Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

KINAΛ για διορισμούς διευθυντών: “Η ΝΔ επανιδρύει το βαθύ κράτος της Δεξιάς!”

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή την αλλαγή των Διευθυντών Εκπαίδευσης: 

Ολοκληρώθηκε, αισίως, η παλινόρθωση του παρακράτους της παλαιοκομματικής Δεξιάς, στην χώρα μας, με την επιλογή των νέων διευθυντών εκπαίδευσης.

Σε μία εποχή, όπου όλα τα κράτη στον κόσμο αναδιοργανώνουν και εκσυγχρονίζουν το εκπαιδευτικό σύστημά τους, για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν καλή διαχειρίστρια του κομματικού παρακράτους, με αδιαφανείς εξπρές διαδικασίες, ικανοποίησε τους δυσαρεστημένους κομματάρχες της, ξηλώνοντας, κατά περίπτωση, επιτυχημένους και επιτυχημένες, κατά γενική ομολογία διευθυντές και διευθύντριες.

Οι λόγοι για τους οποίους αντικαταστάθηκε στα καθήκοντά της η μέχρι τώρα διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου είναι καθαρά πολιτικοί, όχι μόνο, γιατί έπρεπε να ικανοποιηθεί δυσαρεστημένος πολιτευτής της ΝΔ, αλλά, κυρίως, διότι η διευθύντρια δευτεροβάθμιας Χίου δεν είναι αρεστή στο κυβερνών κόμμα και, προπάντων στα στελέχη της τοπικής ΔΑΚΕ. Στην Ελλάδα της δεύτερης δεκαετίας του 21 ου αιώνα, ακόμα διώκονται δημόσιοι λειτουργοί για τα πολιτικά φρονήματά τους.

Ευτυχώς, που στη Χίο δεν υπήρχε και δυσαρεστημένος δεξιός κομματάρχης δάσκαλος και παρέμεινε στη θέση του ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος εναποθέτει την τήρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και εν ονόματι της συγκεκριμένης συνταγματικής ρήτρας, καλούμε την Υπουργό Παιδείας να αναρτήσει τα αξιολογικά σημειώματα, τα οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κυβερνητικά ελεγχόμενου συμβουλίου επιλογής, συνέταξαν τα μέλη του για κάθε υποψήφιο και υποψήφια.

Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε η Προοδευτική Ενότητα καθηγητών Χίου.

Διαφήμιση

Σ’ αυτήν σημειώνονται: 

Στις 28-7-2020, η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ) σε ανακοίνωσή της σχετικά με την τροπολογία για τον ορισμό προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης αναφέρει:

«Είναι πλέον προφανές ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται σε πλήρη και οριστική διάσταση με τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, τον διάλογο, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία.

Μετά από τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθερίων, τη θεσμική ισοτίμηση των πτυχίων των κολλεγίων, τη νυκτερινή τροπολογία για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, την ουσιαστική κατάργηση των διαδηλώσεων, τον αυθαίρετο εξοβελισμό γνωστικών αντικειμένων και ειδικοτήτων από το σχολείο, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, συνεχίζουν τις αντιδημοκρατικές πρακτικές με την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας για τον ορισμό προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Η επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης χωρίς κρίσεις, χωρίς διαδικασίες επιλογής, χωρίς μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι μία δημόσια κυνική ομολογία αυταρχισμού, αυθαιρεσίας, κομματοκρατίας και αναξιοκρατίας.

Χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, το κράτος γίνεται λάφυρο για την κομματική πελατεία.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναπαράγει το δικό της κυβερνητικό παρελθόν επαναφέροντας πρακτικές του 2004, όταν με κυβέρνηση Ν.Δ. παύτηκαν αυτοδίκαια τα στελέχη εκπαίδευσης που είχαν επιλεγεί πριν από δύο χρόνια, για να αντικατασταθούν από διορισμένα προσωρινά στελέχη που τελικά παρέμειναν στις θέσεις τους για 3,5 χρόνια!

Διαφήμιση

Αυτή είναι η «μεταρρυθμιστική» πρόταση της Ν.Δ. για την παιδεία!

Η αιτιολογική έκθεση της χθεσινής τροπολογίας αναφέρει ότι η αντικατάσταση των σημερινών Διευθυντών Εκπαίδευσης κρίνεται απαραίτητη καθώς η θητεία τους έχει ήδη λήξει από 31/8/2018, αλλά και είναι τοποθετημένοι «κατ΄ εφαρμογήν αντισυνταγματικών διατάξεων».

Αλλά εάν και εφόσον αυτά ισχύουν, τότε:

  1. Γιατί διατηρήθηκαν στις θέσεις τους για πάνω από ένα χρόνο μετά από τις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.;
  2. Γιατί δεν προωθήθηκε ο νέος νόμος για την επιλογή στελεχών, ώστε με θεσμικά κατοχυρωμένες διαδικασίες να γίνει η κρίση και η επιλογή τους; Επαρκούσε ο χρόνος για να έρθουν στη Βουλή πολλά άλλα νομοθετήματα αλλά όχι αυτό;
  3. Γιατί με τον Ν.4962/20 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο (πριν από μόλις ένα μήνα!) γίνεται παράταση της θητείας τους και σήμερα έρχεται τροπολογία για την παύση τους;

Μία πρώτη απάντηση είναι ότι αυτή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει ήδη αφήσει δείγματα γραφής της προχειρότητας, της απουσίας στοιχειώδους προγραμματισμού, της αποσπασματικής και ευκαιριακής αντιμετώπισης των θεμάτων.

Αυτά θα αρκούσαν για να κριθεί (με αντικειμενικά κριτήρια) ανεπαρκής.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Το μείζον είναι ότι αυτές οι επιλογές αποκαλύπτουν μία σκληρή νεοσυντηρητική αντίληψη που συνοδεύεται από κουλτούρα περιφρόνησης σε δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς.»

 

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13-8-2020, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, η κυβέρνηση της Ν.Δ προχωρά σε ορισμό Προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης χωρίς κρίσεις, χωρίς διαδικασίες επιλογής, χωρίς μοριοδοτούμενα κριτήρια, με τρόπο αυθαίρετο και αναξιοκρατικό, προωθώντας κομματικά της στελέχη στις περισσότερες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, μια πράξη που αποτελεί δημόσια κυνική ομολογία αυταρχισμού, αυθαιρεσίας, κομματοκρατίας και αναξιοκρατίας.

Διαφήμιση

Η επανίδρυση του Κράτους συνεχίζεται…