Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ: “Κανένας σχεδιασμός για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την Ρομά κοινότητα”

Published

on

Την ανάγκη για ευρύτερο σχεδιασμό του ενταξιακού πλαισίου της κοινότητας Ρομά της χώρας ανέδειξαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση τους.

Στην Φωκίδα, η τοπική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με την απουσία οργανωμένης δράσης και σχεδιασμού για ενσωμάτωση των Ρομά.

Οι παράνομοι καταυλισμοί προκαλούν προβλήματα υγιεινής και εκπαίδευσης, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή του πληθυσμού. Η έλλειψη βρεφικών σταθμών και ΚΔΑΠ δυσχεραίνει την ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά στη σχολική ζωή.

Το πρόβλημα της παραβατικότητας και η έλλειψη σχεδιασμού από τις αρχές εντείνουν τις εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Η ανάγκη για προγράμματα εκπαίδευσης, συνεργασία με εκπαιδευτικούς και διαμεσολαβητές Ρομά θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα. Παράλληλα, η δημιουργία ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τον πληθυσμό Ρομά απαιτεί συνεκτικό πλάνο μετεγκατάστασης των παράνομων καταυλισμών.

Η συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς είναι αναγκαία για την ανάπτυξη αντίστοιχων ενταξιακών μηχανισμών.

Η διαρκής δράση προς την ενσωμάτωση και η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τις ενώσεις Ρομά είναι ζωτικής σημασίας.

Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την εκπαίδευση, η επίλυση των προβλημάτων υγιεινής στους καταυλισμούς, και η μετεγκατάσταση με ασφαλείς συνθήκες είναι βασικά βήματα προς την κοινωνική συνοχή και την υγιή συνύπαρξη.

Advertisement

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται ποιος είναι ο σχεδιασμός που θα ακολουθήσουν γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το κείμενο ολόκληρης της ερώτησης:

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  1. Την Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκη Κεραμέως,
  2. Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη,
  3. Τον Υπουργό Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,
  4. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη,
  5. Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη,
  6. Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου,
  7. Την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη και
  8. Την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Θέμα: Πολιτικές και Δράσεις ενσωμάτωσης Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στο Δήμο Δελφών (Δ.Ε Άμφισσας). Μετεγκατάσταση πληθυσμού Ρομά από παράνομο καταυλισμό.

κ.κ. Υπουργοί,

Στη Φωκίδα, και συνολικά στη Στερεά Ελλάδα, δεν υπάρχει σχεδιασμός που να αφορά πολιτικές και μέτρα που αφορούν πληθυσμούς Ρομά, ειδικά για  τους πληθυσμούς που διαβιούν σε μη οργανωμένους – παράνομους καταυλισμούς.

Advertisement

Η Πολιτεία, η Περιφερειακή Αρχή και πολλοί Δήμοι, απλά «παρατηρούν» φαινόμενα όπως:

  • τον αποκλεισμό παιδιών από ευκαιρίες για καλύτερη ζωή,
  • τις εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες λόγω παραβατικότητας πληθυσμών
  • τη συστηματική γκετοποίηση.

Λείπουν αυτές οι πολιτικές και τα μέτρα, από Κεντρική Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, που βοηθούν παιδιά Ρομά, από βρεφική ηλικία με παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και στους χώρους των καταυλισμών να κάνουν τα πρώτα βήματα ένταξης για τη σχολική ζωή, όπου και εκεί υπάρχει ισχυρό ρεύμα διαρροής.

Τα ζητήματα παραβατικότητας ομάδων Ρομά και εντάσεων με τις τοπικές κοινωνίες δεν βαίνουν δυστυχώς προς εξομάλυνση. Αυτό συμβαίνει στην Άμφισσα, και πιθανόν και σε άλλες πόλεις. Αντίθετα, περνούν χρόνια χωρίς ουσιαστικά και συνεχή βήματα, σύμφωνα με την περιφερειακή και εθνική στρατηγική για ενσωμάτωση Ρομά, προκειμένου:

  • να καταργηθούν παράνομοι καταυλισμοί – γκέτο (όπως αυτός δίπλα από ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, επί της Ε/Ο Άμφισσας – Λαμίας),
  • να μπορούν συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το σχολείο, την πρωτοβάθμια αλλά και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
  • να καταρτιστούν επαγγελματικά και
  • να βρουν εργασία, ειδικά τα νέα παιδιά.

Επί της ουσίας, πέραν του επιδόματος Α21 που λαμβάνουν οι μητέρες για τα παιδιά, συνδυασμένο με την φοίτηση τους στο σχολείο, δεν υπάρχει άλλος σχεδιασμός δράσης που να «κατευθύνει» τα παιδιά στο σχολείο. Δεν υπάρχει ουδεμία συνεργασία στη Φωκίδα με δράσεις εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και εκπαίδευσης διαμεσολαβητών ή δράσεις ενίσχυσης εκπαίδευσης και συμμετοχής σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών.

Υπάρχει το Κέντρο Κοινότητας στην Άμφισσα που εξυπηρετεί πληθυσμό Ρομά. Δεν υπάρχει όμως η Δομή στη Φωκίδα που μπορεί να διαχειριστεί  την ρίζα του προβλήματος της παιδικής παραβατικότητας Ρομά ή της έκθεσής τους σε επαιτεία ή την απομάκρυνση τους από σχολείο.

Λείπει η βούληση της Κεντρικής Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, για ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση πληθυσμού, για προγράμματα της Περιφερειακής Αρχής που στοχεύουν σε κατάρτιση και απασχόληση, ουσιαστικά στοιχεία καταπολέμησης της παραβατικότητας.

Δεν υπήρξαν ενέργειες, εδώ και χρόνια, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της εγκατάστασης και στέγασής τους. Το να κατεδαφιστούν από ένα σημείο καλύβες και πρόχειρες κατασκευές, όπως από σημεία παράνομου καταυλισμού στην Άμφισσα, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα, το που θα μετακινηθούν.

Η ενοικίαση κατοικιών, όσο αυτές είναι διαθέσιμες και υπάρχουν οι πόροι προς το Δήμο, ή η χωροθέτηση νέου χώρου εγκατάστασης τους ή η μετακίνηση τους σε αρχικά χωροθετημένο χώρο πίσω από το Γήπεδο Χ. Καμπεράκης, κάτι όμως που ευνοεί την ενίσχυση του γκέτο, είναι σενάρια που ακόμη δεν έχουν λάβει την δέουσα επεξεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων και της Αυτοδιοίκησης.

Με οδηγό την Περιφερειακή Στρατηγική ενσωμάτωσης Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για δύο επιχειρησιακά προγράμματα, 2014-2020 και 2021-2027 και την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030, όφειλαν Κεντρική Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση να έχουν εδώ και χρόνια προχωρήσει σε βήματα παράλληλα:

Advertisement

1ον) για τις δράσεις προς ωφέλεια των παιδιών Ρομά,

2ον) για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την άρση συνθηκών γκέτο και γκετοποίησης των πληθυσμών, και

3ον) για ζητήματα που αφορούν τις ολιστικές κινήσεις πολιτικής, που μπορεί και οφείλει η αυτοδιοίκηση να εκπονήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για ζητήματα εκπαίδευσης και τις Ενώσεις και τους Διαμεσολαβητές των ΡΟΜΑ.

Θέτουμε υπόψη σας ότι ο παράνομος καταυλισμός Ρομά στην Άμφισσα βρίσκεται εντός του Ελαιώνα Άμφισσας, δίπλα στην Ε/Ο και το ΒΙΟΠΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Είχαμε δύο φωτιές στον Ελαιώνα τα τελευταία δέκα χρόνια και σαφώς τίθεται ζήτημα ασφάλειας ανθρώπων, μεταξύ άλλων και από τροχαία στην εθνικό οδικό άξονα.

Στο ΒΙΟΠΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ παρατηρούνται τελευταία καταστροφές και βανδαλισμοί, θέτοντας σε κίνδυνο το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα των επιχειρήσεων, αλλά και όσους προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, καθώς από τις παρεμβάσεις στους χώρους, ένα δυστύχημα από ρεύμα ή μηχάνημα είναι πολύ πιθανό.

Ερωτάσθε :

  1. Σύμφωνα με τον οδηγό για την Περιφερειακή Στρατηγική ενσωμάτωσης Ρομά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030, ποια μέτρα προτίθεται άμεσα να λάβουν Κεντρική Κυβέρνηση και Περιφέρεια Στερεάς για τους Ρομά στη Φωκίδα;
  • Ποιο το πλαίσιο συνεργασίας, πρωτόκολλο συνεργασίας, της Ειδικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της Φτώχειας, με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Διαχειριστική Στερεάς, το  ΕΚΠΑ και τις Ενώσεις Ρομά, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν άμεσες δράσεις και πολυετείς δράσεις για τη Φωκίδα;
  • Πώς προτίθεστε να συνεργαστείτε και σε ποια κατεύθυνση για τα ζητήματα:
  • εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων Ρομά,
  • επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης τους,
  • υγείας και υγιεινής του πληθυσμού Ρομά,
  • Πώς προτίθεστε να συνεργαστείτε για την άμεση μετεγκατάσταση του παράνομου καταυλισμού που βρίσκεται επί της Ε/Ο Άμφισσας Λαμίας, δίπλα στο ΒΙΟΠΑ Άμφισσας, για λόγους ασφάλειας τόσο του πληθυσμού Ρομά, αλλά και των παρακείμενων σε αυτόν επιχειρήσεων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χρηστίδης Παύλος

Advertisement

Λιακούλη Ευαγγελία

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα (Νάντια)

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Καζάνη Αικατερίνη

Μουλκιώτης Γιώργος

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Advertisement

Τσίμαρης Ιωάννης

Χριστοδουλάκης Μανώλης

Advertisement