Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

“ΚορωνοΑπόψεις” – Η “Οδύσσεια” των συγγραμάτων. Γράφει ο Σωτήρης Ιωαννίδης

Published

on

“ΚορωνοΑπόψεις” – Η “Οδύσσεια” των συγγραμάτων. Γράφει ο Σωτήρης Ιωαννίδης

Καθυστερούν τα συγγράμματα - διαμαρτύρονται οι φοιτητές

 

Πέρασαν και τα ιδιόμορφα Χριστούγεννα του 2020. Χριστούγεννα κοινωνικής απόστασης, κλειστών καταστημάτων, περιορισμένων ρεβεγιόν σε σπίτια, και δοκιμασίας για εκατοντάδες συμπολίτες μας σε νοσοκομεία, ασθενείς, ιατρούς και νοσηλευτές. Αυτές οι γιορτές έχουν όμως και μια ιδιαιτερότητα για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές της επικράτειας. Είναι οι γιορτές των εξ αποστάσεως παραδόσεων, των κλειστών Πανεπιστημίων, και της μη έγκαιρης παράδοσης των συγγραμμάτων του Ευδόξου.

Με μία κυβέρνηση που υποχρηματοδοτεί συνεχώς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που επιθυμεί να εισαγάγει διακαώς την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της Παιδείας σε βαθμό υποκατάστασης της κρατικής μέριμνας, η πανθομολογούμενη και προφανής αργοπορία στη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι στην απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας.

Η ημερομηνία λήξης της δήλωσης για τα συγγράμματα ήταν φέτος η 22α Νοεμβρίου, προθεσμία αρκετά πιο προχωρημένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η κατάσταση της πανδημίας εν μέρει μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την επιμήκυνση. Το σύστημα χρειαζόταν να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και την πίεση που υπέστησαν οι εταιρείες μεταφορών, οι οποίες είχαν επιληφθεί και το εαρινό εξάμηνο 2020 τη διανομή των βιβλίων στους φοιτητές. Από την άλλη όμως, εφόσον οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του Υπουργείου και οι διευθύνοντες των μεταφορικών διέβλεπαν πως η κατάσταση γινόταν δραματική με τα κρούσματα ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και πως θα παρατηρούνταν ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών ενόψει ενός δεύτερου εθνικού lockdown, όφειλαν να είχαν λάβει μέτρα νωρίτερα, ώστε το δίκτυο μεταφορών να ήταν αρτιότερα οργανωμένο και να μη φτάναμε τέλη Δεκεμβρίου, με χιλιάδες φοιτητές να αδυνατούν να προετοιμαστούν καταλλήλως για την επικείμενη εξεταστική περίοδο και να μην έχουν παραλάβει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα ούτε ένα σύγγραμμα. Από το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων έχει τονιστεί πως είχαν ξεκινήσει να αποστέλλονται συγγράμματα προς τις μεταφορικές από τις 25 Νοεμβρίου, πως οι παραδόσεις των συγγραμμάτων είναι στο 40-45% και πως τις πρώτες 15 μέρες είχαν σταλεί στις εταιρείες 1.200.000 συγγράμματα.

Ένα μήνα αργότερα ωστόσο, η πλειονότητα των φοιτητών ακόμα δεν έχει παραλάβει τα περισσότερα συγγράμματα, και πολλοί από τη φοιτητική κοινότητα παραχώρησαν συνεντεύξεις σε διαδικτυακά μέσα για να θίξουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η πιο σημαντική και δυναμική πρωτοβουλία προήλθε από το δικό μου Πανεπιστήμιο. Μία ανεξάρτητη φοιτητική ομάδα της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μακριά από παρατάξεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες, συνέταξε μία επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, και αγωνίστηκε ώστε η επιστολή αυτή να δημοσιευθεί σε όσα περισσότερα μέσα ήταν δυνατό. Αρχικά τα τοπικά μέσα της Κομοτηνής κοινοποίησαν την επιστολη. Τις επόμενες ημέρες, όλες οι εφημερίδες της Θράκης την είχαν δημοσιεύσει. Η κάλυψη από τα διαδικτυακά μέσα έφτασε μέχρι την εφημερίδα της Αυγής και άλλα δημοφιλή σάιτ στα social media. Το αποκορύφωμα της προσπάθειας της ανεξάρτητης αυτής πρωτοβουλίας ήταν να προσκληθεί ένας από τους φοιτητές στην πρωινή εκπομπή του MEGA και να απευθύνει αυτοπροσώπως το ερώτημα σχετικά με την καθυστέρηση της διανομής των συγγραμμάτων στην Υφυπουργό κυρία Ζαχαράκη. Προς έκπληξη όλων, και των δημοσιογράφων παρουσιαστών,  η υφυπουργός αρκέστηκε να απαντήσει μόνο στα ερωτήματα της έτερης προσκεκλημένης, η οποία όμως ήταν μαθήτρια της Γ Λυκείου και είχε κληθεί εκεί για να προωθήσει τα ζητήματα των Πανελλαδικών. Όταν ο συμφοιτητής μου απηύθυνε τον λόγο προσωπικά σε μήνυμα στην υφυπουργό, μας αποκάλυψε πως εκείνη δήλωσε αναρμόδια και πως αρμόδιος ήταν ο Υφυπουργός Διγαλάκης.  Όταν ο συμφοιτητής μας επικοινώνησε μαζί του, εκείνος απλά του ανακοίνωσε πως τα συγγράμματα έχουν όλα παραδοθεί και πως η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα των μεταφορικών εταιριών, πως δεν υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με το εαρινό εξάμηνο και πως, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει προσπάθεια επίσπευσης των διανομών, έτσι γενικά και αόριστα.  Βέβαια, εν προκειμένω, ισχύει και το αρχαίο ρητό «Ουδείς προφήτης στον τόπο του». Η πρωτοβουλία των φοιτητών αυτών δεν έχαιρε υποστήριξης από τον επίσημο Σύλλογο Φοιτητών Νομικής, ο οποίος ελέγχεται σε μεγάλο μέρος από την πρώτη σε ψήφους παράταξη της κυβερνητικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο οποίος δήλωσε πως οι φοιτητές δεν συμβουλεύτηκαν πρώτα το Σύλλογο ούτε πέρασαν το ζήτημα από κάποια ηλεκτρονική Γενική Συνέλευση, που μέχρι να επιτυγχανόταν η σύγκλησή της, θα είχαμε ήδη πιθανώς φτάσει στην εξεταστική περίοδο στις 25 Ιανουαρίου για τη Νομική ΔΠΘ και τίποτα δεν θα είχε παραχθεί επί της ουσίας. 

Η συγκεκριμένη κατάσταση δείχνει πως όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και πολλούς μήνες. Η Παιδεία υπολειτουργεί, η μόρφωση των φοιτητών και η επιτυχία τους στις εξετάσεις επαφίεται στην καλή θέληση των καθηγητών να αναρτήσουν σημειώσεις σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και να μειώσουν την εξεταστέα ύλη, η ιδιωτικοποίηση συνεχίζεται και η απαξίωση των πτυχίων ΑΕΙ προχωρεί κανονικά, με την εξομοίωση των πτυχίων από ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολλέγια με εκείνα των δημοσίων Πανεπιστημίων. Και όλη αυτή την κατάσταση οι φοιτητές καλούνται να τη δεχθούν παθητικά, με την πρόφαση της πανδημίας και με το σκεπτικό πως, έλα μωρέ, του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα – κανείς φυσικά δεν μας το διασφαλίζει αυτό. Η ευχή των Χριστουγέννων «και επί Γης Ειρήνη» μάλλον δεν έχει εφαρμογή στους φοιτώντες στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που μόνο ψυχική ειρήνη δεν θα νιώθουν όσοι δεν έχουν παραλάβει ακόμα κανένα σύγγραμμα και καλούνται να προετοιμαστούν σε μια απαιτητική εξεταστική μόνο με την καλή πίστη και ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα.

Advertisement