Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση της ΠΑΣΠ για μείωση ενοικίων στις φοιτητικές κατοικίες

Published

on

Όπως είναι γνωστό, στο σύνολο των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του ιού SARS-CoV-19 στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και τα Πανεπιστήμια. Όπως όλα τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα συνοδεύονται από σειρές νομοθετικών ρυθμίσεων για τους πληττόμενους της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, έτσι και η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πρέπει να συνοδευτεί από ρυθμίσεις τόσο για να παραμείνουν κατά το δυνατόν ενεργά τα πανεπιστήμια, όσο και για να υπάρξει μέριμνα προς την ακαδημαϊκή, και πιο συγκεκριμένα, την φοιτητική κοινότητα.

Σε μία προσπάθεια να επισημάνει τυχόν ελλείψεις, η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ παρεμβαίνει δυναμικά με σειρά προτάσεων στο Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση. Μετά την πρόταση, που όπως φαίνεται θα υλοποιηθεί, για τη κατ’ οίκων διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές, η ΠΑΣΠ πρότεινε την μείωση των ενοικίων για τις κατοικίες των φοιτητών που σπουδάζουν εκτός της πόλης μόνιμης κατοικίας εφόσον ένας εκ των δύο γονιών ή και οι δύο απέχουν αναγκαστικά από τα εργασιακά τους καθήκοντα, ως ένα μέτρο που μπορεί να προστεθεί στη λίστα με τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις που ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση.

Ακολουθεί αναλυτικά η πρόταση:

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΣΠ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

31/03/2020

Η κοινωνική δικαιοσύνη και το αίτημα για ισότητα δεν είναι στατικά ούτε απλά διακηρυκτικά. Παίρνουν κάθε φορά διαφορετική μορφή ως διεκδικήσεις στη βάση των υφιστάμενων συνθηκών. Και στις παρούσες συνθήκες η πολιτική υπευθυνότητα, ο μαχητικός λόγος και η αλληλεγγύη είναι στοιχεία που συνθέτουν την αποτελεσματική πολιτική δράση. Με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης και τηρώντας στο έπακρο το φοιτητικό συμβόλαιο που τόσο χρόνια έχουμε συνάψει με την φοιτητική κοινότητα, αναλάβαμε ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη μια σειρά πρωτοβουλιών για την ομαλή συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους, για την προάσπιση των δικαιωμάτων σε σίτιση και στέγαση των φοιτητών αλλά και την διατήρηση των ακαδημαϊκών κεκτημένων που διατηρούν αλώβητο το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Advertisement

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ ανεξαιρέτως δεν υπήρξε ένα μεμονωμένο και αποσπασματικό μέτρο, αλλά συνοδεύτηκε από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ανέστειλαν την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, και έπαυσαν υποχρεωτικώς τις εργασίες για πλείστους επαγγελματικούς κλάδους. 

Στο πλαίσιο αυτό ήδη λαμβάνονται επανορθωτικά και μέτρα στήριξης των πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων με τα τελευταία να στοχεύουν και στις ελαφρύνσεις που συνδέονται με τις μισθώσεις των εμπορικών καταστημάτων και την μείωση του μισθώματος της πρώτης κατοικίας των εργαζομένων που βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή εργασιακών καθηκόντων. Τα παραπάνω προβλέπονται στο άρθρο 2 της ΠΝΠ 20.3.2020 και της ΚΥΑ αρ.13031/Δ1.4551 που εξειδικεύει τα παραπάνω  στα άρθρα 1 και 2.

Ωστόσο η ως τώρα ασκούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – και των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών – παραβλέπουν τον αντίκτυπο που έχει η εργασιακή και επαγγελματική νέκρωση πλείστων κλάδων στην οικονομική ευχέρεια μιας οικογένειας να συντηρεί μία ή και παραπάνω φοιτητική στέγη. 

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ πως η υφιστάμενη κατάσταση ανατρέπει βίαια την εισοδηματική σταθερότητα πολλών οικογενειών, ενώ επιτείνει την οικονομική στενότητα άλλων.  Και όλα αυτά ενώσω πολλές οικογένειες φοιτητριών ή φοιτητών δεν απολαμβάνουν καμίας άλλης ευμενούς μεταχείρισης που θα οδηγούσε σε ελάφρυνση της από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη.

Συνεκτιμώντας δε πως ένα μέρος της φοιτητικής κοινότητας δεν δικαιούται δωρεάν σίτισης και στέγασης ούτε εμπίπτει στο καθεστώς των δικαιούχων φοιτητικού επιδόματος, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως για δύο τουλάχιστον μήνες οι φοιτητές που απουσιάζουν αναγκαστικά από τον τόπο σπουδών τους επιβαρύνονται δυσανάλογα με την κάλυψη του κόστους του μισθώματος  χωρίς να γίνεται χρήση του όμως, 

Προτείνουμε τα εξής:

  1. Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την μείωση του μισθώματος και στις κατοικίες των φοιτητών που διαμένουν εκτός του κύριου τόπου διανομής τους. Η μείωση μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό από 40 % – 60% λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη πως η πλειονότητα και των εκμισθωτών έχει ενταχθεί σε κάποιο ευεργετικό καθεστώς (αναστολή καταβολής εισφορών και φόρων κλπ) ή η εργασιακή τους κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Η δίκαιη ισορροπία των δύο αυτών απαιτεί και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των φοιτητριών και φοιτητών.
  2. Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες των φοιτητών ή φοιτητριών που διαμένουν εκτός μόνιμης κατοικίας ή και οι ίδιοι/ες εφόσον ένας εκ των δύο γονιών ή και οι δύο απέχουν αναγκαστικά από τα  εργασιακά τους καθήκοντα. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οικογένειες φοιτητών των οποίων ο επαγγελματικός κλάδος δεν έχει ενταχθεί (ως όφειλε) σε οικονομικά μέτρα στήριξης. 
  3. Η διαδικασία ταυτοποίησης θα είναι εξαιρετικά απλή και θα υπάρχει διασύνδεση με το σύστημα Εργάνη έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη να αποδεικνύει ευκόλως ότι οι γονείς του έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.
  4. Οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι θα προσκομίσουν τις συμβάσεις μίσθωσης, έναν λογαριασμό από εταιρία κοινής ωφέλειας (οποιαδήποτε ΔΕΚΟ) και βεβαίωση σπουδών για να ενταχθούν στο παραπάνω καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί ένα ευρύτερο και ισότιμο πλαίσιο προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μη προνομιούχους και όσους υπέστησαν δραματική μείωση του εισοδήματος τους την περίοδο αυτή. Άλλως κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι και απροστάτευτοι οι πληγέντες από την υγειονομική και οικονομική κρίση, οι οποίοι ως μοναδικό ανάχωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και συνθηκών φοίτησης είχαν και έχουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το κοινωνικό κράτος. 

Με εκτίμηση, 

Advertisement

ΠΑΣΠ