Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: “Ο κορωνοϊός αποκάλυψε την ανυπαρξία ευρωπαϊκών θεσμών ικανών να προστατεύουν την δημόσια υγεία.”

Published

on

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και το ΜέΡΑ25 απευθύνει κάλεσμα στήριξης των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν γιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα.

Ο κορωνοϊός αποκάλυψε την ανυπαρξία ευρωπαϊκών θεσμών ικανών να προστατεύουν την δημόσια υγεία. Το DiEM25 έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ένα Πανευρωπαϊκό Πολιτικό Πρόγραμμα που επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στην υγεία, με στοχευμένες πολιτικές σας αυτές που προτείναμε στην αρχή της πανδημίας (π.χ. το Πρόγραμμα των 3 Σημείων). Η εφαρμογή του οποίους είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να αποφύγει μια δεύτερη χαμένη δεκαετία.

Για μας η ευρωπαϊκή δημόσια υγεία δεν μπορεί να αποτελεί, όπως μέχρι πρότινος, «εθνικό» θέμα που διαχειρίζεται κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Η πανδημία απέδειξε ότι, αν η ΕΕ δεν προσφέρει βασικές υγειονομικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανόμενων και των εμβολίων) σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικά και δίκαια, η ίδια η Ένωση θα αποδειχθεί επισφαλής – και, κάποιοι θα πουν, άνευ αντικειμένου.

Η πανδημία κατέδειξε πως η ΕΕ πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, δωρεάν εμβόλια και δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Βασικά αγαθά (π.χ. προστατευτικά είδη, τεστ, εμβόλια) πρέπει να παραγγέλνονται κεντρικά ώστε ικανές ποσότητές τους να διατίθενται σε ίδιες τιμές σε κάθε γωνιά της Ευρώπης στο πλαίσιο καλώς λειτουργούντων δημόσιων συστημάτων υγείας.

Με δεδομένη την υποχρέωση σε χώρες εκτός της ΕΕ, τόσο στην ευρύτερη γειτονιά μας όσο και μακρύτερα, η ΕΕ θα πρέπει να δωρίζει σημαντικές ποσότητες αυτών των βασικών αγαθών σε χώρες που τις έχουν ανάγκη. Π.χ. στην περίπτωση των εμβολίων, θέση του DiEM25 είναι ότι η πλούσια Ευρώπη έχει υποχρέωση για κάθε ένα εμβόλιο που παρέχει στο εσωτερικό της ΕΕ να διαθέτει κι ένα εμβόλιο σε αναπτυσσόμενη ή γειτονική χώρα. Η χρηματοδότηση όλων αυτών των βασικών αγαθών υγείας, τόσο για εσωτερική όσο και εξωτερική διάθεση, θα γίνεται χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα παραγωγής πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και όχι τους πιεσμένους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η ΕΕ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, όπως η σημερινή, όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα στην ιδιωτικότητα τα οποία οι ευρωπαίοι κέρδισαν μετά από αγώνες αιώνων. Το DiEM25 υποστηρίζει ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό κρουσμάτων χωρίς όμως να θυσιάζουν την ανωνυμία των πολιτών. Με εξαίρεση συγκεκριμένα επαγγέλματα και χώρους δουλειάς (π.χ. νοσοκομεία, γηροκομεία) όπου ο εμβολιασμός μπορεί να κρίνεται επιβεβλημένος, το DiEM25 υποστηρίζει την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που βοηθούν στην επίδειξη αρνητικών τεστ (π.χ. στον Covid-19) ως όρο για την ελεύθερη μετακίνηση αλλά όχι εμβολιαστικά «διαβατήρια» που, αν καθιερωθούν, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας παραβιάσεων της ιδιωτικότητας από ασφαλιστικές εταιρείες, εργοδότες και κρατικές υπηρεσίες. Εν κατακλείδι, το DiEM25, παρά το γεγονός ότι θεωρεί τα εμβόλια δημόσιο αγαθό ύψιστης αξίας, εναντιώνεται σε κάθε εμβολιαστικό «διαβατήριο» αλλά όχι σε ψηφιακές εφαρμογές που στόχο έχουν την εφήμερη πιστοποίηση αρνητικών τεστ.