ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Φτάνει πια με την απάθεια της Ευρώπης! Η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο οικουμενικότητας”

Παρέμβαση του Μανώλη Χριστοδουλάκη για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της απόφασης του Τουρκικού ΣτΕ για μετατροπή της σε τζαμί:

Είναι προφανές ότι για τη χώρα μας και το λαό μας, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία παράγραφο στο Διεθνές Δίκαιο, από μία πολιτική ή γεωπολιτική διαχείριση. Είναι συναισθήματα, είναι ιστορία, είναι ρίζες. Είναι ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ για το ποιοι είμαστε σήμερα ως λαός, με τα καλά μας και με τα κακά μας.

Όμως αντίστοιχα, είναι προφανές ότι η διαχείριση του εν λόγω ζητήματος, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λάβει ή να λαμβάνει διμερείς διαστάσεις. Γιατί πολύ απλά, δεν μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, όπου μέσα από την προσβολή θρησκευτικών και πολιτιστικών συμβόλων διευρύνει το πεδίο των υπό διαπραγμάτευση διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας. Γιατί η Αγία Σοφία, εκτός από όλα τα υπόλοιπα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα σύμβολο οικουμενικότητας, ακόμα και ένα σύμβολο αρμονικής συνύπαρξης της Ανατολής με τη Δύση.

Και για το λόγο αυτό ακριβώς, είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών, όπως της UNESCO, επιτέλους να αφυπνιστούν και να πάρουν μέτρα για την προστασία του μνημείου, να επιβάλλουν συντεταγμένα αυστηρές κυρώσεις και μέτρα απέναντι στην Τουρκία. Και φυσικά είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αναδείξει επιτακτικά το ζήτημα στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

Φτάνει πια με την απάθεια της Δύσης, απλά να διαπιστώνει ότι ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται πια για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Για να αποφύγουμε να επιβεβαιώσουμε τον Niemoeller, παραφράζοντας τον… «Ήρθαν για το Αιγαίο και τον Έβρο και δεν έκαναν τίποτα, δεν ήταν Έλληνες. Ήρθαν για την Ανατολική Μεσόγειο και δεν έκαναν τίποτα, δεν είχαν συμφέροντα από τις γεωτρήσεις. Ήρθαν στη Λιβύη και δεν έκαναν τίποτα, δεν είχαν εμπλακεί στον εμφύλιο. Όταν θα έρθουν και για αυτούς, δεν θα έχει μείνει κανείς να τους υπερασπιστεί. Και σίγουρα δεν θα έχει μείνει η Ενωμένη Ευρώπη.»