Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λουκάς Αποστολίδης: “Βάζουμε πλάτη, πάμε κάλπη”

Published

on

Γράφει ο Λουκάς Αποστολίδης

Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στα πολιτικά κόμματα, και τους δημοσιολογούντες και τις δημοσκοπικές εταιρείες, ότι η αποχή θα είναι μεγάλη. Μπορεί ο κάθε πολίτης να βάλει φρένο σ’αυτή την τάση φυγής, όσο και αν η δυσαρέσκεια του ή η δυσπιστία του στο πολιτικό γίγνεσθαι τον οδηγούν στην αδράνεια και μακρυά από την κάλπη.

Ο κάθε ευρωπαίος πολίτης μπορεί και πρέπει να βάλει φρένο στην ακροδεξιά, που φουντώνει στον ευρωπαϊκό χώρο και φιλοδοξεί να ενισχύσει την ισχύ της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Καιρός να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας με αγοραστική δύναμη προτελευταίας θέσης στην Ε.Ε. Χιλιοειπωμένη αυτή η κατάσταση, αλλά δεν γίνεται να μην αντιδράς, να στέλνεις το μήνυμα σου στην εξουσία όταν το εισόδημα καθορίζει την ποιότητα της ζωής σου, το επίπεδο διαβίωσης συνεχώς υποβαθμίζεται από την ακρίβεια, όταν η ανάπτυξη είναι για λίγους.

Θα μείνουμε θεατές και σχολιαστές των κοινωνικών συνθηκών ή θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε στην κάλπη; Οι συντηρητικές δυνάμεις διατηρούν στην Ε.Ε φαίνεται ακόμα τα σκήπτρα της πρώτης πολιτικής ευρωπαϊκής δύναμης. Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις διατηρούν τη δεύτερη θέση αλλά δεν λένε να υπερβούν τον πήχη. Υπάρχει χρόνος; Ασφαλώς αρκεί να πάμε κάλπη. Οι ακροδεξιές φωνές και παρατάξεις δυστυχώς κρατούν τις δυνάμεις. Καιρός πριν την κάλπη να δούμε την μεγάλη εικόνα. Το μέλλον της Ε.Ε άμεσα επηρεάζει τη ζωή μας.

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα αφορά και το μέλλον της πατρίδας μας αλλά και των πολιτών. Συνηθήσαμε όμως να μην βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Μιας Ευρώπης, που μοιάζει θεραπενίδα των ΗΠΑ και αντί συμμαχίας στο ΝΑΤΟ να βρίσκεται υπό κηδεμονία στα μεγαλα θέματα (πόλεμοι στη γειτονιά μας, ηλεκτρική ενέργεια, ανάπτυξη, περιβάλλον κ.α) και να χάνει την αυτοδιάθεση της στις κοσμογονικές αλλαγές του 21ο αιώνα.

Μιας Ε.Ε. με κατακερματισμένη εξωτερική πολιτική και άμυνα που την καθιστά ανίσχυρη στο μέλλον. Μιας Ευρώπης χωρίς δική της αμυντική στρατηγική για να διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα, από τους πολέμους που μας περιτριγυρίζουν. Μιάς Ε.Ε. που έχασε το κοινωνικό της μοντέλο και ενσωματώθκε στην αγκαλιά του ανεξέλεγκτου πλέον παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Πάμε κάλπη με την ψηφίδα μας να διαμορφώσουμε την δική μας Ευρώπη. Βάζουμε πλάτη να αλλάξουν τα πράγματα. Να αυτοπροσδιορισθούμε ως ευρωπαϊκή κοινότητα πολιτών που αγωνίζεται , συμμετέχει και ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών της. Για αυτή την Ευρώπη πάμε κάλπη 9η Ιούνη.
Βέβαια στον εθνικό χώρο κυριαρχούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και παρεπιπτόντως η μεγάλη εικόνα των προβλημάτων της Ε.Ε. Σίγουρα είναι διαλεκτική ή εξάρτηση και αλληλεπίδραση τους, αλλά συνεχώς πρέπει να βελτιώνεται η εικόνα των μεγάλων ανισοτήτων οικονομικών και περιφερειακών.

Advertisement

Οι ιστορικές παρατάξεις στον προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς έχουν χρέος να αγωνισθούν για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προϋπόθεση η αλλαγή των συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο. Προϋπόθεση η συμμετοχή των πολιτών . Προϋπόθεση βάζουμε πλάτη και πάμε κάλπη για τη μεγάλη δημοκρατική ανατροπή. Το διακύβευμα είναι ιστορικό για τις προοδευτικές δυνάμεις. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από εναλλακτική πρόταση εξουσίας για να ανατραπεί η στασιμότητα, που η Ν.Δ την αποκαλεί σταθερότητα.

Επιστροφή του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μία κοινωνική και πολιτική ανάγκη ισορροπίας της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Το επόμενο βήμα ένα πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικό και πολιτικό μπορεί και πρέπει να αναδείξει ο λαός τη δημοκρατική παράταξη ισχυρή δύναμη εξουσίας και εκφραστή της κεντροαριστεράς.

                                         Λουκάς Αποστολίδης
                                              Δικηγόρος
                                        Πρ. Αντιπρόεδρος Βουλής
Advertisement