ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζικές και ελεύθερες οι απολύσεις από τις 20 Μαΐου!
λεύθερες θα είναι οι απολύσεις και οι αντικαταστάσεις των εργαζομένων, ένα μήνα μετά το ειδικό καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αποσαφηνίζουν εργατολόγοι.
Κατ΄ αρχήν ο εργοδότης έχει την ευχέρεια να μην προσλάβει τον ίδιο εργαζόμενο μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας, αλλά, άλλον στη θέση του, απλά να έχει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε και πριν, ενώ, ένα μήνα αργότερα, είναι ελεύθερος να απολύσει όσους θέλει!
Παρότι θα έχει προβεί σε «ανανέωση» του προσωπικού ή σε απολύσεις, ο εργοδότης θα δικαιούται να ενταχθεί στα κίνητρα που προβλέπει η ΠΝΠ, λαμβάνοντας επιδοτήσεις και δάνεια όπως επίσης και άλλες διευκολύνσεις.
Αναλυτικότερα, η ΠΝΠ προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες, που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος ορίζεται η 18η Μαρτίου 2020.
Δηλαδή, απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις από τις 18 Μαρτίου και μετά. Όσες απολύσεις έγιναν μέχρι τις 17 Μαρτίου είναι έγκυρες και οι εργοδότες συμμετέχουν στις ευεργετικές διατάξεις της ΠΝΠ.
Ειδικότερα, για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας ισχύουν τα ακόλουθα:
- Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.
- Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας (δημοσιεύτηκε 20 Μαρτίου), με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου. Δηλαδή, οι εργοδότες μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέχρι τις 20 Απριλίου. Μέχρι τότε δεν μπορούν να απολύσουν κανέναν, από όσους εργαζόμενους είχαν την 18η Μαρτίου.
- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής, δηλαδή μέχρι τις 20 Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 20 Μαΐου μπορούν να απολύσουν το Χ εργαζόμενο και να προσλάβουν στη θέση του τον Ψ, αρκεί ο αριθμός των εργαζομένων να είναι ο ίδιος. Αν απασχολούσε 10 άτομα στις 18 Μαρτίου πρέπει να απασχολεί 10 άτομα μέχρι και τις 20 Μαΐου.
Όμως στο διάστημα αυτό, μπορεί να αντικαταστήσει όλο το προσωπικό με νέο, αρκεί ο αριθμός των εργαζομένων να είναι ο ίδιος!
Επίσης, μετά τη λήξη της περιόδου «προστασίας», από τις 20 Μαΐου 2020, ο εργοδότης είναι ελεύθερος να απολύσει όσους θέλει χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα και παράλληλα να επωφελείται από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.
Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, η ΠΝΠ ορίζει τα ακόλουθα:
- Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου της περ. α) της υποπαραγράφου 2Α.
- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.
- Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.
- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Πηγή: sofokleousin.gr