Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνημα Αλλαγής: “Εθνικό σχέδιο για την εισαγωγή της Παιδείας στην ψηφιακή εποχή εδώ και τώρα! -Το ΠΑΣΟΚ το ξεκίνησε το 2011 μα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το υπονόμευσαν”

Published

on

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Σήμερα καταδείχτηκε ως απόλυτη ανάγκη και ως πρώτη προτεραιότητα για να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός σχεδιασμός στην εκπαίδευση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 αλλά δεν συνεχίστηκε μετά, και τελικά υπονομεύτηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών για να μείνει ζωντανή η εκπαίδευση στους δύσκολους καιρούς μας. Είναι βασική και διαχρονική πολιτική μας θέση η συναίνεση στην παιδεία.

Όλες οι προσπάθειες που γίνονται από τα Α.Ε.Ι. της χώρας κινητοποιώντας τις υποδομές τους και τους πανεπιστημιακούς για να διασφαλίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα αποσκοπούν στο να μετριάσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, αλλά η όλη προσπάθεια πρέπει να αξιοποιηθεί για την επόμενη μέρα. Την περίοδο αυτή αναπτύσσονται συνεχώς λύσεις ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού και πλατφόρμες σύγχρονης-ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όλους τους προηγούμενους μήνες, δεν διαμόρφωσε ένα πλάνο αξιοποίησης των ψηφιακών δυνατοτήτων. Παρά τις δικές μας επισημάνσεις.

Ακόμα προσπαθεί να συγκεντρώσει e-mails εκπαιδευτικών και μαθητών. Ένα σημαντικό μέρος μαθητών και εκπαιδευτικών είναι έξω από το συγκεκριμένο σχεδιασμό. Το ίδιο το Υπουργείο άλλωστε προσδιορίζει τα μέτρα ως προαιρετικά αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, για να θέσει σε εφαρμογή ένα καθολικό σχέδιο.

Επιμένουμε σταθερά και αταλάντευτα στην ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική για την παιδεία, για να συμμετέχει η χώρα μας ενεργητικά στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Αγωνιζόμαστε ώστε η σημερινή κρίση να γίνει αυριανή προοπτική.

Advertisement

Προτείνουμε:

Να αξιοποιηθούν και να υποστηριχτούν οι δυνατότητες της πλατφόρμας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης για τον τρόπο αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη αναδιάταξης της ύλης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, και που αποσκοπούν στο να μετριάσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την επόμενη μέρα με την ανάπτυξη του «Ψηφιακού Σχολείου»
Την ενίσχυση της διδασκαλίας της Πληροφορικής και την πιστοποίηση γνώσεων με την αποφοίτηση από το Γυμνάσιο
Να υποστηριχθεί και να διευρυνθεί τα πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών για την ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία
Να διαμορφωθεί μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη δημιουργία δομών συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
Να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των νέων Τεχνολογιών στα σχολεία.
Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2020-24
Οι προσπάθειες που γίνονται από τα Α.Ε.Ι. της χώρας πρέπει να συντονιστούν και να αποτελέσουν την αρχή για σοβαρές επενδύσεις στην υλικοτεχνική υποδομή των ιδρυμάτων (όπως την αγορά ικανών servers), ώστε να χρησιμοποιηθούν για την διεύρυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης: πχ. θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως σε πολλά πανεπιστημιακά Τμήματα για τους εργαζόμενους φοιτητές και τέτοια προγράμματα θα συνέβαλαν και στην δραστική μείωση ή και κατάργηση των μετεγγραφών.