Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Εύα Καϊλή: “Εκτιμώ οτι ο χώρος του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού και πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικά κοινωνικού φιλελευθερισμού, είναι διαχρονικά το κέντρο”

Published

on

Η Εύα Καϊλή, παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο “The Socialist” και τον Άγγελο Γαβρή.

Μεταξύ άλλων, έδωσε απαντήσεις, σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα αναφορικά με την στήριξή της στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου για Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, μα και σχετικά με την φράση της ” Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συμπαθής Πολιτικός” – ξεκαθαρίζοντας την στάση της δηλώνοντας: “εκτιμώ ανθρώπους από άλλες παρατάξεις είτε πολιτικά, είτε προσωπικά χωρίς αυτό να καθορίζει την πολιτική μου κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε για φλέγοντα ζητήματα όπως η θέση της Ελλάδος και της Ευρώπης μετά την πανδημία, ασκώντας δριμεία κριτική τόσο σε ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ , η οποία όπως δήλωσε η ίδια η Εύα Καϊλή, “Οι μεν έγιναν το δεκανίκι της ακροδεξιάς, οι δε εξαντλούνται στην τεχνοκρατική προσέγγιση και διαχείριση κρίσεων, χωρίς ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.” 

Αναφορικά με το όραμά της για την παράταξη μετά τις εσωκομματικές εκλογές, η Κα Καϊλή τόνισε πως πρέπει να “εξαργυρώσουμε” τις στιγμές που ο μέσος Έλληνας Δημοκράτης, αναπολεί τις ημέρες του Ανδρέα Παπανδρέου και να αποκτήσει η παράταξη έρεισμα σε όλους τους πολίτες που για τους δικούς τους λόγους, έχουν “αδρανοποιηθεί”.

Ξεκάθαρη στάση υπέρ της “ανοικτότητας” των διαδικασιών για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής από την Εύα Καϊλή, η οποία τόνισε πως: ” Οποιοσδήποτε εισηγείται κλειστές διαδικασίες, μπορεί να χαρακτηριστεί οπισθοδρομικός και φοβικός.

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη της Εύας Καϊλή: 

 

  • Κυρία Καϊλή, παρακολουθούμε την πορεία σας στην Πολιτική από την πρώτη στιγμή και είναι άξιο αναφοράς, πως τα τελευταία χρόνια, συνεχόμενα, απολαμβάνετε στιγμές καταξίωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν μπορούσατε να κάνετε μια επιλογή αυτών των στιγμών, ποιές θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Η αλήθεια είναι πως οι βραβεύσεις αποτελούν εκτός απο αναγνώριση της δουλειάς μας, και κίνητρο για περαιτέρω εξέλιξη. Το να διακρίνεσαι στην ψηφιακή πολιτική ως Ευρωβουλευτής με ισχυρή επιρροή και με σημαντικές αναφορές στον Διεθνή τύπο, για μένα είναι ύψιστη τιμή που οφείλεται σε σκληρή δουλειά των συνεργατών μου, αλλά και στους γονείς και την αδελφή μου που με συμβουλεύουν ανιδιοτελώς και εύστοχα πάντα. Ελπίζω να καταφερουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον για την Ελλάδα και όχι μόνο.

  • Πως σχολιάζετε την στάση της Ε.Ε απέναντι στους πολίτες της “Ένωσης” , θα τα καταφέρναμε σε εθνικό επίπεδο δίχως την “ομπρέλα” της Ευρώπης κατά την περίοδο της πανδημίας; Έγιναν λάθη κατά την γνώμη σας;

Παρά τις αναπόφευκτες αδυναμίες, καθώς ήταν μια πρωτόγνωρη κρίση ασφάλειας της δημόσιας υγείας που απαιτεί διαρκή διαχείριση αβεβαιοτήτων, εκτιμώ πως χάρη στην ΕΕ έχουμε πρόσβαση σε αρκετά εμβόλια και ανήκουμε στις χώρες εκείνες που πρώτες θα αποκτήσουν και πάλι την ελευθερία τους στις μετακινήσεις, προστατεύοντας συγχρόνως τους Έλληνες από περαιτέρω μέτρα. Ελπίζω πως η γενναία απόφαση της ΕΕ να αναλάβει απο κοινού δράσεις για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις της πανδημίας, θυμίζοντας ένα σχέδιο Μάρσαλ, θα θωρακίσει και την χώρα μας απέναντι σε νέες ανάλογες μελλοντικές προκλήσεις. Σκοπός άλλωστε είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση να οδηγήσουν σε μια ανθεκτική οικονομία στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Οφείλω όμως να επισημάνω πως η αναστολή του Συμφώνου σταθερότητας απελευθέρωσε την δυνατότητα να στηριχθούν εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο με γενναίες επιδοτήσεις, αλλά λήγει τέλη του 2022, οπότε και θα φανεί αν εφαρμόζεται αποτελεσματικά το σχέδιο ανάκαμψης ώστε να αποκτήσουμε βιωσιμότητα και αυτονομία ως οικονομία ή αν έμεινε στα χαρτιά. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει αυτή την ευκαιρία για ένα άλμα στο μέλλον. Φαντάζεστε να έπρεπε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση;

  •  Στην Ελλάδα, επίσημα, διανύουμε τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος του Τουρισμού, είστε ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στο θέμα του εμβολιασμού στην χώρα μας; Πιστεύετε πως θα συμβάλει στην επιτυχία του ανοίγματος της “Βαριάς Βιομηχανίας” της Ελλάδας, τον Τουριστικό -Επισιτιστικό κλάδο;

Αν και η χώρα μας εξακολουθεί να μην έχει καταστρώσει έναν οδηγό αντιμετώπισης μιας πανδημίας, ενώ άλλες χώρες επικαιροποιούν υπάρχοντα σχέδια μιας ανάλογης κρίσης, πιστεύω πως μετά από το εξαντλητικά παρατεταμένο lockdown στην ΕΕ, υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για αυτό το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν πως είναι αξιόπιστοι και υπεύθυνοι σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων, ώστε να αισθάνονται όλοι πως μπορούν να επισκεφθούν πλέον την χώρα μας χωρίς να ανησυχούν για τα μέτρα προστασίας. Αν απελευθερωθούν και απο την ανάγκη τεστ και καραντίνας όσοι έχουν εμβολιαστεί, έστω για τους πρώτους μήνες που έχουν ισχυρά αντισώματα, με την επίδειξη ενός ηλεκτρονικού εγγράφου -το πιστοποιητικό covid, που θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο εύχρηστο αν χρησιμοποιούσε τεχνολογία blockchain-, τότε ο εσωτερικός αλλά και ο ευρωπαϊκός τουρισμός μπορεί να σώσουν το φετινό καλοκαίρι. Ο ecdc έχει μάλιστα ενισχυθεί και ο συντονισμός που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ φαίνεται πως πλέον αποδίδει. Ξεμπλόκαραν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και σύντομα θα έχουμε και κοινές προδιαγραφές συλλογής και διαμοιρασμού επιστημονικών δεδομένων. Απάντηση στις προκλήσεις της πανδημίας τελικά φαίνεται πως θα δοθεί με περισσότερη «Ευρώπη».

Advertisement
  •  Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, μιλήσατε “ανοιχτά” υπερ της υποψηφιότητας για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής του Ανδρέα Λοβέρδου. Δεδομένου του οτι στις τελευταίες εσωκομματικές στηρίξατε τον Νίκο Ανδρουλάκη, τι άλλαξε; Τι ξεχωρίζετε στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου;

Μίλησα πολιτικά και όχι προσωπικά.
Εν αναμονή της παρουσίασης της πολιτικής πλατφόρμας κάθε υποψηφίου για την ηγεσία της παράταξης, δηλαδή την πρόταση για το μέλλον της παράταξης, τις απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την καθαρή στάση απέναντι στον εταίρο των ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ΝΔ, θα πάρουμε όλοι τις αποφάσεις μας για το ποιος μπορεί να δώσει προοπτική στην παράταξή μας, ώστε η νέα φυσιογνωμία να δώσει ώθηση και δυναμική για να μπει και πάλι σε κυβερνητική τροχιά.

Εκείνος που θα μπορέσει να εμπνεύσει ως ο νέος ηγέτης της προοδευτικής πατριωτικής μεταρρυθμιστικής δημοκρατικής παράταξης, μπορεί να επαναφέρει διψήφια ποσοστά και να διασφαλίσει την απαραίτητη αυτονομία μας, μακριά από την ανάγκη να παίξουμε συμπληρωματικό ρόλο σε άλλα σχήματα.

Στην δική μου επιλογή καθοριστικό ρόλο παίζει

  1.  Η ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, και η βαθειά γνώση και δυνατότητα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής,
  2. Η εμπειρία σε μεταρρυθμίσεις, καθώς θα τρέχει ως το 2027 περίπου το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδευτεί χρόνος όπως συνέβη με την αποτυχημένη διακυβέρνηση της δήθεν ανανέωσης Τσίπρα,
  3. και φυσικά το προοδευτικό πρόσημο του ΠΑΣΟΚ που κατάφερνε να θωρακίζει το κοινωνικό κράτος χωρίς φόβο για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την αμφισβήτηση, καθώς οι ιδρυτικές αρχές του είναι διαχρονικές.

 

Ζήτησα στην Κ.Ο. να ξεκινήσει άμεσα ένας πολιτικός διάλογος με όλα τα στελέχη μας, ανοιχτός σε όποιον θέλει να συμβάλλει στον σχεδιασμό της νέας στρατηγικής μας για να αποκτήσουμε και πάλι αναφορά στους νέους, στις γυναίκες, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους Έλληνες που δεν ψηφίζουν γιατί δεν τρώνε το παραμύθι του Σύριζα κι ας αυτοχαρακτηρίζεται ό,τι θέλει, αλλά καταλαβαίνουν και πως η ΝΔ έχει βαθιά συντηρητικά αντανακλαστικά που η διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να τα κρύψει για πολύ ακόμη!

  •  Μια δήλωσή σας που έκανε “θόρυβο” ήταν αυτή στην οποία μιλώντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτηρίσατε πολιτικά ως “socialist- liberal” και “συμπαθή” πολιτική φυσιογνωμία. Θεωρείτε πως στην “μάχη” του “Κέντρου” , ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει “κερδίσει το στοίχημα”;

Πραγματικά απορώ με τις αντιδράσεις.
Με το κόμμα των φιλελευθέρων δημοκρατών, ενώ καταφέρνουμε να συνεργαστούμε σε αρκετές νομοθετικές προτάσεις, όπως και με το EPP και τους Πράσινους, αναλόγως το θέμα, η προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών έχει σαφώς διαφορετική φυσιογνωμία. Δεν απολογείται ούτε ετεροπροσδιορίζεται κανείς μας στο S&D.

Θυμίζω ότι χωρίς συμμαχίες και συνεργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο, παρότι είμαστε η 2η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, δεν έχουμε την δυνατότητα να περάσουμε την δική μας γραμμή.

Έχω διακριθεί για τις τροπολογίες που καταθέτω και κερδίζουν την εμπιστοσύνη και στήριξη συναδέλφων και από άλλες παρατάξεις. Πάντως, ακόμη και αν η ηγετική ομάδα της ΝΔ έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ, το κέντρο βάρους και το dna της πλειοψηφίας των στελεχών της, παραμένει στην συντηρητική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών της ΕΕ.

Και ναι, παρόλα αυτά, εκτιμώ ανθρώπους από άλλες παρατάξεις είτε πολιτικά, είτε προσωπικά χωρίς αυτό να καθορίζει την πολιτική μου κατεύθυνση.

  • Εν έτει 2021, και με αρκετό κόσμο που ανήκει στην βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, να χαρακτηρίζει “αρνητικά” την συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ κατά την περίοδο συγκυβέρνησης, θεωρείτε πως έχουν αλλάξει οι ιδεολογικές ισορροπίες στην Ελλάδα; Δηλαδή, το “ΔΕΞΙΑ-ΚΕΝΤΡΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ” είναι, κατά την γνώμη σας, ένα αφήγημα “παλαιών εποχών” ;

Αν και οι έννοιες κέντρο αριστερά και δεξιά έχουν πολύ διαφορετικό περιεχόμενο απ’ ό, τι στο παρελθόν, μπορεί πάντα να περιγράψει κανείς τις διαχρονικές τους αξίες και αρχές που είναι και οι μόνες σταθερές.

Εκτιμώ οτι ο χώρος του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού και πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικά κοινωνικού φιλελευθερισμού, είναι διαχρονικά το κέντρο, και αυτό δεν έχει κατακτηθεί ούτε απο τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε απο τη ΝΔ.

Οι μεν έγιναν το δεκανίκι της ακροδεξιάς, οι δε εξαντλούνται στην τεχνοκρατική προσέγγιση και διαχείριση κρίσεων, χωρίς ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιδοματική πολιτική είναι προσωρινή διευκόλυνση του ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι χρυσή ευκαιρία να ορίσουμε την πολιτική ατζέντα με εποικοδομητική κριτική, βάζοντας τον πήχη ψηλά, και να δείξουμε γιατί ο κόσμος αναπολεί τις μέρες του Ανδρέα.

Να αποκτήσουμε ξανά αναφορές σε εκείνους τους Έλληνες που έχουν απογοητευθεί και δεν τους εκφράζει κανένα πολιτικό σχήμα σήμερα.

  • Πως οραματίζεστε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μετά από τις εσωκομματικές διαδικασίες; Στηρίζετε την “ανοικτότητα” των διαδικασιών;

Ανοιχτές διαδικασίες για όλους, καθώς δεν εχει κατακτηθεί η απολύτως δημοκρατική και αδιάβλητη λειτουργία στο εσωτερικό καμίας παράταξης στην Ελλάδα.

Οποιοσδήποτε εισηγείται κλειστές διαδικασίες, μπορεί να χαρακτηριστεί οπισθοδρομικός και φοβικός.

Advertisement

Αν θέλουμε αυτή η παράταξη να μεγαλώσει και πάλι, πρέπει να αρχίσει ένας ειλικρινής δημόσιος διάλογος για να ακουστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κρίσιμα θέματα που προκύπτουν, να εκμεταλλευθούμε τις νέες τεχνολογίες για να ανοίξουν οι διαδικασίες σε όλους, ώστε η συμμετοχή να ξεπεράσει το 2017.

Τότε εκτιμώ, πως θα παίξει η παράταξη αυτή καθοριστικό και χρήσιμο ρόλο στις εξελίξεις προς όφελος των Ελλήνων, θα κερδίσουμε οριστικά τον υπαρξιακό μας αντίπαλο Σύριζα, και θα μείνει απέναντι μας ο ιδεολογικός μας αντίπαλος, η ΝΔ.

Έτσι μπορεί να μπει η χώρα σε μια τροχιά κανονικότητας και ανθεκτικότητας και να κερδίσει μια θέση στον ισχυρό πυρήνα της ΕΕ.