Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Χριστοδουλάκης στον Αθήνα 98,4:”Για να συνεννοηθεί κανείς πολιτικά προϋποθέτει να ξέρει να λέει την αλήθεια”

Published

on

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον Ρ/Σ Αθήνα 98,4 με τον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο

  • Για τον Εκλογικό νόμο:

Την Παρασκευή ενημερωθήκαμε για την πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο. Η διαφωνία μας δεν αφορά μόνο το μπόνους αλλά συνολικά την αντίληψη του νομοσχεδίου.

Η πρόταση που έφερε η Νέα Δημοκρατία ως τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον εκλογικό νόμο αποτελεί μία κοροϊδία γιατί ουσιαστικά πήρε το προηγούμενο καθεστώς, άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των εδρών και κατέληξε στον ίδιο αριθμό μπόνους εδρών.

Υπάρχει μια διαφορά σε ό,τι αφορά την αντίληψη της κυβέρνησης και της δικής μας η οποία λέει το εξής: Αν υπάρχει ένα ποσοστό μεγάλο, της τάξεως του 40%, από την ελληνική κοινωνία αυτό όντως μπορεί να δίνει εντολή αυτοδύναμης διακυβέρνησης σε ένα κόμμα και η πρόταση μας το  διασφαλίζει αυτό με 35 έδρες μπόνους κλιμακωτά, στο 40% να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αν όμως δεν υπάρχει ένα τέτοιο ποσοστό και υπάρχει για παράδειγμα ένα 35% στο πρώτο κόμμα, δεν μπορεί βεβιασμένα να «αλλοιώνεται» η βούληση του εκλογικού σώματος και με το ζόρι να βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρέπει ο εκλογικός νόμος να αλλάξει ακριβώς για να ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο σε αυτό που ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Όταν ψηφίζει το πρώτο κόμμα με 35% δεν θέλει να του δώσει εντολή αυτοδυναμίας, θέλει να του δώσει εντολή με ισχυρούς συσχετισμούς να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Για αυτό και εμείς προτείνουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο δίνει εχέγγυα πολιτικής σταθερότητας με ένα κλιμακωτό μπόνους, αλλά αντίστοιχα κάνει και δημοκρατικότερη την εκπροσώπηση της κοινωνικής βάσης.

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Μάιο του ‘18, από το Συνέδριο μας. Προφανώς και πάντα είμαστε ανοιχτοί στην συζήτηση αλλά εδώ υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας, δεν είναι μόνο θέμα αριθμών, αφορά το τι θέλει να κάνει ο καθένας και φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να αλλάξει το υφιστάμενο μοντέλο.

  • Για την εκλογή Προέδρου:

Εμείς δεν λέμε ή αυτός ή κανείς. Θέτουμε όμως κόκκινες γραμμές στα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το πρόσωπο αυτό, με πολιτικούς όρους, οι οποίοι λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή ως το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα, με βάση το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει, έχει έναν συμβολικό και κυρίως θεσμικό χαρακτήρα που πρέπει να προάγει την συναίνεση και την συνεννόηση στο πολιτικό μας σύστημα.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, και δεδομένου ότι η εκτελεστική εξουσία ανήκει αυτή τη στιγμή στην δεξιά παράταξη, είθισται αυτός ο συνθετικός χαρακτήρας να προάγεται από την αντίπερα όχθη του πολιτικού συστήματος, που στην παρούσα φάση είναι η δική μας παράταξη. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει ο επόμενος ΠτΔ να έχει προοδευτικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Προσθέτουμε όμως, ότι αυτό δεν περιλαμβάνει και όσους εξ αγχιστείας μπορεί να πέρασαν από την παράταξη μας.

Advertisement

Η πολιτική συνεννόηση προϋποθέτει και αναγνώριση της αλήθειας και ο συμβολισμός στο πρόσωπο του ΠτΔ πρέπει να τιμά και αυτήν την αλήθεια έστω και 10 χρόνια μετά την κρίση, για το πώς φτάσαμε εδώ και το πώς τη διαχειρίστηκε ο καθένας.

Εάν αυτά τα κριτήρια δεν πληρούνται, θα καταψηφίσουμε και θα έχουμε τη δική μας αντιπρόταση.