Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα Αλλαγής: “Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας, γίνονται δεκτές και υλοποιούνται”

Published

on

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού ALPHA με τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Ενωμένοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα καταφέρουμε να περάσουμε τη δοκιμασία

Μένουμε σπίτι για να μπορέσουμε κάποια στιγμή αργότερα να βγούμε έξω, να δουλέψουμε, να ξαναβρεθούμε με τους φίλους και να πάμε τη ζωή μας μπροστά. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Μπορεί να δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή οι αντοχές της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, αλλά πιστεύω ότι αν μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα καταφέρουμε να περάσουμε τη δοκιμασία.

Για τα όσα είπε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός:

Θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου, γιατί πολλά από αυτά που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό τα έχει κάνει αποδεκτά και προχωρούν. Και η πρότασή μας για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και η πρότασή μας για ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν έχουν κλείσει, αλλά έχουν πολύ χαμηλό τζίρο και άρα πρέπει να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Και η πρότασή μας για έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που δουλεύουν στο σύστημα υγείας. Εμείς σήμερα καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, λέμε για ενίσχυση όσο διαρκεί η δοκιμασία αυτή και όχι μόνο για ένα μήνα, αλλά φαντάζομαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει θέμα να το επεκτείνει αν συνεχιστεί η προσπάθεια που καταβάλει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και περισσότερα τεστ, το ακούσαμε από τον κ. Τσιόδρα. Ακούμε ότι συζητούν να υιοθετήσουν και τα κινητά συνεργεία που είναι μία ακόμα πρότασή μας για το πώς μπορεί η πρωτοβάθμια υγεία να συμβάλει και να κρατηθεί όσο το δυνατόν γίνεται πιο μακριά από τα νοσοκομεία ο ιός. Και βέβαια να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούνται πάρα πολύ. Και να μπορέσουν όλο και περισσότεροι να κάνουν το τεστ, το οποίο δεν μπορεί να είναι μόνο για τους λίγους. Δεν επιτρέπετε κανείς να αισχροκερδεί αυτές τις κρίσιμες ώρες. Πρέπει να ενταχθούν και τα ιδιωτικά εργαστήρια στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί. Να καθοριστεί η τιμή του τεστ από την πολιτεία έτσι ώστε να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία.

Μένει ένα σοβαρό θέμα, το οποίο δεν άκουσα από τον Πρωθυπουργό. Αφορά την ένταξη των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, νοσηλευτές του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ισχύει για τους νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα. Δεν αρκεί μόνο να τους χειροκροτούμε, που πρέπει να τους χειροκροτήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε θερμά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, έμπρακτα πρέπει εκτός από το επίδομα, να τους δώσουμε κάτι που θα έχει βάθος χρόνου και θα αφορά τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Για το τι πρέπει να γίνει στο Σύστημα Υγείας:

Advertisement

Το άμεσο είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένα, αλλά είναι κλειστά και στο κέντρο και στην περιφέρεια και το στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε και άλλα. Το δεύτερο είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον κρεβάτια νοσηλείας γι’ αυτούς που δεν χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουμε προτείνει να υπάρξει ένα τουλάχιστον νοσοκομείο μόνο για κρούσματα του κορωνοϊού σε κάθε περιφέρεια. Για να μην είναι σε επαφή με τα υπόλοιπα τμήματα. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε την υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού και του υγειονομικού προσωπικού στο σύνολό του. Ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα. Έχουμε έναν νεκρό, πολλά κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν προστατευτεί επαρκώς, ενώ έγκαιρα ο κ. Τσιόδρας είχε δώσει τις οδηγίες. Το ερώτημα είναι ποιος έχει αναλάβει να φτάσουν αυτά που χρειάζονται από φόρμες, γάντια, μάσκες στους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και στους ανθρώπους που δουλεύουν στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει επωμιστεί πολλά σημαντικά πράγματα, να βοηθήσει ηλικιωμένους που μένουν σπίτι, ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο αναλώσιμος γιατρός, νοσηλευτής και νοσηλεύτρια σημαίνει αναλώσιμος ασθενής και είναι παρά πολύ σημαντικό να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τούτη την ώρα. Το επισημαίνω αυτό, διότι το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν φωνές που προσπαθούσαν να απαξιώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα, όμως, είναι φανερό ότι το ΕΣΥ είναι το μεγαλύτερο όπλο για το ΕΜΕΙΣ για όλους εμάς. Ελπίζω όλες αυτές οι ιδέες να ανήκουν στο παρελθόν. Το ΕΣΥ έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτό.

Για τις σκέψεις για πιο δραστικά μέτρα, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν:

Είναι παρά πολλές οι σκέψεις, τις έχουμε κάνει, τις παρακολουθούμε. Θέλουμε να συμβάλουμε με προτάσεις θετικά. Αυτή είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση. Εμείς δεν απορρίπτουμε τίποτα, βεβαίως είναι άλλοι αυτοί που αποφασίζουν. Εμείς μπορούμε μόνο να συμβάλουμε με τις σκέψεις μας. Αυτές είναι προτάσεις που εξετάζονται, ελπίζω να μην φτάσουμε μέχρι εκεί. Το θέμα είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση και να την καθυστερήσουμε έτσι ώστε να μην έρθουν όλες οι ανάγκες μαζί πάνω στο ΕΣΥ για να αντέξει το υγειονομικό σύστημα, που δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια κρίση, λιτότητα μνημόνια δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στις επιτροπές, που παίρνουν τις αποφάσεις. Χρειάζεται, όμως, επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής, αυστηροί έλεγχοι για το αν υλοποιούνται τα μέτρα, ειδίκευση όλων των εξαγγελιών. Φοβάμαι ότι αυτό δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε. Υπάρχουν κενά και πρέπει να διορθωθούν.

Εμείς από την πλευρά μας συμβάλουμε. Η συναίνεση είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν χωρά επικοινωνιακή αξιοποίηση μία τέτοια δοκιμασία. Υπάρχουν κενά και πρέπει να συμπληρώνονται το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει κενό στην υλοποίηση των μέτρων. Βγήκα το πρωί και μίλησα για ότι συμβαίνει στα ακριτικά νησιά. Έρχονται τουρίστες σε ακριτικά νησιά από περιοχές της Ευρώπης που έχουν πρόβλημα χωρίς έλεγχο. Πώς έφτασαν εκεί; Επιβάλλεται να μπαίνουν σε καραντίνα και τα νησιά δεν έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κρούσματα.

Υπάρχει πρόβλημα στη Δυτική Μακεδονία. Το γνωρίζουν εδώ και καιρό, ότι μεγάλη ομάδα από επιχειρηματίες από την Καστοριά βρισκόταν στο Μιλάνο σε εκθέσεις. Ξέρουν ότι έφτασε το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ζήτησα αυστηρότερα μέτρα και να πάει επί τόπου κλιμάκιο να συντονίσει τις προσπάθειες. Χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής των μέτρων.