ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Published
4 έτη agoon
By
NEWSROOMΣτο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας μίλησε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Αναλυτικά η ομιλία του:
Χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου τις διαδικασίες του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας, που διοργανώνεται από το «ALMA ANAPTIXIS». Διαδικασίες που φέτος πραγματοποιούνται σε μία πολύ ιδιαίτερη, μία ξεχωριστή συγκυρία.
16 μήνες από την αρχή της πανδημίας, και για τη χώρα μας, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το 3ο κύμα και το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown σε όλη την Ευρώπη. Τις τραγικές σκηνές με τις λίστες αναμονής στις ΜΕΘ και τους βαριά άρρωστους στους διαδρόμους. Με τις οικονομικές δραστηριότητες να άνοιξαν – με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από όταν έκλεισαν – και δυστυχώς με τα προβλήματα να είναι μπροστά μας.
Κανείς μας δεν επιζητά την απαισιοδοξία, το αντίθετο, όμως αυτό προϋποθέτει να αντιληφθούμε ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους διασωληνωμένους. Τα ποσοστά του εμβολιασμού να παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών, και την επικοινωνιακή εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί, να μην επαρκεί από μόνη της.
Για να φθάσουμε στην πραγματική «ελευθερία» χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση, έλεγχος παντού με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων. Χρειάζεται βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς, και ιδιαίτερα στις περιοχές με τουρισμό. Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας.
Περάσαμε και περνάμε μία κρίση πρωτίστως υγειονομική, αλλά και με σαφείς οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Κρίση που μας δοκίμασε και εξακολουθεί να μας δοκιμάζει, μας έβαλε εμπόδια, άλλαξε τα πάντα γύρω μας και διαμορφώνει μπροστά μας μία νέα εποχή.
Εποχή που δίνει νέο κυρίαρχο ρόλο στην επιστήμη και την τεχνολογία, αναθεωρεί και επαναφέρει στο επίκεντρο την αξία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, με πρωταρχική αυτή του δημόσιου συστήματος υγείας, επιβάλλει περισσότερο ενιαία χαρακτηριστικά στη λειτουργία της Ευρώπης, βλέποντας για πρώτη φορά έστω και μερικώς την έννοια της αμοιβαιοποίησης των υποχρεώσεων, διαμορφώνει μία νέα αντίληψη για τη συλλογική ευθύνη και λειτουργία.
Και μαζί με τα προβλήματα, τους κινδύνους και τις δυσκολίες, μπορεί πραγματικά να ανοίξει μπροστά μας και μεγάλες ευκαιρίες. Ώστε αυτή η νέα εποχή να μας βρει προετοιμασμένους και έτοιμους να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα εργαλεία που έχουμε στο δρόμο μας.
Πρώτο και βασικό εργαλείο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και κυρίως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν όχι η τελευταία, σίγουρα η μεγαλύτερη ευκαιρία και πρόκληση της χώρας, για την μετά-covid εποχή. Ευκαιρία όμως που συνοδεύεται και από 3 βασικές προϋποθέσεις.
Προϋπόθεση πρώτη, η όποια επανεκκίνηση να μη γίνει πάνω σε ερείπια. Και αυτό αφορά σε άμεσα και εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, για τη διαχείριση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την οικονομική στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ρήτρα απασχόλησης για να αποτρέψουμε τις μαζικές απολύσεις, κίνητρα και μέτρα για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας κρίσιμων τομέων και πυλώνων για την εθνική οικονομία, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Όλα αυτά, στην ευνοϊκή δημοσιονομικά συγκυρία της απουσίας περιορισμών μέχρι και το 2022, του χαμηλότοκου κρατικού δανεισμού λόγω της εγγύησης της ΕΚΤ, αλλά και του μαξιλαριού που προέκυψε από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Προϋπόθεση δεύτερη, να αντιληφθούμε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και το πρόγραμμα αξιοποίησης τους, ξεπερνούν την κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Όχι μόνο χρονικά, αλλά και ουσιαστικά. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως ο ίδιος κρίνει. Γιατί αφορούν το μέλλον της χώρας, την προοπτική της νέας γενιάς, τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, η διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου να προκύψει μέσα από διαδικασίες ευρύτερων συναινέσεων, διεκδικώντας κοινοβουλευτικές προγραμματικές συγκλίσεις, στη βάση των τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων που ο καθένας επιθυμεί να εισφέρει. Διάλογος, όμως, που δυστυχώς η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά, όχι μόνο σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και σε επίπεδο φορέων, εμπορικών, επαγγελματικών, επιμελητηριακών, αυτοδιοικητικών, ευρύτερων και τοπικών.
Προϋπόθεση τρίτη, η επαρκής προετοιμασία, αλλά κυρίως, το πολιτικό πρόσημο του προγράμματος, η κατεύθυνση και η στόχευση του.
Όπου μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
- Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει επενδύσεις και έργαχωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα, και χωρίς τη στόχευση γιααλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και για αναβάθμιση των παραγωγικών της δυνατοτήτων.
- Δεν συνοδεύονται τα έργα που προβλέπονται, με δείκτες απόδοσης για τοπεριβάλλον, τηνανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση τηςεγχώριας παραγωγής, για την στήριξη της ελληνικήςβιομηχανίας και βιοτεχνίας.
- Απουσιάζει κάθε αναφορά στη στήριξητης ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα για τον Τουρισμό, υπάρχει έλλειμμα για την βιώσιμη στροφή του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ είναι πολύ μικρές οι επενδύσεις για την έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.
- Για το ΕΣΥ προβλέπονται μόνο317εκατομμύρια για 120 Νοσοκομεία σε βάθος 6ετίας και 273 εκατ. για την ΠΦΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα. Πολύ λίγα, ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή. Καμία σχέση με την προοπτική ενός νέου ΕΣΥ.
Για εμάς, λοιπόν, αυτό το πολιτικό πρόσημο ξεκινάει από την αρχή «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Θέτει ως στόχο μια νέα αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μιλάει για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία, με όρους σύγχρονης ρύθμισης στη νέα εποχή που βρισκόμαστε και όχι περαιτέρω απορρύθμισης τους, όπως δυστυχώς είδαμε με το πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δίνει έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και την πράσινη οικονομία.
Συνδυάζει τα πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία, με δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, αλλά και με επενδύσεις που συμβάλλουν στην πραγματική Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Με προτεραιότητα σε αυτές που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή, επενδύσεις τεχνολογικά σύγχρονες, οικονομικά βιώσιμες, ανθεκτικές στην ύφεση και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Με αιχμές την ενίσχυση της βιομηχανίας, τις νέες μορφές τουρισμού, το μετασχηματισμό, τη δικτύωση και συνεργασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη πρωτογενή παραγωγή. Αλλά και με τη λογική πως τα μεγάλα έργα δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες, με συμπράξεις και κοινοπραξίες.
Και με στόχο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, τελικά, να αφορούν τους πολλούς.
Αυτό, λοιπόν, για εμάς αποτυπώνεται στην ανάγκη για ένα «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο», τη δική μας ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή στη χώρα.
Που συνδέει τη Βιώσιμη, την Πράσινη Ανάπτυξη, με την Κοινωνική Συνοχή και την Μείωση των ανισοτήτων. Αλλά και με την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την υπεύθυνη κατανάλωση και διατροφή. Που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής με τη μεταρρύθμιση στο κράτος, με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη σύνδεση του με την ποιοτική απασχόληση και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Με ένα σύστημα Παιδείας που εξασφαλίζει στη νέα γενιά τη γνώση, που αποτελεί το διαβατήριο για το μέλλον. Και που εγγυάται στους πολίτες ένα σύγχρονο σύστημα υγείας και φροντίδας.
Ώστε το αύριο μας μετά την πανδημία να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους.
Μιλήσαμε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, τις προϋποθέσεις, τα μέσα και τους στόχους. Αυτό όμως φυσικά που απομένει, και πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας, είναι και η περαιτέρω καθετοποίηση και εξειδίκευση τους. Προκειμένου να ανταποκρίνονται στην πράξη, στις ανάγκες της κάθε Περιφέρειας, του κάθε νομού, του κάθε Δήμου, της κάθε περιοχής και τοπικής κοινωνίας.
Και ειδικά σε μία περιοχή όπως η Αιτωλοακαρνανία, φυσικά και οι αναπτυξιακές προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω, όμως, με τρία κυρίαρχα ζητήματα:
- Έκτακτα καιρικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή και αντιπλημμυρική προστασία. Η Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί από έκτακτα και ακραία καιρικά φαινόμενα που προφανώς αποτελούν προπομπό των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι αναγκαία η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (της προγραμματικής περιόδου 2021-2027) των εγκεκριμένων μελετών για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Οδική ασφάλεια και διευκόλυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε έναν παραγωγικό Νομό – στη μέση του Άξονα της Δυτικής Ελλάδας – οφείλει να πραγματοποιείται συνεχής συντήρηση της παλαιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Αμφιλοχίας και περαιτέρω ενίσχυση των Προγραμμάτων αγροτικής οδοποιίας στους Δήμους.
- Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Με την άμεση ανάγκη για ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό των δύο Νοσοκομείων του Νομού (Αγρινίου και Μεσολογγίου), των 9 Κέντρων Υγείας (Ναυπάκτου, Αιτωλικού, Αμφιλοχίας, Αστακού, Βόνιτσας, Θέρμου, Κατούνας, Μύτικα, Χαλκιοπούλων) και του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας που υπολειτουργεί. Ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και η πλειοψηφία των αγροτικών ιατρείων όπου δυσχεραίνεται αν δεν εμποδίζεται – λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού – η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τα θλιβερά φαινόμενα της θνητότητας 100% στις ΜΕΘ Covid υποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Συνεχίζω με τα έργα υποδομής, που αφορούν τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το λιμάνι του Πλατυγυαλίου και τον Αστακό. Την ολοκλήρωση κατασκευής του τελευταίου πολύπαθου τμήματος της Αμβρακίας Οδού, την αναβάθμιση του τμήματος Αγρινίου – Αγ. Βλασίου της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Καρπενησίου, και την ολοκλήρωση της κατασκευής του αρδευτικού-υδρευτικού έργου της Αμφιλοχίας από τον Αχελώο.
Τοπική Οικονομία και εξωστρέφεια του πρωτογενή τομέα. Ο πρώτος Νομός στη χώρα στον τομέα της βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας οφείλει να έχει οργανωμένη προβολή της ποιότητας των τοπικών προϊόντων του ως ευκαιρία ανάδειξης «θετικών παραδειγμάτων» στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και παράλληλα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
Εκπαίδευση. Πρέπει να σταματήσει η εκπαιδευτική υποβάθμιση του Νομού με την κατάργηση υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων από την κυβέρνηση, και να εξεταστούν οι δυνατότητες επίλυσης του χρονίζοντος ζητήματος της σχολικής στέγης σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, τους Δήμους και την Περιφέρεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας σε μια σεισμογενή περιοχή.
Να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στο έργο της Αμφιλοχίας που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως εμβληματική επένδυση και αφορά στο σύστημα αντλησιοταμίευσης στην κοινότητα Αλευράδα, κοντά στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Κρεμαστών, και προβλέπεται να δημιουργήσει 1000 θέσεις εργασίας για 5 έτη στη φάση της κατασκευής, και 80 μόνιμες θέσεις στη φάση λειτουργίας, σηματοδοτώντας παράλληλα ένα καίριο βήμα της χώρας προς τους διεθνείς στόχους του 2050 για παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Και τέλος, στη διεθνοποίηση των ετήσιων Εορτών Εξόδου του Μεσολογγίου με ορίζοντα το 2026 και τα 200 χρόνια από το γεγονός που καθόρισε τη τύχη της Επανάστασης του 1821 με το διεθνή του αντίκτυπο, ώστε σε συνδυασμό με τις ετήσιες εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας να έχει δύο σταθερούς θεματικούς πόλους έλξης επισκεπτών, αλλά και στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» για τη χάραξη μιας ενιαίας διαδρομής που θα περιλαμβάνει την σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων θεάτρων του νομού (Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου).
Με αυτές τις σκέψεις, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, και με διάθεση ουσιαστικής συνεισφοράς με θέσεις, προτάσεις, και λύσεις στα προβλήματα του τόπου, εύχομαι καλή επιτυχία στις διαδικασίες του Αναπτυξιακού σας Συνεδρίου.