ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Mιχάλης Κατρίνης: “Ποια “ψηφιακή διακυβέρνηση”; – Η Ελλάδα 91η στην ταχύτητα download παγκοσμίως”
Να τελειώνουμε με το μύθο της ‘’ψηφιακής διακυβέρνησης’’
Αόριστες και γενικόλογες ήταν οι απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, σχετικά με την ποιότητα των συνδέσεων του διαδικτύου στη χώρα και το κόστος χρήσης για τους πολίτες.
Όσον αφορά στα υπαρκτά ζητήματα της αστάθειας των συνδέσεων, των χαμηλών ταχυτήτων και του υψηλού κόστους των ευρυζωνικών συνδέσεων, το υπουργείο δεν έδωσε καμία απάντηση. Τουναντίον, παρέθεσε άσχετα και παραπλανητικά στοιχεία από την ΕΕΤΤ, αφού αναφέρονται οι ταχύτητες που θα μπορούσαν να έχουν τα νοικοκυριά αν αγόραζαν τις καλύτερες διαθέσιμες συνδέσεις και όχι οι πραγματικές ταχύτητες που βιώνει ο μέσος πολίτης από την οικιακή του σύνδεση!
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 48,9% των νοικοκυριών καλύπτεται από «πραγματική ταχύτητα 100Mbps», και το 86,8% από ταχύτητα 30Mbps. Αυτό συγκρούεται με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες – με τις συχνές και εκνευριστικές διακοπές, αλλά και τις ανεπαρκείς ταχύτητες σύνδεσης σε πολλές περιοχές- διότι εάν ίσχυαν αυτά τα ποσοστά, η μέση ταχύτητα πρόσβασης για σταθερές συνδέσεις θα ήταν πολύ πάνω από τα 50Mbps.
Στην πραγματικότητα, η μέση ταχύτητα σύνδεσης download στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πλατφόρμα Ookla είναι μόλις 36,73Mbps, κατατάσσοντάς μας στη θέση 91 της διεθνούς κατάταξης (https://www.speedtest.net/global-index/greece), ενώ σύμφωνα με το European Data Journalism Network η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. με μέσο όρο download 29Mbps, όταν στη Δανία (1η στο σχετικό πίνακα) η ταχύτητα είναι 140 Mbps!
Πέραν τούτου, ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με την ποιότητα των συνδέσεων, οι οποίες εμφανίζουν συχνές βλάβες και απρόβλεπτη συμπεριφορά.
Ως προς το μείζον ερώτημα που αφορά στο κόστος των συνδέσεων, το υπουργείο δεν αναφέρει οτιδήποτε, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις βαριές χρεώσεις που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις, ιδίως για συνδέσεις δεδομένων σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που παραμένουν από τις ακριβότερες στην ΕΕ.
Για το ζήτημα των συχνών διακοπών η κυβέρνηση ‘’δείχνει’’ τους παρόχους, λόγω της τεχνολογίας που επιλέγουν να χρησιμοποιούν, ενώ για την παροχή επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης σε όλη την επικράτεια, παραπέμπει στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης στο μέλλον…
‘’Ένας από τους μύθους που έχει πλάσει αυτή η κυβέρνηση είναι η υποτιθέμενη επιτυχία της στον τομέα των ψηφιακών υποδομών, τη στιγμή που η ανυπαρξία κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού και τον εκσυγχρονισμό της χώρας προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
Η χώρα παρουσιάζει ψηφιακή υστέρηση, με ανεπάρκεια υποδομών και ευρυζωνικών δικτύων, με ένα πανάκριβο και αργό internet, σε απόκλιση από τους εταίρους μας στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση αρκείται στο ρόλο του θεατή. Αυτή η ψηφιακή υστέρηση, όμως, οδηγεί σε αναπτυξιακή υστέρηση και ανταγωνιστικό μειονέκτημα τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη χώρα.’’