ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: “Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.”
Ακολουθεί η ομιλία του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου:
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα στην Επιτροπή μας την κύρωση δύο πολύ σημαντικών διεθνών συμφωνιών της χώρας μας στο χώρο του πολιτισμού, με το Περού και την Αρμενία αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου κυρώνεται και αποκτά αυξημένη τυπική ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Περού για την πρόληψη της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής καθώς και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης ή μεταβίβασης πολιτιστικών αγαθών και την απόδοσή τους στη χώρα προέλευσης.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.
Αρχαιολογικοί θησαυροί της πατρίδας μας συχνά αποτελούν αντικείμενο κλοπών και παράνομων διακινήσεων, με το εξωτερικό να αποτελεί προσφιλή αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες σε συνδυασμό με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο, μπορούν να προσφέρουν πολλά.
Θυμίζω το Μνημόνιο Συνεργασίας που κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για εισαγωγικούς περιορισμούς σε ελληνικό αρχαιολογικό και βυζαντινό εκκλησιαστικό εθνολογικό υλικό με στόχο την αποτροπή της παράνομης διακίνησής του.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Συμφωνία Συνεργασίας με το Περού υπεγράφη στις 15/12/2015 και έρχεται για κύρωση 5 χρόνια μετά. Αυτό ας κρατηθεί, ιδιαίτερα από τους συναδέλφους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί οι πρώην συνάδελφοι του ΑΝ.ΕΛ. απουσιάζουν.
Με τη Σύμβαση αυτή, οι δύο χώρες συμφώνησαν για την αμοιβαία συνδρομή και συνεργασία τους στον εντοπισμό των πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί, παράνομα ανασκαφεί και εξαχθεί στο εξωτερικό και διακινούνται παράνομα.
Όπως επίσης και για την αποτροπή εισόδου στο έδαφος των δύο χωρών πολιτιστικών αγαθών που δε διαθέτουν Άδεια Εξαγωγής.
Έτσι, διασφαλίζεται πως σε περίπτωση που κάποιο πολιτιστικό αγαθό γίνει αντικείμενο παράνομης εξαγωγής και διακίνησης, αυτό θα κατάσχεται και η χώρα στην οποία ανήκει, θα μπορεί μέσω της διπλωματικής οδού να ζητήσει την ανάκτηση και επιστροφή του.
Τα αγαθά αυτά που επιστρέφονται μέσω της Σύμβασης στη χώρα από την οποία αφαιρέθηκαν παράνομα απαλλάσσονται από φόρους και τελωνειακούς δασμούς.
Μάλιστα, για άρση κάθε αμφισβήτησης και για τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, στη συμφωνία περιλαμβάνεται παράρτημα με κατάλογο όσων θεωρούν οι δύο χώρες πολιτιστικά αγαθά,
Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα αρχαιολογικά, παλαιοντολογικά, καλλιτεχνικά, ιστορικά και πολιτιστικά αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών.
Η καταγραφή αυτή, πραγματοποιείται σε συνάρτηση με τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO του 1970 για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης εμπορίας των πολιτιστικών αγαθών.
Για την επίτευξη των σκοπών της σύμβασης προβλέπεται ότι τα μέρη θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία.
Οι πληροφορίες μάλιστα που ανταλλάσσονται αφορούν και συγκεκριμένα περιστατικά κλοπής, παράνομης εισαγωγής και διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που εντοπίζονται από τις αστυνομικές και τις τελωνειακές αρχές.
Προβλέπονται επίσης, ανταλλαγές επισκέψεων προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών σε τακτική βάση με στόχο την καλύτερη εκπαίδευσή τους σε θέματα προστασίας πολιτιστικών αγαθών με σύγχρονα δεδομένα.
Και περνάω αγαπητοί συνάδελφοι στο νομοσχέδιο για την Κύρωση του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και της Αρμενίας για τη συνεργασία στο πεδίο του πολιτισμού για τα έτη 2016-2020.
Είναι αλήθεια, ότι τους δύο λαούς συνδέουν παραδοσιακά δεσμοί φιλίας και η παρούσα Συμφωνία αποτελεί το αποτέλεσμα και το επιστέγασμα των καλών σχέσεων των δύο χωρών.
Μάλιστα το Πρόγραμμα Συνεργασίας αποτελεί συνέχεια της Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στους Τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επιστήμης που υπεγράφη στο Ερεβάν στις 16/12/1994 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου, ενός ηγέτη που έχτισε φιλίες και συμμαχίες, που μας έκαναν περήφανους και αποδείχτηκαν χρήσιμες για τη χώρα μας στη συνέχεια.
Το Πρόγραμμα Συνεργασίας στοχεύει στην ενδυνάμωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών και στη διάδοση γνώσεων σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
Να σημειώσω βέβαια ότι τούτο υπεγράφη στις 15/3/2016 και αφορά καταρχήν την περίοδο 2016-2020.
Κι όμως έρχεται προς κύρωση μόλις τον Ιούνιο του 2020. Άρα, οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές, για την αργοπορία.
Πιο συγκεκριμένα, με το παρόν Πρόγραμμα, τα μέρη συμφωνούν για την πολυεπίπεδη συνεργασία τους στο χώρο του πολιτισμού.
Η συνεργασία αυτή υλοποιείται με:
- Την υποστήριξη συμμετοχής καλλιτεχνών και ειδικών στον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά από τις δύο χώρες σε διεθνή φεστιβάλ, παραστάσεις και εκδηλώσεις.
- Τη συνεργασία στον τομέα του θεάτρου.
- Τη διοργάνωση συναυλιών και καλλιτεχνικών παραστάσεων.
- Τη συμμετοχή μουσικών συνόλων και σολιστών – σε διεθνή καλλιτεχνικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στις δύο χώρες.
- Τη διοργάνωση εκθέσεων αρχαίας και σύγχρονης τέχνης.
- Τη συνεργασία στη λαϊκή τέχνη.
- Τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας, της αρχαιολογίας, της προστασίας των χώρων πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, της διατήρησης των ιστορικών μνημείων.
- Τη συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκών.
Δηλαδή, πρόκειται για μια συνεργασία που καταλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς.
Σημαντικό είναι τέλος, ότι οι δύο χώρες θα υποστηρίζουν τη συνεργασία στα πλαίσια της UNESCO και των Εθνικών της Επιτροπών στον τομέα του πολιτισμού και της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς
Αγαπητοί Συνάδελφοι ,
Ο πολιτισμός μας, δένει άρρηκτα με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της χώρας μας.
Ήλιος και φως, το απέραντο γαλάζιο, που μοναδικά συνδέει τον Ελύτη με τον Όμηρο και αναδεικνύει την Ελλάδα σε ομφαλό της γης.
Γι’αυτό επιβάλλεται με κάθε τρόπο να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από κάθε είδους επιβουλή, δολιοφθορά, κλοπή, και παράνομες εκσκαφές.
Παράλληλα όμως πρέπει να είμαστε αρωγοί, σε κάθε συνεργασία που ζητείται για την προβολή και παρουσίαση των πολιτιστικών μας αγαθών, στα πέραντα της οικουμένης.
Κυρία Υπουργέ, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλοι συμφωνούμε.
Τουρισμός, η βαριά μας βιομηχανία.
Πολιτισμός, η ελκυστική μας πρόταση.
Με τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τα μουσεία μας, τα μοναδικά εκθέματα, τους ιστορικούς τόπους, τα ιστορικά μας μνημεία.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει θετικά τα δύο Νομοσχέδια που συνεισφέρουν στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων της χώρας μας, στη συνεργασία για την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Ο Πολιτισμός είναι υπέρβαση και απαιτεί εθνική συνεννόηση και εθνική ομοψυχία.