Όταν η Χούντα αφαιρούσε την Ελληνική ιθαγένεια από την Μελίνα: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας»

Η’ 1967 Συντακτική Πράξη «περί στερήσεως της Ιθαγένειας αντεθνικώς δρώντων και δημεύσεως περιουσίας των». Από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολις. 13 Ιουλίου 1967 Την εποχή της παράστασης στη Νέα Υόρκη, έγινε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και καταλύθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα. Η Μερκούρη σύντομα αναδείχθηκε σε μία από τις πιο εξέχουσες μορφές της αντιδικτατορικής δράσης των Ελλήνων του εξωτερικού για την ανατροπή της χούντας, με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τον Παττακό.

Από τον Νοέμβριο του 1967 και επί τρεις μήνες, το FBI την παρακολουθεί παντού. Υπάρχει προειδοποίηση ότι θα γίνει δολοφονική απόπειρα εναντίον της. Όμως αυτή είχε στείλει το σύνθημα για την αντιδικτατορική δράση. Με τον Ζυλ Ντασσέν, με τον Μίκη Θεοδωράκη και άλλους φίλους η Μελίνα θα γίνει ο εφιάλτης της χούντας, ξεκινώντας μια πολιτική περιοδεία σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε την ιστορική της απάντηση: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας»:

 

Κατά την επταετή διάρκεια της χούντας, η Μελίνα ταξίδευε συνεχώς για τον αντιδικτατορικό αγώνα, οργανώνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την ανάγκη απομόνωσης και απομάκρυνσης των συνταγματαρχών.

Η ανοιχτή αυτή αντίθεση είχε ως αποτέλεσμα μια απόπειρα δολοφονίας της στη Γένοβα της Ιταλίας, όμως η Μερκούρη δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να αγωνίζεται κατά της χούντας μέχρι την πτώση της το 1974. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας η Μερκούρη επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ)

ΠΗΓΗ:http://www.mixanitouxronou.gr/melina-merkoyri-12-afairesi-tis-el-ithag/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ