Mανώλης Χριστοδουλάκης: “Εμείς ζητάμε ανάληψη ευθυνών” – “Ελάχιστοι και ανεπαρκείς οι έλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

στον ρ/σ ΕΡΤ 96,1 και την εκπομπή Πρώτο Πρόγραμμα

 

Για την λανθασμένη διαχείριση και παρακολούθηση των μέτρων της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

 

Δυστυχώς το γεγονός, ότι είμαστε μία διαδικασία διαρκούς λήψης νέων μέτρων αποδεικνύει πολλές φορές και την έλλειψη προετοιμασίας έγκαιρης πρόληψης και οργάνωσης, αλλά και εφαρμογής και ελέγχου και των προηγούμενων.

 

Και το λέω αυτό γιατί είχαμε βάλει όλοι μαζί ένα μεγάλο στοίχημα και προφανώς και με υψίστη την ευθύνη της κυβέρνησης στην εκπλήρωση του που αφορά το τείχος ανοσίας.

 

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που ακούγαμε όλο  το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βρισκόμαστε περίπου λίγο πάνω από το 50% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών στη χώρα μας, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είμαστε έβδομοι στο τέλος  από τις Ευρωπαϊκές χώρες ως προς και τους διπλούς και την πρώτη δόση που θα γίνουν εμβολιασμοί στην πορεία.

 

Αυτό δείχνει, ότι έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Αυτό που θα διάλεγα πρώτα εγώ είναι, ότι δυστυχώς τα μέτρα που ανακοινώνονταν διαρκώς δεν εφαρμόστηκαν έτσι όπως έπρεπε και στον βαθμό που θα έπρεπε.

 

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, την περίοδο του καλοκαιριού οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να χρησιμοποίησαν ένα πλοίο, ένα αεροπλάνο, ένα μέσο μεταφοράς που ήταν και ζητούμενο για να περιορίσουμε τη διασπορά στα νησιά μας λόγω της κρίσιμης τουριστικής περιόδου.

 

Δυστυχώς νομίζω, ότι όλοι διαπιστώσαμε ότι οι έλεγχοι, όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα πιστοποιητικά νόσησης και τα αρνητικά αρνητικά πιστοποιητικά  ήταν ελάχιστοι, ως ανεπαρκή και αυτό αποδείχθηκε και στην αρχή του καλοκαιριού όταν με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων στα νησιά μας τα τέλη Ιουλίου, χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μύκονος, με φραγμό ουσιαστικά σε θετικά κρούσματα στην είσοδο των  νησιών αυτών, αναγκαστήκαμε να πάμε σε μία εβδομάδα lockdown, που δυστυχώς δεν εξηγείται  με άλλον τρόπο πέραν των ανεπαρκών ελέγχων.

 

Και αυτό συνεχίστηκε και στην πορεία και φτάσαμε χθες να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων φυσικά με υψηλότερο αριθμό τεστ και αυτό πρέπει να πιστώνεται στα θετικά της ιχνηλάτησης, αλλά με μία αρνητική προοπτική από δω και στο εξής.

 

Για τα χθεσινά μέτρα της Κυβέρνησης και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν:


Όσον αφορά τα χθεσινά μετρά, προφανώς ως Κίνημα Αλλαγής ψηφίσαμε υπέρ και ταχθήκαμε σθεναρά υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και σε όλους όσους συναναστρέφονται μέσω της ιδιότητας τους καθημερινά με ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτό ακριβώς, διότι ο εμβολιασμός μειώνοντας την πιθανότητα διασποράς ενισχύει ουσιαστικά το τείχος προστασίας  των ανθρώπων που αν νοσήσουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους.

Ήμασταν πάρα πολύ καθαροί και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης από την αρχή της πανδημίας και σε κάθε έκφανση τους, βάζοντας ο καθένας το δικό του προσωπικό λιθαράκι στην περαιτέρω μείωση διασποράς του ιού. 


Όμως ακούγοντας χθες τα μέτρα έχω έναν προβληματισμό και ο προβληματισμός αυτός λέει, ότι ουσιαστικά απαγορεύοντας στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του πεις έτσι κι αλλιώς διατίθενται και υπάρχουν, πόσο μάλλον όταν οι υπηρεσίες αυτές ενισχύουν την ιχνηλάτηση του ιού, – αναφέρομαι στα δωρεάν rapid test,-  όταν απαγορεύουν στους ανθρώπους αυτούς να έχουν πρόσβαση, να κάνουν δωρεάν test που θα ενισχύσουν ουσιαστικά και την ιχνηλατηση αλλά και τον περιορισμό του ιού, ουσιαστικά μιλάμε για ένα μέτρο το οποίο περισσότερο ενισχύει την αναποτελεσματικότητα του περιορισμού της διασποράς του ιού, με τιμωρητικα χαρακτηριστικά παρά μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο.

Υπάρχει μία παράμετρος που ουσιαστικά για μένα αφορά μία αλλοίωση του οριζόντιου χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Δεν νομίζω, ότι στην Ελλάδα έχουμε συμφωνήσει ως κοινωνία, ότι στους καπνιστές την αξονική θώρακος θα τη χρεώνουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω καταλαβαίνεται τι θέλω να πω, ως προς  το χαρακτήρα που έχει δομηθεί το ΕΣΥ, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι αν έστω και λίγο πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας στην αναγκαιότητα του πλήρους εμβολιασμού και στην ανάγκη όλοι μας να συνεισφέρουμε σε μια αποτελεσματική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του, γιατί ακριβώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αφήσουμε πίσω οριστικά το υγειονομικό τουλάχιστον σκέλος της κρίσης.

 

Για την συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση για το μέλλον της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Πρώτον, δεν υπήρχε και εξακολουθεί να μην υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, διότι δυστυχώς ακούγαμε πάρα πολύ ευχάριστες και υπεραισιόδοξες εξαγγελίες για ότι τελειώσαμε από την πανδημία, ότι στέλναμε λανθασμένα μηνύματα χαλαρότητας στον κόσμο, και δεύτερον, ότι δεν υπάρχει μόνο να έχεις εξαγγείλεις ένα μέτρο, αλλά πρέπει να είσαι εκεί για να διασφαλίσεις την εφαρμογή του. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, ίσως πολλές φορές καλύτερο είναι να μην το εξαγγείλεις καθόλου. Διότι αυτό εντείνει και την περεταίρω ασάφεια.

 

Φυσικά εάν κληθούμε όλοι μας να μιλήσουμε, και να υποστηρίξουμε περαιτέρω μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, εφόσον κρίνεται υγειονομικά αναγκαίο από την υγειονομική επιτροπή θα το κάνουμε αλλά ξαναλέω με την προϋπόθεση ότι αυτά θα μπορούν και θα εφαρμοστούν στην πράξη, αλλιώς θα έχουμε πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Για τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια και τις καταγγελίες του Περιφερειάρχη κ. Σγουρού.

 

Είναι όντως σοκαριστικό, και  ειδικά για μία περιοχή όπως η Β. Εύβοια, μια περιοχή που είχα την ατυχία ή την τύχη να την επισκεφτώ μαζί με τη Φώφη Γεννηματά,  όπου διαπιστώσαμε πραγματικά, ότι εκτός από μία πρωτοφανή καταστροφή περιβαλλοντική δυστυχώς έχουν καεί πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους, αλλά μαζί με αυτό και σπίτια και καλλιέργειες και μια συνολική καταστροφή και της παραγωγικής βάσης της περιοχή.


Η καταγγελία είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει και ο κ. Περιφερειάρχης να εξηγήσει τι σημαίνει, ποιος το είπε, διότι δεν  μπορούμε απλά να το λέμε και μετά να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και δεύτερον σήμερα φυσικά φαντάζομαι ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει και στα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, ο οποίος μάλιστα  δεν πρόσκειται ούτε στον δικό μου πολιτικό χώρο, ούτε από κάποιον αριστερόστροφο, αλλά προέρχεται  από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και αυτό ίσως συνιστά ακόμη πιο σοβαρή την κριτική του δεδομένου αυτή αφορά κυρίως την πολιτική ηγεσία που συντόνιζε και λάμβανε τις αποφάσεις για τη διαχείριση της πυρκαγιάς στη Β. Εύβοια.

Η  εικόνα των κατοίκων που επισκεφτήκαμε, ήταν απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη, ως προς την έλλειψη εναέριων μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αυτός ήταν ένας κοινός παρονομαστής πουν το παραδέχονταν όλοι, και προφανώς θα δούμε και την έκταση που πήρε η φωτιά, η οποία  ξεκίνησε από τον Ευβοϊκό έφτασε στο Αιγαίο και επέστρεψε στον Ευβοϊκό, ουσιαστικά σβήνοντας σε όλα τα τα όρια της θάλασσας και αυτό καταδεικνύει και τη βαρύτητα των ευθυνών, αλλά  και την έλλειψη συντονισμού και αποτελεσματικότητας. Εμείς ζητάμε ανάληψη πολιτικών ευθυνών.  Όταν ο Πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη, φαντάζομαι όλοι μας, ότι θέλαμε να μάθουμε ποια είναι τα λάθη για τα οποία απολογήθηκε, αλλά  και να αναληφθούν πολιτικά οι ευθύνες.

 

Το ζητούμενο, είναι όλοι μαζί να δουλέψουμε και αυτό θα κάνουμε ως Κίνημα Αλλαγής, στην επόμενη ημέρα, για τους ανθρώπους αυτούς για να μην μαραζώσω οι περιοχές και να μπορούν οι κάτοικοι τους να εργαστούν σε αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ