Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα Αλλαγής: Στη Βουλή το θέμα των καταγγελιών δημοσιογράφων κατά του Δ.Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη Βουλή έφερε το θέμα των καταγγελιών για εκδικητικές συμπεριφορές του Δήμου Θεσσαλονίκης σε βάρος τριών δημοσιογράφων των δημοτικών ΜΜΕ, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε με τον΄τομεάρχη για τα εργασιακά θέματα του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτή Βοιωτίας Γιώργο Μουλκιώτη, ο κ. Αρβανιτίδης θέτει σειρά ερωτημάτων προς τους υπουργούς εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη και τον .Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τύπου κ. Θ. Λιβάνιο.

Οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν καταρχήν ότι «τα δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να υπηρετούν τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και να τηρούν πιστά τη νομοθεσία που διέπει τόσο τη λειτουργία τους όσο και την εργατική νομοθεσία, ενώ αυτονόητη είναι και η λογοδοσία των υπευθύνων που επιβλέπουν και έχουν την ευθύνη για αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης».

Στη συνέχεια οι κ.κ. Αρβανιτίδης και Μουλκιώτης αναφέρουν ότι «πρόσφατα το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε σε αναιτιολόγητη υποβάθμιση καθηκόντων πολύπειρων και έγκριτων δημοσιογράφων της, απόφαση που προκάλεσε όχι μόνο κοινή δήλωση αντίδρασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της 25.01.2021, αλλά συνοδεύτηκε από πλείστες όσες καταγγελίες τόσο κατά τις τοποθετήσεις των 21 δημοτικών συμβούλων που τη συνυπογράφουν, όσο και από σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ».

Οι ερωτώντες βουλευτές υπενθυμίζουν ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ «διατυπώνει την ανησυχία της για τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο αντικαταστάθηκαν τρεις αρχισυντάκτες, μέλη της Ένωσης, και για το ενδεχόμενο να υπαγορεύεται η συγκεκριμένη ενέργεια από κίνητρα που έχουν εκδικητικό χαρακτήρα»

Όπως υπογραμμίζουν οι κ.κ. Αρβανιτίδης και Μουλκιώτης, «κοινός τόπος όλων των καταγγελιών είναι ότι πρόκειται για υποβάθμιση τριών καταξιωμένων δημοσιογράφων και καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, με βλαπτική μεταβολή για λόγους εκδικητικότητας και εμπάθειας» εξηγώντας ότι «την καθαίρεσή τους από τα καθήκοντατου αρχισυντάκτη εισηγήθηκε ο γενικός διευθυντής, η θέση του οποίου πρόκειται να κριθεί δικαστικά, καθώς εκκρεμεί στη δικαιοσύνη η προσβολή του ορισμού του, μετά από αγωγή μιας εκ των καθαιρεθέντων, στην οποία είναι μάρτυς υπεράσπισής της η δεύτερη από τους τρεις».

Επιπλέον, οι βουλευτές θέτουν και τη «διάσταση της συνδικαλιστικής δίωξης, καθώς οι δύο από τους τρεις δημοσιογράφους είναι μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ» ενώ όπως τονίζουν «περιγράφονται φωτογραφικές προκηρύξεις και προσλήψεις, καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές αυθαιρεσίας στην άσκηση διοίκησης που δεν συνάδουν με έναν φορέα του δημοσίου που οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα και τη διαφάνεια».

Επιπρόσθετα, όπως τονίζουν «τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης εγκαλούνται ότι προβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά τις απόψεις και το έργο της διοίκησης, καθώς έχουν διακόψει ακόμη και τη μετάδοση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων με πρόφαση το γεγονός ότι αυτές γίνονται μέσω πλατφόρμας, οπότε δεν φιλοξενείται πλέον η φωνή της αντιπολίτευσης».

Διαφήμιση

 

Οι κ.κ. Αρβανιτίδης και Μουλκιώτης καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να ζητήσουν εξηγήσεις από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την υποβάθμιση των τριών αρχισυντακτών αλλά και για το περιεχόμενο της προκήρυξης της ΔΕΠΘΕ για την πρόσληψη γενικού διευθυντή που προέβλεπε λιγότερα προσόντα από τους υφισταμένους του διευθυντές.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θέτουν παράλληλα, το μείζον ζήτημα των αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης στα οποία θα πρέπει να στηρίζονται οι δημόσιες προκηρύξεις για τις θέσεις γενικών διευθυντών των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ των ΟΤΑ αλλά και αυτό της διασφάλισης της επί ίσοις όροις προβολής των τοπικών ζητημάτων και προσώπων στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης ώστε να μη λειτουργούν αποκλειστικά ως μέσο απόλυτα ελεγχόμενο από τον εκάστοτε Δήμαρχο.