ΚΙΝΑΛ: “Τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων να γίνουν προτεραιότητα”

Κοινή Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας, Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας  και Χρήστου Μέγα, Γραμματέα Τομέα Εργασίας Κινήματος Αλλαγής

Μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε τέσσερα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, τα τρία θανατηφόρα. Και σε τρεις μήνες δύο εργατικά δυστυχήματα στο ίδιο εργοστάσιο στην Αταλάντη (εταιρεία  ATLAS ΤAPES). Οι εργαζόμενοι κάνουν έναν τραγικό απολογισμό! Δεν αρκούν τα συλλυπητήρια, είναι κατώτερες των τραγικών συνεπειών οι διαβεβαιώσεις ότι «θα διερευνηθούν τα αίτια, θα βγει το πόρισμα…».

Τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων πρέπει να αναδειχτούν και πάλι ως η πρώτη προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Η πολιτεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμό θα πρέπει να κάνουν αυστηρά τη δουλειά τους.

Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας την καταγγελία της ΓΣΕΕ για «εντατικοποίηση της εργασίας το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, για εξαντλητικά ωράρια και για αρκετές ημέρες εργασίας χωρίς ρεπό».

Αν τα ανωτέρω συνδυαστούν από την πρόσφατη «ανεξαρτητοποίηση» του Σώματος Επιθεωρητών από το υπουργείο Εργασίας και την 10ωρη απασχόληση χωρίς υπερωρίες, τα μηνύματα για την ασφάλεια στην Εργασία και την τήρηση των δικαιωμάτων των μισθωτών είναι αρνητικά.

Το Κίνημα Αλλαγής θα εντείνει τον Κοινωνικό και Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για «Ασφαλή Εργασία με Δικαιώματα» και άνετη προσωπική και οικογενειακή ζωή όλων των απασχολουμένων. Παράλληλα θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του πορίσματος της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι, η Ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τα κέρδη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ