Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Νίκος Παπανδρέου – “Θα χρειαστούμε τον κάθε προοδευτικό πολίτη, που πρέπει να αισθανθεί ότι μετέχει ισότιμα σε μία κοινή προσπάθεια”

Published

on

Συνέντευξη παραχώρησε στο The Socialist και τον δημοσιογράφο, Μπάμπη Καραγεωργίου ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και εκ νέου Υποψήφιος, Νίκος Παπανδρέου.

“Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για την κοινωνία η ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να βγουν αλώβητοι από αυτή την εκλογική διαδικασία, πρέπει να καταλάβουν ότι η αλαζονεία και η προχειρότητα έχουν και όρια.” τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με τον στόχο του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας:

“Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας και απλός: Η δεύτερη θέση με ισχυρό εκλογικό ποσοστό. Για εμάς επιτυχία δεν είναι απλά μία σημειακή αύξηση των ποσοστών μας συγκριτικά με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές αλλά ένα άλμα προς τα εμπρός που θα δώσει την ευκαιρία σε προοδευτικές δυνάμεις να απεγκλωβιστούν από το τέλμα, το αδιέξοδο ή την παραίτηση που βιώνουν σήμερα και να συσπειρωθούν πίσω από το ΠΑΣΟΚ.”

Για τον στόχο του στην νέα θητεία ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως:

“Πρώτιστη προτεραιότητα για μένα αποτελεί η Θεσσαλία. Δεν μπορεί να αρκούμαστε απλά σε ένα πόρισμα μίας ιδιωτικής Ολλανδικής εταιρείας και να μην υπάρχει ένα αντίστοιχο εθνικό σχέδιο που να έχει διαμορφωθεί με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της επιστημονικής κοινότητας, το οποίο θα κινητοποιήσει πόρους ευρωπαϊκούς για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της περιοχής.”

Advertisement

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Την Κυριακή είναι η κρίσιμη μάχη των Ευρωεκλογών. Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το διακύβευμα για την χώρα; Ο περιορισμός των ακραίων δυνάμεων είναι ένα;

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών έχει δύο άξονες, τον ευρωπαϊκό και τον εθνικό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προκύψει μία προοδευτική πλειοψηφία για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή εξυφαίνεται δυστυχώς ένα σενάριο «κανονικοποίησης» της ακροδεξιάς με την αρωγή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με στόχο το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, διότι ένα ενδεχόμενο ουσιαστικά θα οδηγήσει στην διάλυση της Ευρώπης όπως ξέραμε και την δικαίωση των αντι-ευρωπαϊκών ή ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων. Αντίθετα, μία προοδευτική πλειοψηφία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη θέση του πρωταγωνιστή σημαίνει περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει περισσότερο κοινωνική Ευρώπη με αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα. Σε εθνικό επίπεδο προφανώς και πρέπει να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη τριπλή αποτυχία που βιώνει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες, στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και στη διάρρηξη του κράτους δικαίου με τις υποκλοπές και το έγκλημα των Τεμπών. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για την κοινωνία η ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να βγουν αλώβητοι από αυτή την εκλογική διαδικασία, πρέπει να καταλάβουν ότι η αλαζονεία και η προχειρότητα έχουν και όρια.

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για αυτή την κάλπη; Υπάρχει κάποιο ποσοστό που θα σηματοδοτήσει την επιτυχία;

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας και απλός: Η δεύτερη θέση με ισχυρό εκλογικό ποσοστό., το αδιέξοδο ή την παραίτηση που βιώνουν σήμερα και να συσπειρωθούν πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Η επόμενη μέρα για εμάς πρέπει να είναι ένα δημοκρατικό εγερτήριο για να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι σημαντικό και πάλι να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση, να πιστέψουμε ότι μπορούμε και πάλι να κερδίσουμε εκλογές, ότι εμείς μπορούμε να στείλουμε τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αλλά προφανώς και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Θα χρειαστούμε τον κάθε προοδευτικό πολίτη, που πρέπει να αισθανθεί ότι μετέχει ισότιμα σε μία κοινή προσπάθεια. Όμως μπορούμε ως ΠΑΣΟΚ να εγγυηθούμε ότι θα εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχει γιατί διαθέτουμε και πολιτική ομοιογένεια, αλλά και ιστορική παρακαταθήκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν προς το καλύτερο τις ζωές των Ελλήνων πολιτών.

-Στο διάστημα που βρεθήκατε στα έδρανα της Ευρωβουλής για ποια παρέμβασή σας είστε περισσότερο υπερήφανος;

Είμαι περήφανος για μία σειρά θεμάτων που έθεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν τον σχεδόν έναν χρόνο που ήμουν Ευρωβουλευτής. Πρώτα από όλα ήδη από τις αρχές του 2024 έθεσα ενώπιον της Ολομέλειας το ζήτημα της ακρίβειας και ζήτησα να ληφθούν πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός με την επιστολή που απέστειλε προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντεν Λάιεν. Κατά δεύτερον και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών τον περασμένο Φεβρουάριο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα ανέλαβα πρωτοβουλίες για την άμεση τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτικών κλήρων, προστασίας των αγροτικών ευρωπαϊκών προϊόντων από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών και απρόσκοπτης πρόσβασης των αγροτών στην ευφυή γεωργία.  Όμως πάνω από όλα είμαι περήφανος που τον Σεπτέμβριο του 2023 κατάφερα και έφερα στην Ελλάδα την επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρσία στη Θεσσαλία, όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία όχι μόνο να γίνει αποτύπωση των καταστροφικών συνεπειών του Daniel, αλλά και των αναγκαίων πρωτοβουλιών που πρέπει να γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η Θεσσαλία να λάβει την αναγκαία στήριξη που χρειάζεται προκειμένου οι κάτοικοί της να μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους. Πέραν τούτων έκανα καίριες παρεμβάσεις υπέρ των εθνικών μας θεμάτων. Κατέθεσα 22 τροπολογίες στην έκθεση για την Τουρκία που αφορούσαν τα συμφέροντα της Ελλάδος ενώ ανέδειξα αμέσως την υπόθεση της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. Οφείλω μάλιστα να σας πώ ότι διαφωνώ με την υποψηφιότητα Μπελέρη διότι κομματικοποιεί ένα εθνικό ζήτημα. 

Advertisement

Τέλος είμαι ικανοποιημένος που όλο αυτό το διάστημα διοργάνωσα εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που την απασχολούν, από την πράσινη μετάβαση και την περιφερειακή ανάπτυξη, μέχρι το δημογραφικό και την τεχνητή νοημοσύνηστις οποίες είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο και την κοινωνία των πολιτών και να συμβάλλω με αυτό το τρόπο στην ανάπτυξη ενός γόνιμου προβληματισμού.

-Υπάρχει κάτι, σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα που θα θέλατε να επιδιώξετε εάν εκλεγείτε στην Ευρωβουλή στη νέα θητεία;

Πρώτιστη προτεραιότητα για μένα αποτελεί η Θεσσαλία. Δεν μπορεί να αρκούμαστε απλά σε ένα πόρισμα μίας ιδιωτικής Ολλανδικής εταιρείας και να μην υπάρχει ένα αντίστοιχο εθνικό σχέδιο που να έχει διαμορφωθεί με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της επιστημονικής κοινότητας, το οποίο θα κινητοποιήσει πόρους ευρωπαϊκούς για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της περιοχής. Και παράλληλα να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας. Εκτός αυτού, θα ήθελα να εργαστώ για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των αναγκαίων προσαρμογών που πρέπει να γίνουν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και το πώς παράλληλα μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής ειδικά για τις χώρες που είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε αυτή και βιώνουν σημαντική επιβάρυνση από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, όπως π.χ. η Ελλάδα. Τέλος δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει μία σειρά από «αυτονομίες», είτε αυτές αφορούν την ενέργεια, είτε αφορούν την γεωπολιτική, την άμυνα και τη διπλωματία. Η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια οφείλει να είναι περισσότερο αυτόνομη και ανθεκτική, με εμβάθυνση των δομών και των διαδικασιών της και με παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής της διάστασης που θα αμβλύνει περιφερειακές ανισότητες και θα διασφαλίζει ένα επαρκές πλέγμα ασφάλειας σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

-Στις περιοδείες σας ανά την χώρα τι είναι αυτό που σας λένε οι πολίτες; Τι τους απασχολεί περισσότερο;

Αυτό που συναντώ καταρχάς είναι πολίτες που ενδιαφέρονται για την πολιτική, αλλά δεν μπορούν να ακουστούν γιατί νιώθουν το κεντρικό κράτος μακριά από αυτούς και τη τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές να λειτουργεί ως παράρτημά του. Δεν θα μιλήσω μόνο για την ακρίβεια που τους απασχολεί, ιδίως στα αστικά κέντρα, αλλά για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την ερημοποίηση, την έλλειψη δομών και υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, το απαρχαιωμένο των υποδομών σε σχολικά κτήρια και συγκοινωνίες. Αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αξιοπρέπειά τους θίγεται, ο σεβασμός λείπει ή ανακαλύπτεται και πάλι στις προεκλογικές περιόδους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν την μοίρα της περιφέρειας, της έδωσαν αρμοδιότητες, πόρους, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη ότι μπορεί μόνη της να διαχειριστεί κυρίαρχα τις υποθέσεις της. Όμως τα τελευταία χρόνια που το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας η περιφερειακή σύγκλιση και αυτονομία βρίσκονται σε υποχώρηση και πρέπει αυτό σταδιακά να αλλάξει, ώστε ο κάθε πολίτης να πάψει να νιώθει εξαρτώμενος ή περιθωριοποιημένος. Κι αυτό προσωπικά αποτελεί προσωπικό στοίχημα τα επόμενα πέντε χρόνια: Να δώσω φωνή και εκπροσώπηση σε αυτούς τους ανθρώπους και να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητά τους.