Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Να αξιοποιηθούν οι 3 πυλώνες χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία!”

Published

on

Aπο την σημερινή συνέντευξη του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής στο Open Tv και την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”

 

Αρχικά υπάρχουν 3 βασικές πηγές χρηματοδότησης και αξιοποίησης πόρων που η κυβέρνηση δεν τις έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο:
1. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι άρα αυτό αφήνει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσει να γίνει σοβαρή οικονομική πολιτική.
2. Λόγω της κρίσης η χώρα μας έχει πλέον ενταχθεί στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης που της δίνει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό που μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.
3. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.

Για τα θέματα ουσίας:
• Είναι πολύ σημαντικό, ακριβώς επειδή αναφερόμαστε στις οικονομικές προεκτάσεις της κρίσης, να δούμε που βάζουμε προτεραιότητες όσον αφορά τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός. Δυστυχώς, τα μέτρα που ακούσαμε προχθές από την κυβέρνηση δεν περιλάμβαναν καμία μέριμνα ούτε για τις τουριστικές επιχειρήσεις ούτε για τους εργαζομένους τους.
• Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, ακούσαμε ένα πλαίσιο μέτρων με μόλις 150 εκατομμύρια, τα οποία στην ουσία δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες που αυτή τη στιγμή πρέπει να εγγυηθούν και την επάρκεια τροφίμων αλλά και στη συνέχεια την απρόσκοπτη λειτουργία ενός βασικού πυλώνα της οικονομίας μας.
• Είδαμε ελάχιστες κρατικές εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, ώστε να υπάρχει ρευστότητα, στο πλαίσιο του 1 δις, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 20% του ΑΕΠ.
• Είδαμε να μην δίνεται λύση σε μείζονα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα όπως οι τραπεζικές επιταγές, αλλά και η μείωση των πρόσθετων εξόδων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέχρι στιγμής υπάρχει «παράκληση» από την κυβέρνηση προς στις τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, ώστε οι τράπεζες να ενταχθούν και αυτές σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα ενισχύουν και τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και το πλαίσιο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
• Δεν έχουμε ακούσει τίποτα που να σχετίζεται με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου
• Δεν δίνεται από την κυβέρνηση καμία στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους, στους επιστήμονες, στους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι, ειδικά στην ελληνική οικονομία, ένα τεράστιο πλήθος που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας. Αστείο και προσβλητικό το voucher των 600 ευρώ για «επανακατάρτιση».
• Είναι πολύ σημαντικό το πώς διαχειριζόμαστε τους ΚΑΔ και τα μέτρα στήριξης. Το να τους διευρύνουμε συγκυριακά και πολλές φορές πελατειακά με βάση το «τι προκύπτει» και ποιος πιέζει δεν είναι λύση. Εμείς έχουμε ακριβώς την αντίθετη λογική, που λέει πάμε σε μία οριζόντια ένταξη των επαγγελματικών κατηγοριών στους ΚΑΔ και από εκεί να αφαιρέσουμε τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν επαρκώς.