ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λινού και Δερμιτζάκης αντίθετοι στα “έξυπνα μέτρα” κατά του κορονοϊού
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη σχετικά με τις συνέπειες που ενδέχεται να επιφέρει ο εκτεταμένος εγκλεισμός και ζήτησε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει τα μέτρα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Αθηνά Λινού δήλωσε πως έχει πολλές αμφιβολίες για τα δεδομένα, αλλά και τη διαχείριση των δεδομένων που οδήγησαν στη λήψη των μέτρων και επεσήμανε πως όταν λαμβάνονται νέα μέτρα και μάλιστα μέτρα που αφορούν την υγεία, πρέπει να μελετάται ενδελεχώς το κόστος και το όφελος. “Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το κόστος δεν έχει μελετηθεί και δεν έχουν προταθεί αντίμετρα”σημείωσε, και συμπλήρωσε “Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει διασπορά στα ΜΜΜ, στα σχολεία αν ανοίξουν. Υπάρχει διασπορά απλώς δεν έχουμε δεδομένα. Κανένας δεν τολμά να τα αγγίξει”.
Επιπλέον, η κ. Λινού ζήτησε από την Πολιτεία να ενθαρρύνει τους πολίτες να αξιοποιήσουν τους υπαίθριους χώρους και να παραμείνουν έξω όσο γίνεται περισσότερο, καθώς ανησυχεί για την αρνητική επίδραση του εγκλεισμός στο σπίτι και σε κλειστούς χώρους σε συνάρτηση με τη δυσκολία της αξιοποίησης των πάρκων και ελεύθερων χώρων. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας μίλησε επίσης για την κατάσταση πένθους που βιώνει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια λόγω της πανδημίας. «Μερικά από τα πράγματα που θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά είναι ότι κάθε ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε μία μορφή πένθους, την οποία δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν. Άλλοι έχουν χάσει συγγενείς, άλλοι φίλους, πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και αρκετοί ανησυχούν για το εάν θα χάσουν τη δουλειά τους. Πολλοί πρέπει να το διαχειριστούν όλο αυτό σε μία κατάσταση μοναξιάς. Ποιος συζητάει για τις συνέπειες του στρες στην παχυσαρκία, σήμερα που είναι παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας;», διερωτήθηκε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την εκτίμηση πως η λύση για τη μειωμένη αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων δεν βρίσκεται στην εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί αποτελεσματικά.
Κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ των περιοριστικών μέτρων και της φαρμακευτικής αγωγής που δίνεται σε ασθενείς σημείωσε: “Tα πράγματα είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Του δίναμε ένα φάρμακο το οποίο παλιά μπορούσε να τον βοηθήσει, τώρα το φάρμακο δεν δουλεύει, έχουμε δύο επιλογές λοιπόν. Η θα αυξήσουμε την δόση του φαρμάκου, ή θα αλλάξουμε το φάρμακο” .
ΠΗΓΗ: “ThePressProject.gr”