Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Με ΠΑΣΟΚ”: Δημόσια τάξη και ασφάλεια!

Published

on

Με ΠΑΣΟΚ #4

Δημόσια Τάξη

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – ΕΡΧΕΤΑΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ! 

Ο Οκτώβριος μπήκε χθες δυναμικά και ανάλογο οφείλει να είναι και το θέμα, αφού η στήλη κλείνει το πρώτο της μήνα. Το θέμα επελέγη δημοκρατικά από τη γράφουσα και δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη Δημόσια Τάξη και τη Προστασία του Πολίτη. Αρχικά, ας δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία.

Το 1985 και ύστερα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού, Α. Παπανδρέου επανασυστάθηκε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ως αυτοτελές. Μετά από 19 χρόνια, το 2007 ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αποφάσισε την συγχώνευσή του με αυτό των Εσωτερικών, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2009, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου συνεστήθη για πρώτη φορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με σημαντικές υπηρεσίες που αποσπάστηκαν σε αυτό. Μερικές από αυτές ήταν :

  1. Γενικές Γραμματείες Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών
  2. Διεύθυνση Ναυσιπλοϊας, Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικήςκαι Λιμενικό Σώμα, από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ωστόσο, αρνητική έκπληξη ήταν για τους περισσότερους η κατάργηση του εν λόγω Υπουργείου με το υπ’ αρ. 24/2015 Π.Δ που εξέδωσε η πρωτοεκλεγείσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Το πρώην Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγχωνεύτηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν χωρά αμφιβολία πως το άτομο που έχει συνδέσει το όνομά και τη πολιτική του συμβολή με την κοινωνική προστασία και την αντιτρομοκρατική δράση είναι ένας και λέγεται Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – (όταν ο ίδιος δήλωνε ΠΑΣΟΚ βέβαια). Πώς προκύπτει αυτό και ποιο ήταν το μετέπειτα πολιτικό του ‘αντίβαρο’ στην ‘πρώτη αριστερή κυβέρνηση’;

  • Τρομοκρατία

Το μεγαλύτερο επίτευγμα για το Υπουργείο ήταν η εξάρθρωση πολύ επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ήταν 29 Ιουνίου 2002 όταν μια βόμβα εκρήγνυται πρόωρα και τραυματίζει τον κομιστή της. Ήταν ο Σάββας Ξηρός, το πρώτο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ’17 Νοέμβρη’ που βρισκόταν στα χέρια της Αστυνομίας. Εκ τότε και μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2003 είχαν συλληφθεί σχεδόν όλα τα μέλη της οργάνωσης και τις δύο γιάφκες, σε Πατήσια και Παγκράτι. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε έναν μήνα είχαν συλληφθεί 15 μέλη. 

Μετά τις εξελίξεις με τη 17 Νοέμβρη, οι πεποιθήσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης βρισκόταν σε πλήρη σύμπνοια με τον Πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη κατά τον οποίο ‘έπρεπε να χυθεί άπλετο φως΄ σχετικά με την τρομοκρατία. Αυτή είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως ‘Λερναία Ύδρα’ και όχι άδικα. Ένα χρόνο μετά την εξάρθρωση της 17Ν, το 2003 δημιουργήθηκε η οργάνωση ‘Επαναστατικός Αγώνας’. Η εξάρθρωση ήρθε το 2010 ύστερα από έναν τυχαίο έλεγχο σε δύο επιβάτες υπόπτου αμαξιού. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει. Οι συλλήψεις των μελών της οργάνωσης (ενδεικτικά, Ν. Μαζιώτη. Π. Ρούπα, Σταθόπουλου), διαδέχονταν η μία την άλλη.

 

  • Η εγκληματικότητα

Κατά τη πρώτη θητεία του κου Χρυσοχοΐδη ( όταν ο ίδιος δήλωνε ΠΑΣΟΚ) (1999-2003),ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή η μείωση της εγκληματικότητας με την αύξηση των πεζών περιπολιών αλλά και του θεσμού του ‘Αστυνομικού της Γειτονιάς’, που καθιέρωσε. Θεαματική ήταν και η κατά 52% μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και η κατά 35% μείωση των θανάτων στην άσφαλτο. Δε μπορεί να μην αναφερθεί και η μείωση των δασικών πυρκαγιών (η μεγαλύτερη κατά την τελευταία πενηντακονταετία).

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο κος Χρυσοχοΐδης είχε ανεβάσει κατά πολύ τον πήχυ των προσδοκιών, τις οποίες καλούνταν να εκπληρώσουν οι διάδοχοί του. Και έτσι ο λόγος έρχεται στον κύριο Νίκο Τόσκα, ο οποίος διετέλεσε Υφυπουργός Άμυνας (Ιαν. 2015 – Αύγ, 2015) και Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2015 – 2018).

Ο κος Τόσκας δε φάνηκε να έχει κάποιο πολιτικό στίγμα αλλά ούτε και να αφήνει την οποιαδήποτε παρακαταθήκη. Ίσα ίσα που αποδεικνύεται το αντίθετο. Ο τέως Υπουργός και στρατιωτικός έμεινε στην πολιτική ιστορία όχι για τα πεπραγμένα του αλλά για την σωρεία ατυχών δηλώσεων στις οποίες προέβη.

Advertisement
  1. «Αν μπουν ληστές στο σπίτι σας, κάντε ότι κοιμάστε», ήταν η οδηγία της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες. Τα σχόλια δικά σας
  2. «Δεν είμαστε Φαρ Ουεστ», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον 88χρονο οποίος προασπίστηκε την ιδιοκτησία του έναντι διαρρηκτών. Το παράδειγμά του ωστόσο δεν το εισάκουσε ένας 52χρονος ο οποίος δολοφονήθηκε ληστές.
  3. «Δεν είναι αθώες οι πυρκαγιές» είπε το ίδιο κιόλας βράδυ της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018. Την ημέρα που εκατό δύο ψυχές ούρλιαζαν ενώ καίγονταν, ο κος Τόσκας απεκδυόταν ήδη τις πολιτικές του ευθύνες.
  4. «Ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και συντονισμένα» στη περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στη Μάνδρα Αττικής. Νομίζω ότι μερικές δηλώσεις είναι και ανάξια σχολιασμού.
  5. «Κατήργησαν την ομάδα ΔΕΛΤΑ γατί ήταν οι μπαχαλάκηδες του κράτους». Ωστόσο, δεν προέβη και σε καμία ενέργεια με σκοπό τον εκδημοκρατισμό των αστυνομικών ομάδων.

Η συλλογική και ατομική ασφάλεια είναι υψίστης ασφαλείας για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Αυτό που πρέπει να εμπεδοθεί είναι πως το αίσθημα αυτό εκκινεί όχι από την καταστολή αλλά από την κοινή πεποίθηση πως υπάρχει κράτος, νόμοι οι οποίοι εφαρμόζονται και όταν επικρατεί ισονομία. Πάντα με σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που προβλέπονται από το Σύνταγμά μας, η δημόσια τάξη και η προστασία του πολίτη οφείλουν να βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας.

Αναστασία Νικολοπούλου

anastasiathesocialist@gmail.com