Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνημα Αλλαγής: Αυτά είναι τα τρία σημαντικά ζητήματα στην μάχη κατά της πανδημίας

Published

on

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

1)Δίκτυο πρώτης γραμμής

Επιτέλους -έστω και με σημαντική καθυστέρηση- η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση μας και ανακοίνωσε σχέδιο συμμετοχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου δικτύου την είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Ολοκληρωμένη πρόταση ανέπτυξε η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά ήδη από τις 14 Μαρτίου προς τον Υπουργό Υγείας και εν συνέχεια προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Δύο επισημάνσεις:

Προστασία των εργαζομένων. Η προστασία των εργαζόμενων δεν εξαντλείται μόνο στις μάσκες και τις στολές συμπεριλαμβάνει την θέσπιση και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων λειτουργίας. Δεν μπορεί παρά να υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός όχι μόνο των τμημάτων αλλά και του προσωπικού. Είναι επικίνδυνο νοσηλευτές και γιατροί να προσφέρουν ταυτόχρονα υπηρεσίες τόσο σε φορείς του κορωνοιού όσο και σε άλλους ασθενείς.

Ενιαίοι κανόνες, όχι γιατροί δύο ταχυτήτων. Η οργάνωση COVID-19 KY σε όλη τη χώρα και ομάδων άμεσης δράσης δεν μπορεί να όμως να γίνει χωρίς προσλήψεις. Προφανώς χρειάζεται και η ενσωμάτωση γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα την οποία προβλέπει – ορθώς- η πρόταση του υπουργείου. Είναι πολύ σημαντικό όμως η ένταξη να γίνει με όρους και αμοιβές που δεν θα προκαλούν τριβές και αντιπαραθέσεις με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Είμαστε διαχρονικά υπέρ των ενιαίων κανόνων και αμοιβών για όλους. Πως θα λειτουργήσουν ομάδες άμεσης δράσης και τηλεϊατρικής στελεχωμένες με γιατρούς δυο ταχυτήτων.

2)Τεστ

Τα τεστ αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του lockdown και είναι καθοριστικός ο ρόλος τους για την κατάργησή του και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας.
Έχουμε πολλές φορές επισημάνει το πρόβλημα με την αδυναμία διεκπεραίωσης των τεστ και την κερδοσκοπία που συνεχίζεται από ιδιωτικά εργαστήρια με την ανοχή της Κυβέρνησης. Το δίκτυο της πρώτης γραμμής που προαναφέραμε θα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα αν δεν πολλαπλασιαστούν τα τεστ. Τα τεστ που διενεργούνται παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σχεδιασμός να αυξηθούν. Είναι φανερό πλέον πως ο αυξημένος φόρτος με τη σύμπτωση της κρίσης στη Ριτσώνα και στο πλοίο Ελ. Βενιζελος προκαλούν πρόσθετες καθυστερήσεις αν όχι συμφόρηση στα ελάχιστα εργαστήρια που συμμετέχουν στον έλεγχο. Είναι ώρα επιτέλους να αυξηθούν τα εργαστήρια που εντάσσονται στον σχεδιασμό, με επίταξη των ιδιωτικών και αξιοποίηση των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη η αξιοποίηση και των δυνατοτήτων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου εργαστηρίων θα είναι κρίσιμος παράγοντας και στην προσπάθεια της χώρας να βγει από τα μέτρα.

Advertisement

3)Μητρώο Δωρεών στο ΕΣΥ

Οι δωρεές για τη στήριξη του ΕΣΥ είναι συγκινητικές, και πολύτιμες. Ένα κύμα προσφοράς και αλληλεγγύης κυριολεκτικά σαρώνει τη χώρα. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους, επιχειρήσεις και ιδιώτες, φτωχούς και πλούσιους. Είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί μητρώο δωρεών.

Καθώς πυκνώνουν οι πρόσφορες είναι σημαντικό μια επιτροπή, μετά από καταγραφή των αναγκών αλλά και των χορηγιών να κατευθύνει τους δωρητές σε χορηγίες με βάση έναν ρεαλιστικό προγραμματισμό.

Θα είναι κρίμα μιας τέτοια έκτασης προσφορά να μείνει αναξιοποίητη ή ακόμα χειρότερα να χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.