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας ή προσπαθούν να διεκπεραιώσουν ταχύτερα τις λιγοστές προσλήψεις, να καταγράψουν  τις ανάγκες σε προσωπικό και να τις προωθήσουν, να παλέψουν με τη γραφειοκρατία της καραντίνας που απειλεί εκ των έσω τα κάστρα μας…γιατί αρρωσταίνουμε κι εμείς, κάποιοι και πολύ άσχημα…

     Κι αρρωσταίνουμε κατά κανόνα από ευθύνη άλλων  αφού η ιχνηλάτηση αποδεικνύει «μόλυνση στην Κοινότητα»… γιατί κάποιοι δεν προσέχουν, κάποιοι αμελούν, κάποιοι αδιαφορούν ή δεν «πιστεύουν»…

Μην τους βάζεις πρόστιμα, φέρ΄τους εδώ στην πρώτη γραμμή:

  • να δουν πώς ασφυκτιούν οι ασθενείς από μια πρωτόγνωρη πνευμονία, πώς σακατεύονται τα νέα παιδιά όταν τους κάνει μυοκαρδίτιδα
  • πώς είναι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ,  με τον τραχειοσωλήνα να βυθίζεται 22 εκατοστά στην τραχεία τους κι ενώ λαμβάνουν τεράστιες δόσεις κατασταλτικών για να κοιμηθούν, να μην υποφέρουν, κατά  μία  περίεργη αντίδραση  να μην τους πιάνει  τίποτα!
  • Εικοσιτετράωρα ξάγρυπνοι, ασφυκτιώντας διασωληνωμένοι με μηχανική οξυγόνωση στο 100% κι αυτοί να καταφέρνουν να δεσμεύουν μόλις το μισό στην καλύτερη περίπτωση…

Μέσα σε όλα αυτά τα πρωτόγνωρα ο κόσμος διχασμένος και χαμένος…χαμένος μέσα στα διλήμματα που γεννούν δυο παράλληλες καταστροφές υγειονομική και οικονομική! Δεν επιθυμώ να κάνω πολιτική σε τούτο το άρθρο…απλά θα θυμίσω ότι «πάνω από όλα η υγεία» κι όλα τα άλλα κάπως θα τα διαχειριστούμε! Χωρίς υγεία όμως είσαι αδύναμος απέναντι στην  όποια άλλη πρόκληση. Όποιος έχει νοσήσει το γνωρίζει…Και ναι,  ίσως και να χάθηκε κάποιος χρόνος και κάποιοι να επαναπαύθηκαν πάνω στις δάφνες της διαχείρισης της πρώτης φάσης….Αλλά η υπερμεταδοτικότητα του ιού δείχνει ότι ακόμη κι αν είχαμε το ιδανικό σύστημα υγείας, υπερεπάρκεια σε έμψυχο και άψυχο υλικό, ανεξάντλητους πόρους, χωρίς πρόληψη τίποτα δεν θα ήταν αρκετό! Το είδαμε και το φοβόμαστε…Οι μισοί που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ δεν θα τα καταφέρουν…το στοίχημα είναι να μην νοσήσουμε αλλά και να προστατέψουμε δια της ορθής χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας και των μέτρων τους αδύναμους! 

Όλοι είμαστε εν δυνάμει θύματα αυτής της υγειονομικής λαίλαπας, ας μη γίνουμε με πράξεις ή παραλείψεις μας  και θύτες…

ΠΑΝΟΣ Κ. ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ (@panostouhtidis) | Twitter

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ 

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ, ΥΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ MSc

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ 

ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ