Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Μιχάλης Πάππου: “Βάλλεται η δημοκρατία ψάχνουμε τον ένοχο…Ακούει κανείς; “

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας νέος όρος αυτός της «νόμιμης παρακολούθησης» μπήκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πολιτική συζήτηση στη χώρα μας. Προφανώς σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούν να ταυτίσουν την δημοσιοϋπαλληλική λειτουργία, με νόμους και κανόνες, με μια πράξη που εγείρει πολλά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα της.

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής την εποχή που διεκδικούσε την ηγεσία του κινήματος, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, δημιουργήσαν εύλογες απόρροιες για το στόχο της ενεργείας, αλλά και για τα πραγματικά κίνητρα των εντολέων αυτής της πράξης.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός προΐσταται της ΕΥΠ δημιουργούν ακόμη πιο καυστικά ερωτήματα για το ότι εάν γνώριζε ότι η παρακολούθηση αφορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και εάν θα επέτρεπε την υλοποίηση αυτής της ενέργειας.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί πειστική απάντηση στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός δίνει ο ίδιος τις εγκρίσεις για τις παρακολουθήσεις για επιλεγμένους πολίτες, οι οποίες από ότι φαίνεται είναι χιλιάδες, ή απλά τις ζητάει η ΕΥΠ και τις εγκρίνει με την υπογραφή του ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι είναι πολύ βαθύ αυτό το σύστημα το οποίο προσπαθούσε να παρακολουθεί, πολιτικά πρόσωπα, τα οποία συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση, δημοσιογράφους, άγνωστους στο ευρύ κοινό, ακόμη και επιχειρηματίες και με ποια στόχευση.

Πρόκειται για μια υπόθεση παρακολουθήσεων, χιλιάδων παρακολουθήσεων, χωρίς κανείς να γνωρίζει με σαφήνεια ποιος πραγματικά παρακολουθείται είτε από την ΕΥΠ είτε από το παράνομο λογισμικό Predator. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Το δεύτερο εξίσου σοβαρό ζήτημα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απαντήσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της ΕΥΠ, ποιος έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και για σκοπό, ποιος το κατέχει, και τέλος ποιος το χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή στην χώρα.

Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι άμεσες και δεν μπορεί μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ποιος χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator.
Ό πολίτικος μας φορέας ξεκαθάρισε επίσημα, ότι για εμάς δεν υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για το αντικείμενο της παρακολούθησης. Το έχουμε ζητήσει επίσημα και με τον πιο ξεκάθαρος τρόπο, ζητάμε να γνωστοποιηθεί δημοσία ο λόγος για τον οποίο δόθηκε εντολής παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ευρωβουλευτή της χώρας μας.

Δεν μπορεί μέχρι σήμερα να διαρρέονται ψευδή σενάρια, να αιωρούνται σκόπιμα φήμες, με προφανή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης μόνο και μόνο να συγκαλυφθεί η ουσία της υπόθεσης. Οφείλει να διερευνηθεί και να ξεκαθαριστεί σε όλες τις πτυχές του, ποιες είναι οι σχέσεις αυτού του σκοτεινού συστήματος στο οποίο υπάρχουν άνθρωποι που έδινα εντολές και λειτουργούσαν στο σκοτάδι.
Επίσης, πολύ σημαντικό στην υπόθεση είναι το γεγονός ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν άπλα υποψήφιος για την ανάδειξη στην ηγεσία του τρίτου κόμματος στη χώρα. Ήταν ευρωβουλευτής εκπροσωπώντας τη χώρα μας στα όργανα της Ε.Ε. Μάλιστα την παρακολούθηση εντόπισε υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου η οποία και τον ενημέρωσε.

Διαφήμιση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρήκε το σθένος να καταγγείλει δημόσια την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του και έτσι να αποκαλυφθεί ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που υπάγεται στον πρωθυπουργό με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, παρακολουθεί τον αρχηγό του τρίτου κόμματος της χώρας.

Η ανάληψη της ευθύνης, της πολιτικής ευθηνής των παρακολουθήσεων, από τον στενότερο συνεργάτη και γενικό γραμματέα του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, ο οποίος παραιτήθηκε δεν απαλλάσσει τον πρωθυπουργό από την ευθηνή. Όταν ο Πρωθυπουργός διορίζει ένα γενικό γραμματέα στο δικό του το γραφείο, την πολιτική ευθύνη δεν την αναλαμβάνει αυτός που διορίζεται αλλά αυτός που διορίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο, αναλαμβάνοντας το βάρος της επιλογής του.

Στα ερωτήματα αυτά, που παραπέμπουν σε άλλες πιο ταραγμένες πολιτικές περιόδους, οφείλονται πειστικές απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών. Η κοινωνία ζητάει να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και τα πραγματικά κίνητρά τους.