ΔΙΕΘΝΗ

Με τροπολογία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο το “χαστούκι” στην Τουρκία

Σε σημαντική κίνηση έναντι της Τουρκίας προέβη η Ευρωπαϊκή Ένωση εχθές στο Στρασβούργο. Χάρη σε τροπολογία που κατέθεσε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτεύχθηκε η καταδίκη της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Η τροπολογία της Εύας Καϊλή αφορούσε την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σαν συνέπεια της επιθετικής στρατηγικής της όπως και της στάσης της, απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ισχυρή Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει ή απορρίπτει κάθε χρηματοδοτική δράση της Ένωσης, υιοθέτησε μία επιθετική διατύπωση εναντίον της Άγκυρας. Στο κείμενο του προϋπολογισμού, υπογραμμιζόταν η δυσαρέσκεια της Ένωσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ποιότητα της δημοκρατίας στη Τουρκία.

Με τροπολογία της, η Εύα Καϊλή πήγε ένα βήμα παραπέρα, ώστε η περαιτέρω μείωση χρηματοδοτικών πόρων και η αδρανοποίηση 100 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, να υιοθετηθεί όχι μόνο στη βάση εσωτερικών πολιτικών συνθηκών αλλά και ως συνέπεια «της συστηματικής και σοβαρής προσπάθειας της Τουρκίας να υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια με επιθετική δράση εναντίον Κρατών-Μελών».

Πρακτικά, με τη διατύπωση αυτή η Επιτροπή Προϋπολογισμών αποδεικνύεται πως μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής ή άσκησης οικονομικής πίεσης. Φωτογραφίζει δε, Ελλάδα και Κύπρο, βάζοντας έναν επιπλέον δείκτη προστασίας στα όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο.

Ίσως μάλιστα, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το εργαλείο αυτό και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση των Βαλκανίων, χωρίς να είναι αναγκαία η παύση της προοπτικής τους για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

 

πηγη: ΒΗΜΑ PRESS