Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΙΝΑΛ: “Το κοινωνικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται σε διακηρύξεις καλών προθέσεων”

Published

on

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

«Με εμβαλωματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί ανεπαρκή και ελλιπή μέτρα για την κοινωνική προστασία.

Το κοινωνικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας περιορίζεται σε διακηρύξεις καλών προθέσεων.»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας, τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία, επιλέγει μια εμβαλωματική νομοθετική προσπάθεια για την κοινωνική προστασία, η οποία απέχει παρασάγγας σε μέγεθος, σε διαθέσιμους πόρους και στην προσέγγιση από το κράτος πρόνοιας που οραματίζεται και προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι με το νομοθέτημά της, η Νέα Δημοκρατία:

  • Εισάγει κατ’ αρχήν θετικές προβλέψεις και σημαντικούς θεσμούς στην έννομη τάξη της χώρας, δυστυχώς όμως με σοβαρά κενά στη νομοθέτηση και υστέρηση στη χρηματοδότηση των νομοθετικών παρεμβάσεων.
  • Θεσμοθετεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, χωρίς να το εντάσσει σε μια συνολική πολιτική προστασίας της οικογένειας.
  • Το ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος «ΚΥΨΕΛΗ» για την προσχολική αγωγή, δεν συζητείται και ψηφίζεται από τη Βουλή, αλλά θα καθοριστεί με πέντε (5) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση περιφρονεί τη Βουλή και μας ζητάει να δώσουμε λευκή επιταγή στον Υπουργό Εργασίας!
  • Θεσμοθετεί τον απαραίτητο θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία, αλλά, στην πιλοτική εφαρμογή του (2022-2024), ο νέος θεσμός θα καλύψει μόλις 2.000 ΑμεΑ σε σύνολο 1 εκ. ΑμεΑ. Επιπλέον, στην καθολική του εφαρμογή, δεν ορίζονται στο νομοσχέδιο οι πόροι που θα διοχετευθούν για τη στήριξη του θεσμού. Άγνωστο αν είναι επαρκείς οι πόροι ή ο νέος θεσμός θα αποδειχθεί «πουκάμισο αδειανό».
  • Αντί της κατ’ οίκον υποστήριξης στη φύλαξη βρεφονηπιακής και παιδικής ηλικίας, στα πρότυπα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», με πρώτο ρόλο και συντονισμό από την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, επιλέγει τις «Νταντάδες της γειτονιάς» (όρος σεξιστικός), χωρίς σαφή κριτήρια για τους ωφελούμενους και χωρίς κοστολόγηση του έργου.
  • Αποδεικνύει ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την καλή νομοθέτηση. Φέρνει νύχτα σωρεία τροπολογιών με δεκάδες άρθρα, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, ενώ την ίδια ώρα τις συζητά και τις προπαγανδίζει στα φίλια μέσα ενημέρωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής, παρά την κακή νομοθέτηση της Κυβέρνησης, ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση: καταψηφίζει όσα άρθρα θεωρεί προβληματικά, υπερψηφίζει τα θετικά και καταθέτει προτάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, κατέθεσε δέσμη έξι τροπολογιών για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία, τις οποίες αρνήθηκε η Κυβέρνηση.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει το κράτος πρόνοιας ως πυρήνα της πολιτικής του:

Advertisement

«Το ισχυρό κράτος πρόνοιας, για εμάς, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη. Και στην κατεύθυνση αυτή, η βασική μας πρόταση είναι η υιοθέτηση ρήτρας κοινωνικού πλεονάσματος σε όλα τα έργα και όλους τους άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο όσον αφορά στην απασχόληση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα έργα, όσο και στην εξασφάλιση κονδυλίων για τα έργα κοινωνικής υποδομής».

Advertisement