Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης στο “Τhe Socialist”: “Σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεσαι για να βολέψεις το εκλογικό σου ακροατήριο, να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις!”

Published

on

Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”

  1. Κύριε Χριστοδουλάκη, δεδομένων όλων των συνθηκών, οφείλω να σας ρωτήσω: Είναι η σοσιαλδημοκρατία το “ιερό δισκοπότηρο” της σύγχρονης πολιτικής σκηνής; Ακούμε τον κ. Θεοδωρικάκο της ΝΔ να μιλά για “Αλλαγή”, τον κ. Μητσοτάκη ΚΑΙ τον κ. Τσίπρα για “ένα νέο Κοινωνικό συμβόλαιο” και η ερώτηση που σας έκανα έρχεται αυθόρμητα πλέον..

 

Είναι όντως γεγονός πως, πλέον, έχουν γίνει όλοι σοσιαλδημοκράτες! Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα τελευταία χρόνια, όσο και η ΝΔ εσχάτως, το κάνουν μόνο σε επίπεδο ρητορικής και συνθηματολογίας. Ο μεν πρώτος, με τις κομμουνιστογενείς ιδεολογικές του αναφορές και τη σύγχυση απόψεων που έχει στο εσωτερικό του, προσβλέπει σε ιδεολογικά αφηγήματα που αγγίζουν πολιτικά, αλλά και συναισθηματικά, μια ευρύτερη κοινωνική βάση, τα οποία όμως ο ίδιος δεν πιστεύει. Ο δε δεύτερος, έχοντας εξαγγείλει προεκλογικά ένα πρόγραμμα απαξίωσης του δημόσιου τομέα, τώρα που στην κρίση αναγκάστηκε να στηριχτεί καθολικά σε αυτόν και ειδικά στο Ε.Σ.Υ., αναθεώρησε, λέει, προτεραιότητες. Σοσιαλδημοκράτης δε γίνεσαι για να βολέψεις το εκλογικό σου ακροατήριο. Γίνεσαι γιατί πιστεύεις στην αρμονική συν-λειτουργία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ανοιχτής οικονομίας, αλλά με όρους ρύθμισης που θα αξιοποιούν έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα προς όφελος των πολιτών και ενός αξιόπιστου κοινωνικού κράτους. Ας αφήσουμε λοιπόν τις απομιμήσεις, οι Έλληνες περιμένουν λύσεις.

 

2α. Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει αμετακίνητο και πιστό στην αυτόνομη πορεία του, η δημοτικότητα της Προέδρου Φώφης Γεννηματά αυξάνεται και τα σχόλια και οι “διαρροές” στα ΜΜΕ το ίδιο, τι έχετε να πείτε σε αυτούς που προσπαθούν να “πλήξουν” την ενότητα μα και την ψυχολογία των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής; 

 

Η αυτόνομη πορεία μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Όχι μόνο επειδή αυτό αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις του ανώτερου συλλογικού μας οργάνου, που είναι το Συνέδριό μας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Έχοντας από τη μία πλευρά μια ΝΔ που, πίσω από την καλοστημένη επικοινωνιακή της προβολή, κρύβει ένα εύρος βαθιά συντηρητικών πολιτικών επιλογών σε νευραλγικούς τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και το περιβάλλον, και από την άλλη έναν ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένο ακόμα στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, να μη μπορεί να αρθρώσει σοβαρό και υπεύθυνο αντιπολιτευτικό λόγο, οι προοδευτικοί πολίτες, αναζητούν διέξοδο. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η διέξοδος αυτή. Η δημοφιλία της Φ. Γεννηματά δείχνει το δρόμο για τη σταδιακή ενίσχυση των κοινωνικών συσχετισμών που προσδοκά η παράταξη μας. Ας ασχοληθούν, λοιπόν, οι άλλοι με τις διαρροές, εμείς με επιμονή και συνέπεια ασχολούμαστε με τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

 

2β. Πρόσφατα είχαμε την “αισχρή” επίθεση στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου με τον κ. Πορτοσάλτε να αφήνει “αιχμές” για την πολιτική προσωπικότητα του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα τα “σεξιστικά” σχόλια του κ. Πρετεντέρη στην Φώφη Γεννηματά… Θέλω το σχόλιό σας επί αυτών των γεγονότων.. 

Advertisement

 

Φαίνεται πως κάποιοι βλέπουν ακόμα εφιάλτες. Σε μια συστηματική προσπάθεια αποδόμησης του ιστορικού παρελθόντος αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής δυναμικής της δημοκρατικής παράταξης, επιχειρούν να γράψουν την ιστορία ξανά από την αρχή. Το ΠΑΣΟΚ έγραψε τη δική του και αυτή έχει μείνει ανεξίτηλη στην καρδιά του ελληνικού λαού, των «μη προνομιούχων» όπως τους έλεγε ο Α. Παπανδρέου, των κοινωνικά ασθενέστερων, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Δε μας πτοούν ούτε οι σεξιστικές επιθέσεις, ούτε η πολιτική στοχοποίηση. Αντίθετα, μας δείχνουν το δρόμο για την πολλή δουλειά που χρειάζεται να κάνουμε ακόμα στην κοινωνία αλλά και συνολικά στο πολιτικό μας σύστημα. Είμαστε αποφασισμένοι όμως να την κάνουμε με κάθε κόστος. 

 

 

 

 

  1. Η Κυβέρνηση διατείνεται πως το σχέδιο υποστήριξης του επισιτιστικού κλάδου και του Τουρισμού μα και η αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ αποτελούν κεφάλαια για την Ελλάδα, οι αντιδράσεις των πολιτών και των επιχειρηματιών εντείνονται μα τα ΜΜΕ δίνουν θετικό πρόσημο στις επιλογές της κυβέρνησης, πως το χαρακτηρίζετε αυτό; Πως κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης; 

Το είπαμε και πριν, πολλή επικοινωνία και λίγα πράγματα στην πράξη. Ειδικά στο σκέλος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μάλλον ανεπεξέργαστα και ανεπαρκή. Έχουμε ασκήσει κριτική απόλυτα τεκμηριωμένη και πάντα με βάση το δικό μας εμπροσθοβαρές ρεαλιστικό και κοστολογημένο «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα». Κριτική που αφορά στην απουσία ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις φοροελαφρύνσεις των ιδιωτών που ακόμα περιμένουν, στο ανύπαρκτο σχέδιο για τον τουρισμό, στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων με το δόγμα «μισός μισθός – μισή δουλειά», στην εγκατάλειψη των αγροτών, στον εμπαιγμό των επιστημονικών κλάδων, στην αποδόμηση του Ε.Σ.Υ. αλλά και στην παντελή απουσία των απαιτούμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στον βωμό ενός «νέου» πελατειακού κράτους. Η δική μας αντιπολίτευση πάντα με προτάσεις και αντιπροτάσεις επιδιώκει να είμαστε χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία. Όσο περισσότερο μας ακούει η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τον ελληνικό λαό.

 

Advertisement
  1. Στα εθνικά ζητήματα, παρατηρήσαμε τις παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο με τον Πρωθυπουργό να μιλά για.. “προληπτικό διάβημα”- κι όμως 400 και πλέον αστυνομικοί είναι αυτή τη στιγμή στα βορειότερα σύνορα της χώρας. Υπάρχει εθνική στρατηγική; Ποιά η θέση του Κινήματος Αλλαγής; 

 

Το επισημαίνουμε διαρκώς, η εξωτερική πολιτική και η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων ειδικά όταν αυτά αφορούν στις σχέσεις μας με την Τουρκία απαιτούν κατ’ ελάχιστον 3 βασικά στοιχεία: ψυχραιμία, συνεννόηση και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών πριν από λίγες μέρες για τα «λίγες δεκάδες μέτρα» σίγουρα δεν συνηγορούν  στην κατεύθυνση αυτή. Η Φ. Γεννηματά, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, έχει επισημάνει την ανάγκη για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει αποδεκτό από τον Πρωθυπουργό. Σήμερα, λοιπόν, είναι ξανά περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Για να χαράξουμε από κοινού την εθνική μας στρατηγική και κυρίως να στείλουμε, τόσο ως προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό, ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας. Ότι όπως δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν γείτονα μας, έτσι, ούτε μισό χιλιοστό από την εθνική μας κυριαρχία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Γιατί με τα εθνικά μας θέματα και την εθνική μας κυριαρχία εμείς δεν παίζουμε.

 

 

  1. Η απόφαση της Κομισιόν για την δημιουργία του “Ταμείου Ανασυγκρότησης” και την τροφοδότηση του με 750 δις ευρώ είναι σημείο-σταθμός για την Ε.Ε και ταυτόχρονα ένδειξη πως η οικονομική κρίση είναι κοντά. Στην Ελλάδα αναλογούν περί τα 32 δισ. Ποια είναι τα βήματα από δω και στο εξής;

 

Είναι γεγονός πως οι τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, αφήνουν για τη χώρα μας αλλά και για την ίδια τη Ευρώπη ένα θετικό πρόσημο. Ιδιαίτερα, όμως, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ένα σημαντικό μέρος του προβλεπόμενου ποσού προς τα κράτη – μέλη θα διατεθεί μέσω μεταβιβάσεων και όχι μέσω δανειακών συμβάσεων. Γίνεται έτσι ένα πρώτο βήμα έστω και για μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών της Ευρώπης με τις αντίστοιχες προεκτάσεις των πρωτοβουλιών αυτών στην κατεύθυνση της απαιτούμενης οικονομικής και πολιτικής της ενοποίησης. Φυσικά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα για να μπορέσει το ευρωπαϊκό όραμα να αποκτήσει στην πράξη σάρκα και οστά. Το ζητούμενο για εμάς βέβαια είναι ο τρόπος διαχείρισης του ποσού που μας αναλογεί, δεδομένου ότι για τη χώρα μας αυτή είναι πλέον μια σημαντική ευκαιρία. Η ευρωπαϊκή ενίσχυση, λοιπόν, σίγουρα δεν πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού ή πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών. Είναι αναγκαίο οι πόροι αυτοί  να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου «ανασυγκρότησης» και για τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της «πράσινης οικονομίας». Και σίγουρα, ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με την συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων.

 

 

  1. Πρόσφατα δηλώσατε πως “η διαχείριση της κρίσης είναι Μαραθώνιος, δεν είναι 100άρι, χρειάζεται υπομονή και στο τέλος θα μας αξιολογήσει ο ελληνικός λαός.” Ήταν κι ένα σχόλιο ίσως για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών; 

 

Ήταν ένα σχόλιο κυρίως για αυτούς που βιάζονται να διενεργήσουν και να ερμηνεύσουν δημοσκοπικούς ή εκλογικούς συσχετισμούς σε περιόδους οξείας κρίσης. Γιατί κάποια στιγμή η επικοινωνία τελειώνει και, τελικά, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Αυτό θα γίνει και τώρα. Όσοι απεργάζονται σχέδια μικροκομματικής διαχείρισης της πανδημίας, αξιοποιώντας την εργαλειακά για μια πρόσκαιρη δημοφιλία, καλά θα κάνουν να θυμούνται ότι… η επιπολαιότητα και ο τυχοδιωκτισμός τον πρώτο χρόνο χαίρονται!

Advertisement

 

 

  1.  Το Π.Σ του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε την διεξαγωγή της συνδιάσκεψης του κόμματος τον Σεπτέμβρη και την δημιουργία εκδηλώσεων ,από τον Ιούνιο μάλιστα,  που θα αφορούν στις 6 θεματικές της συνδιάσκεψης. Ποιες θα είναι αυτές; Θα υπάρξει και χρήση των νέων μέσων και για την συνδιάσκεψη και τέλος, ποιο θα είναι το διακύβευμα μιας συνδιάσκεψης σε μετα-πανδημική περίοδο και προ μας επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης; 

Είναι προφανές ότι η κρίση του κορωνοϊού άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Και σίγουρα άλλαξε σε ένα βαθμό και τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε για να διαμορφώσουμε ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της Συνδιάσκεψης μας. Θα γίνει το φθινόπωρο… με όποιον τρόπο χρειαστεί! Αξιοποιούμε, λοιπόν, τον δρόμο προς την κεντρική πολιτική μας διαδικασία με μια σειρά διαδικτυακών συζητήσεων που έχουν σκοπό να πυροδοτήσουν τον διάλογο και εκτός των στενών κομματικών μας τειχών. Ανοίγουμε μια ατζέντα με τα εξειδικευμένα θέματα εκείνα που θα συνθέσουν τις αιχμές της νέας ιδεολογικοπολιτικής μας ταυτότητας. Περιβάλλον και μια νέα «πράσινη» συμφωνία στην Ελλάδα, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, νέα ΚΑΠ και πρωτογενής τομέας, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αποκέντρωση του κράτους, νησιωτικότητα και τουρισμός. Και φυσικά, είναι μόνο η αρχή.