Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Ούτε ψήφος σε εκλογικό νόμο που δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω του 40%

Published

on

Το ΚΙΝΑΛ δεν ψηφίζει εκλογικό νόμο που δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω του 40%

Νέα δεδομένα δημιουργεί η βούληση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να μην ψηφίσει εκλογικό νόμο που θα φέρει στη Βουλή τον Ιανουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οποίος δεν θα κινείται στην κατεύθυνση των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Η Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν προτίθεται να ψηφίσει εκλογικό νόμο που θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα με ποσοστό κάτω από 40%. Και αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός επιλέγει ένα εκλογικό σύστημα, όπως δήλωσε ο ίδιος, που θα στηρίζεται σε κλιμακωτό μπόνους- όπως προβλέπει και η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής- αλλά θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα με μικρότερο ποσοστό από αυτό που προβλέπει η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη.

Η στάση του ΚΙΝΑΛ, βεβαίως, απέναντι στον εκλογικό νόμο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση μόνο πολιτική σημασία έχει και καθόλου πρακτική, καθώς προκειμένου αυτός να εφαρμοστεί από τις επόμενες κάλπες χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, κάτι που αποκλείεται από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είναι κατηγορηματικά αντίθετοι.

Πολιτικά, όμως, η άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη να υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση, εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, επιδιώκει να καταδείξει μια στάση «αυτόνομης» πορείας του Κινήματος Αλλαγής, ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επιβεβαιώνει ότι στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος είναι το πέρασμα του πολιτικού συστήματος σε περίοδο κυβερνήσεων συνεργασίας, επιδιώκοντας προφανώς για τον εαυτό του ένα ρόλο που είχε το κόμμα Γκένσερ παλαιότερες δεκαετίες στην Δυτική –τότε- Γερμανία. Αν και, βεβαίως, η στρατηγική αυτή δεν εξηγεί γιατί ζητάει την κατάργηση της απλής αναλογικής (που δεν είναι απολύτως απλή και άδολη, μάλιστα, καθώς και αυτή παρέχει μπόνους –έστω και πολύ μικρού- στο πρώτο κόμμα),την επιβολή της οποίας απλής αναλογικής είχε ζητήσει το ίδιο με πρόταση νόμου που κατάθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον τότε πρόεδρό της Ευάγγελο Βενιζέλο και με την υπογραφή και της βουλευτού τότε Φώφης Γεννηματά το 2014. Ίσως να θέλει ακριβώς να μην χρειάζονται άλλα κόμματα πέραν του ιδίου για το σχηματισμό κυβέρνησης εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, κάτι που δεν θα συμβαίνει με την απλή αναλογική, αφού θα απαιτείται ή « συνασπισμός» (συγκυβέρνηση, δηλαδή, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή συμμετοχή στην κυβέρνηση περισσότερων από δυο κόμματα.

Η στάση, πάντως, που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής στον εκλογικό νόμο, ιδίως εάν η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κοντά στην πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη, ενδέχεται να το διχάσει στο εσωτερικό του. Νεότερα επ’ αυτού όμως αφού πρώτα δούμε την πρόταση νόμου της κυβέρνησης και τη στρατηγική που θα επιλέξει μέσω –και – αυτής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή Νews247