Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου σε Μητσοτάκη: “Αδιαφάνεια και εκδικητικότητα πίσω από την Λίστα Πέτσα”

Μια είδηση που δεν περιμέναμε να την “δούμε στις ειδήσεις” ούτε σε πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα που “καταρρέει” στον πίνακα των χωρών σχετικά με την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, έρχεται να “ταράξει” τα νερά για την λίστα Πέτσα και τα 20 εκατομμύρια που δόθηκαν σε “επιλεγμένα” ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ελευθερίας του Τύπου (Media Freedom Rapid Response), που υποστηρίζεται από ενώσεις δημοσιογράφων, το διεθνές ίδρυμα Τύπου και την Κομισιόν, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέλιο Πέτσα.

Το MFRR εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη διανομή των χρημάτων της καμπάνιας κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια και εκδικητική διάθεση της κυβέρνησης απέναντι σε αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων επικρίνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη δήλωσή του εναντίον συγκεκριμένου Μέσου Ενημέρωσης, το οποίο είχε κατηγορήσει για fake news, και ζητά εξηγήσεις για την επιλογή της Initiative Media που μοίρασε τα χρήματα στα μέσα ενημέρωσης.

«Αντί να βασιστούν στην αντικειμενικότητα και την δικαιοσύνη, φαίνεται πως τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την επιδότηση των ελληνικών ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη εκδικητικά για τα media που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. […] Αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί ανατέθηκε σε μια ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία να διανέμει δημόσιο χρήμα, παρά σε έναν διαφανή δημόσιο φορέα. Αυτή η μέθοδος ήταν αφενός αδιαφανής κι αφετέρου οδήγησε σε μακροχρόνιες αναβολές της δημοσιοποίησης ζωτικής σημασίας πληροφοριών. Παρόλο που χαιρετίζουμε την κίνηση, του να φέρετε στο φως ολόκληρη τη λίστα, πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει από την αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το παρατηρητήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ