ΚΙΝΑΛ: “Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας”

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από  πολεμικά πλοία – Μετά τις 20:00 απόψε αναμένεται να βρεθεί σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο – Άγνωστο αν οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν σεισμικές έρευνες – Την παρέμβαση της ΕΕ ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Μισέλ – Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η τρίτη κρίση που προκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διάστημα τριών μηνών είναι και η πιο επικίνδυνη. Παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα για έναρξη διερευνητικών επαφών με σκοπό τον προσδιορισμό των σημείων σύγκλισης και την παραπομπή των διαφορών σε Διεθνές Δικαστήριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να έχει επιλέξει τον δρόμο της διεκδίκησης επί του πεδίου.

Κι ενώ η ελληνική κοινή γνώμη θεωρούσε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνουν προς αποκλιμάκωση, ο Ερντογάν επέλεξε να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας στέλνοντάς το για έρευνες στο Καστελόριζο, ακριβώς έξω από τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει ένα διπλό μήνυμα: Οτι δεν θα αποδεχθεί για την Ελλάδα κανενός είδους επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες πλην των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του νησιού και ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση την επέκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

“KINAΛ:Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας”

 

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

“Η Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή. Κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε βαθιά ικανοποιημένος,  όχι μόνο δεν την συνέτισε, αλλά την αποθράσυνε.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν μπορούν να αποδεχθούν εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες. Έτσι τορπιλίζεται ο διάλογος.

Το μόνο που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις. Είναι ώρα να πάρει επιτέλους αποφάσεις για κυρώσεις η Ε.Ε. και η Ελληνική Κυβέρνηση να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ