Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ για την δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων!

Published

on

Aίτημα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής για την σύγκληση των αρμόδιων φορέων για την την δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων:

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ!

Προς:

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κ. Τασούλα

Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Γ. Βλάχο

Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Σ. Καλογιάννη

 

Θέμα: Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Κύριε Πρόεδρε,

Οι «βιβλικές» καταστροφές που προκλήθηκαν από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως δε το πλήθος των ανθρώπινων απωλειών και η έκταση των ζημιών, προκαλούν βαρύ πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στο σύνολο της οργανωμένης Πολιτείας. Η κακοκαιρία βρήκε τις πληγείσες περιοχές ανοχύρωτες και για άλλη μια φορά την Πολιτεία ανέτοιμη να ανταποκριθεί. Η ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιτείνουν το πρόβλημα και του προσδίδουν χαρακτήρα διαρκούς απειλής για την κοινωνία και την οικονομία μας.

Advertisement

Τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, δεν αρκούν, καθώς ζητούμενο δεν είναι μόνο η επιδοματική στήριξη και προσωρινή ανακούφιση των πληγέντων και των τοπικών κοινωνιών. Το πραγματικό ζητούμενο, παράλληλα με την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών και των ανθρώπων που επλήγησαν, παραμένει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ευρείας κλίμακας τεχνικών έργων και έργων υποδομής που θα προλάβουν και θα αποτρέψουν την επανάληψη ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.

Οι διαθέσιμοι πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης κ.α. πρέπει να συνδυασθούν και να αξιοποιηθούν στη βάση ενός ενιαίου ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα αφορά στην αποκατάσταση των υποδομών, τη στήριξη και παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και αγρότες, την επιδότηση θέσεων εργασίας και εν τέλει το σοβαρό σχεδιασμό των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Απαιτείται άμεσος σοβαρός σχεδιασμός και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τη διαρκή και επίμονη πίεση και τον αποτελεσματικό έλεγχο στην Κυβέρνηση έως ότου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, τόσο σε κατασταλτικό όσο -ιδίως- σε προληπτικό επίπεδο, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικές οι περιφέρειες της χώρας στην Κλιματική Αλλαγή με τα κατά τόπους περιφερειακά τους σχέδια.

Για το σκοπό αυτό, ζητούμε την άμεση σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε με την παρουσία των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Πολιτικής, να συζητηθεί το όλο ζήτημα, στις αληθείς του διαστάσεις και με όλες τις παραπάνω, προς την κατεύθυνση χάραξης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και των συνεπειών τους.

Οι αιτούντες Βουλευτές

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Χρήστος Γκόκας

Μιχαήλ Κατρίνης

Advertisement

Ανδρέας Λοβέρδος

Απόστολος Πάνας

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης