ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KKE: “Καμία αποζημίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά της Καρδίτσας από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ”
Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ: “Καμία αποζημίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά της Καρδίτσας από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ”
Ούτε «αμεσότητα» ούτε «αλληλεγγύη» παρέχει το κατ’ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ), όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά από την απάντηση της Επιτρόπου E. Ferreira σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ζητούσε άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Καρδίτσας.
Η Επίτροπος επαναλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της ΕΕ για αποζημιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά δηλώνοντας ότι «οι ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμες» και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την ανακούφιση των κατοίκων.
Στην απάντηση γίνεται επίσης φανερό ότι, ακόμη και σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου για την αποκατάσταση υποδομών, η χρηματοδοτική ενίσχυση πρώτον θα γίνει με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» της Ε.Ε. περί «κόστους-οφέλους», όπου κόστος είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όφελος η ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών. Ωστόσο, οι ανάγκες των κατοίκων είναι άμεσες και επιτακτικές και αναδεικνύονται σε κάθε νέα κακοκαιρία όπως με τις βροχές της τελευταίας εβδομάδας όπου για άλλη μια φορά η περιοχή ήταν αθωράκιστη.
Mάλιστα η Επίτροπος ξεκαθαρίζει κυνικά ότι η οποία «στήριξη» θα έρθει μετά από μήνες, καθώς το ΤΑΕΕ δεν είναι «μέσο ταχείας αντίδρασης» όπως αναφέρεται.
Παράλληλα, στην απάντησή της επικαλείται τα «διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία» της ΕΕ ως πανάκεια. Στην πραγματικότητα βέβαια σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, σπίτια και υποδομές καταστρέφονται, και όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί η γύμνια υποδομών είναι άμεσο αποτέλεσμα ακριβώς της υλοποίησης των ευρωενωσιακών προγραμμάτων που συνδιαμορφώνουν και οι κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας πόσο μακριά κι ενάντια από την ικανοποίηση των λαϊκών βρίσκονται
Η πραγματικότητα είναι ότι όσο τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν την παρέμβασή τους σε κάθε περιοχή με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Το ΚΚΕ αγωνίζεται στο πλάι των επιτροπών αγώνα στην Καρδίτσα κι απαιτεί εδώ και τώρα:
να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους
να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά – αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
να παρακαμφθούν οι αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του πακτωλού των δις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζεται για να το ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να δοθούν κι από αυτό πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005157/2020 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Κώστας Παπαδάκης
Θέμα: Τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές
Τρεις νεκρούς, μια αγνοούμενη και ανυπολόγιστες καταστροφές προκαλέσαν οι πλημμύρες σε συνδυασμό με τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία. Ιδιαίτερα, στην Καρδίτσα, χείμαρροι ποταμών, τόνοι λάσπης και πέτρες κάλυψαν τα πάντα. Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και χωριά είναι αποκλεισμένα. Ζημιές υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου και στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, καθώς και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη με πάνω από 3000 έργα ζωγραφικής στη λάσπη. Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές. Σημαντικές είναι οι ζημιές με χιλιάδες πληγέντες και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (Φάρσαλα, Αλμυρός, χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας), καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Επτάνησα (Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ιθάκη) κ.ά.
Αποκαλύφθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο η γύμνια σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές στην οποία έχουν οδηγήσει οι διαχρονικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα επείγοντα αιτήματα:
1. Να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων αυτών των περιοχών, χωρίς τους δυσμενείς όρους και τις προϋποθέσεις που το διέπουν;
2. Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες για την καταστροφή της παραγωγής τους και του ζωικού κεφαλαίου;
3. Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα τόσο στις πληγείσες περιοχές όσο και στις πυρόπληκτες, καθώς και στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων;
E-005157/2020
Απάντηση της κ. Ferreira εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(2.12.2020)
Σε περίπτωση σοβαρών φυσικών καταστροφών, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Οι ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμες. Ωστόσο, το ΤΑΕΕ δεν είναι μέσο ταχείας αντίδρασης· η υλοποίησή του και η σχετική δημοσιονομική διαδικασία μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν. Η άμεση βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστάσεων καταστροφών μπορεί να παρασχεθεί μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, με τη μορφή κινητοποιημένων πρόσθετων ικανοτήτων αντιμετώπισης. Το ΤΑΕΕ μπορεί να κινητοποιηθεί μόνο μετά από αίτηση της Ελλάδας, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, ενώ πρέπει να καταδεικνύεται ότι οι συνολικές άμεσες ζημίες υπερβαίνουν είτε το 0,6 % του ελληνικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος είτε το 1,5 % του μέσου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των πληγεισών περιοχών.
Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης[1] (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να στηρίζει επενδύσεις για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στα δάση και στο γεωργικό παραγωγικό δυναμικό που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και άλλα καταστροφικά συμβάντα. Μπορεί επίσης να στηρίζει εργαλεία διαχείρισης κινδύνου που καλύπτουν τις οικονομικές απώλειες των γεωργών[2]. Το ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 προβλέπει προληπτικές δράσεις για τα δάση και τη γεωργική γη, την αποκατάσταση των δασών αλλά όχι για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού ή μέτρα διαχείρισης κινδύνου.
Κατά την περίοδο 2014-2020 δεσμεύτηκαν 300 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ETΠA) και το Ταμείο Συνοχής, με σκοπό την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, καθώς και την πρόληψη και τον μετριασμό των φυσικών καταστροφών. Οι επενδύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας ανά λεκάνη απορροής ποταμού: αντιπλημμυρικά μέτρα[3] και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε αστικές και προαστιακές περιοχές».