“Με πόσα “ρεπό” πληρώνουμε το νοίκι κύριε Χατζηδάκη;”

Του Γαβρή Άγγελου

Καλεσμένος στο Kontra  Channel , ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης χρησιμοποίησε ένα επιχείρημα, που σίγουρα “θα συζητηθεί”, για να δικαιολογήσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει “τα πάνω -κάτω” στα εργασιακά

Στο νέο νομοσχέδιο, προβλέπεται ο εργαζόμενος να δουλεύει ακόμη και πέραν του οκταώρου, χωρίς όμως να θεωρείται ως υπερωρία, αλλά να “αποζημιώνεται” με παραπάνω “ρεπό”. Φυσικά, κάτι τέτοιο υπονομεύει ευθέως και καταργεί στην πράξη την έννοια της υπερωρίας, καθώς δεν θα πληρώνεται έξτρα ο εργαζόμενος.

Έχουμε ασχοληθεί ενδελεχώς με ένα ζήτημα που τα ΜΜΕ γνωστής “Λίστας” δίνουν την δική τους “οπτική γωνία” και μιλούν για “μεταρρύθμιση”. Πρόκειται βεβαίως για μια μεταρρύθμιση τύπου “Πινοσέτ” στην Χιλή του Σμιθ και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού!

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Κυβέρνηση συστηματικά υπονομεύει ή αφαιρεί τα εργασιακά δικαιώματα. Υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προεκλογικά στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Αυτή η αντίληψη της ΝΔ είναι ιδεοληπτική, βαθιά συντηρητική! Κυριολεκτικά κολλημένη στο χθες.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το σχέδιο νόμου προβλέπει: 

  • Ευέλικτα ωράρια με πενιχρά ωρομίσθια
  • Κατάργηση του 8ωρου και της 5ημερης εργασίας
  • Μη πληρωτέες υπερωρίες και εντατικοποίηση της εργασίας και τα ΣαββατοΚύριακα
  • Ηλεκτρονικό “Φακέλωμα” με νέου τύπου “ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας”
  • Νέο Μοντέλο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατάργηση του Β’Βαθμού διαιτησίας στον ΟΜΕΔ και αναγνώριση ΜΟΝΟ των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο
  • Αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε ισχύ από το 1982 προστατεύοντας τα δικαιώματα εκπροσώπησης των εργαζομένων και διαφυλάσσοντας τα εργατικά δικαιώματα όλων
  • Απαγορεύονται οι καταλήψεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις – ποινικοποιείται η συμμετοχή εργαζομένων μάλιστα σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες.
  • Εισάγεται η 10ωρη εργασία ενώ εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για εργασία ΚΑΙ τις Κυριακές!

Είναι προφανές ότι χρειάζονται νέες απαντήσεις, όμως οι νέες πολιτικές που απαιτούνται πρέπει να έχουν ιδεολογικό πρόσημο.

Σε όλο τον κόσμο οι συντηρητικές δυνάμεις εμμένουν στις δικές τους συνταγές: Λιτότητα, διάλυση του κοινωνικού κράτους, απορρύθμιση της εργασίας. Με αυτό τον τρόπο η κρίση της πανδημίας φέρνει μεγάλη ύφεση, οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης υποχωρούν, οι ανισότητες διευρύνονται, δημιουργείται ο κίνδυνος μιας νέας κοινωνικής κρίσης και αδιεξόδου. Αυτά παρακολουθούμε στη χώρα μας με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη που είναι βαθιά συντηρητική.

Απέναντι σε αυτές τις λογικές υπάρχει και η πολιτική ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών, που δίνει βάρος στις δημόσιες επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση, στηρίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και το κοινωνικό κράτος, φορολόγει το μεγάλο πλούτο.

Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές.

Επομένως, ξανά-ρωτώ: Με Πόσα ΡΕΠΟ πληρώνουμε το υπερβολικό ενοίκιο του σπιτιού ή και των επιχειρήσεών μας κύριε Χατζηδάκη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ