ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλήρωτο το Μεταφορικό Ισοδύναμο στους Επιβάτες. Οδεύει προς κατάργηση το μέτρο; Τι γίνεται με τους νησιώτες;

Μεγάλη ανησυχία από τους νησιώτες κατοίκους της χώρας  για το μεταφορικό ισοδύναμο.

“Το μέτρο είναι ό,τι καλύτερο έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία για τους νησιώτες. Φοβόμαστε πως οδεύει προς κατάργηση…”, δηλώνει κάτοικος Σίφνου στο “The Socialist”

Θυμίζουμε εδώ, πως μέσα σε λίγες ώρες έχει δημιουργηθεί ομάδα στο Facebook με 3.700 μέλη μέσα σε 48 ώρες! Όπως δηλώνουν οι διαχειριστές :

1. Επειδή το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ότι καλύτερο έχει θεσμοθετήσει η πολιτεία για τους νησιώτες,
2. Επειδή με τον “εξορθολογισμό” του έχουν παγώσει όλα εδώ και έξι μήνες,
3. Επειδή φοβόμαστε πως οδεύει προς κατάργηση…
Εκδηλώνουμε τη στήριξη μας σε αυτό το τόσο επιτυχημένο μέτρο κατά της απομόνωσης των κατοίκων των νησιών μας και απαιτούμε τη διατήρηση του.

Ξεπερνώντας τα 3.000 μέλη στα δύο πρώτα 24ωρα δημιουργίας της, η ομάδα μας αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των ωφελούμενων από το επιτυχημένο μέτρο του Μεταφορικoύ Ισοδύναμου. Πολλές και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες και οι απόψεις που έχουν συγκεντρωθεί, αρκετές για να γραφτούν σχετικά άρθρα και αναρτήσεις στον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Σαν πρώτη λοιπόν κίνηση ενίσχυσης της πρωτοβουλίας μας, ζητάμε από τα ΜΜΕ των νησιών μας να επαναφέρουν το θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην επικαιρότητα, με σχετικές αναφορές και ερωτήματα προς την κεντρική εξουσία. 

Απλήρωτο για το 2020 το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης;

Η Κυβέρνηση υποσκάπτει τη λειτουργία και αποδοτικότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ένα μέτρο, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών και των αναγκών των νησιωτών για μετακινήσεις, καλύπτοντας μεταφορικό κόστος που για χρόνια επιβαρύνονταν τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών, λόγω των χειρισμών του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχει υποπέσει σε καθεστώς αδράνειας.

Συγκεκριμένα, έντονες είναι πια οι διαμαρτυρίες των νησιωτών άλλα και όλων των επαγγελματιών δικαιούχων του μέτρου (καθηγητών, δασκάλων, γιατρών, εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, κτλ), για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή των χρημάτων τους από πραγματοποιημένα ταξίδια. Περαιτέρω, το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει καμία σχετική απόφαση πληρωμής, αναφορικά με τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, ενώ η τελευταία απόφαση πληρωμής οφειλών προς επιβάτες ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με αναγωγή και σύγκριση της χρήσης του μέτρου αντίστοιχων μηνών, έχοντας συνυπολογιστεί και το διάστημα των μη πραγματοποιηθέντων ταξιδιών, λόγω των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται ότι το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς τους νησιώτες επιβάτες και τους λοιπούς δικαιούχους του μέτρου, ξεπερνά τα 7εκ ευρώ.

Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητό, ότι το υπέρογκο αυτό οφειλόμενο, από την Κυβέρνηση, ποσό, επηρεάζει αρνητικά τις νησιωτικές οικογένειες και τους εργαζόμενους που διαμένουν και εργάζονται στα νησιά, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας και φέρνει στα όριά τους, τους νησιώτες. Τα 7εκ ευρώ αποτελούν χρήματα που οι νησιώτες και οι υπόλοιποι δικαιούχοι έχουν ήδη πληρώσει για τα αεροπορικά και ακτοπλοΐα ταξίδια τους, ενώ η αναμενόμενη επιστροφή αποτελεί απαραίτητη ενίσχυση για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.