ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

97 κρούσματα κορωνοϊού σε 4 μέρες. Ξανά καθημερινή ενημέρωση απο τον ΕΟΔΥ. Είμαστε έτοιμοι για ανοιχτά σύνορα χωρίς ελέγχους;

Από σήμερα ξανά καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 97 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Είμαστε έτοιμοι για “μαζικό τουρισμό” με ανοιχτά σύνορα και χωρίς ελέγχους;

Η απάντηση είναι ένα περίτρανο ΟΧΙ. Η Ελλάδα δεν ήταν θωρακισμένη όπως έλεγε ο Κικίλιας στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Δεν ήμασταν ποτέ έτοιμοι να αντέξουμε μία πανδημία. Με ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ το εθνικό σύστημα υγείας υποβιβάστηκε τα προηγούμενα χρόνια φτάνοντας στα όρια της εξαθλίωσης. Δεν θα αντέξουμε ένα μεγάλο κύμα τουριστών. Δεν θα αντέξει η κοινωνία και η οικονομία ένα νέο “lockdown” και όλα αυτά για “να σωθεί η τουριστική σεζόν”.

Βλέπουμε το δέντρο κύριοι. Χάνουμε το δάσος με αυτόν τον τρόπο σκέψης. Ναι θα σωθεί η σεζόν όπως σωθεί για κάποιους. Αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα μπορέσουμε να “σηκώσουμε κεφάλι” από ένα νέο lockdown…

Γαβρής Άγγελος.